Tigerns år: De 10 bästa tigrarna på film och tv

Tigerns år: De 10 bästa tigrarna på film och tv

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 15:04 | Publicerad 01 februari 2022 kl. 20:02
ANNONS
ANNONS

Filmtopp listar våra favorittigrar.

Det kinesiska nyåret är här och vi har tagit klivit in i tigerns år, vilket vi givetvis firar genom att lyfta fram några av våra favorittigrar från filmer och tv-serier.

1. Shere Khan – Djungelboken

Shere Khan
Foto: Walt Disney Studios.

Vi öppnar listan starkt med Djungelbokens Shere Khan – karaktären som byggt upp vår respekt för tigrar sedan barnsben. Shere Khan har det mesta som behövs för att utgöra en perfekt antagonist. Han är både kalkylerande och oberäknelig och han är lika skräckinjagande som han är fascinerande. Lite som en tiger helt enkelt.

2. Shiva – The Walking Dead

Shiva i The Walking Dead
Foto: AMC.

Hur gör man en serie om zombieapokalyspen ännu mer intressant? Man adderar givetvis en tiger. Shiva var Ezekiels (Khary Payton) trogna följeslagare efter att ha räddats av honom. Shiva är ett uppfriskande och vackert tillskott i denna serie med övervägande fula varelser.

3. Richard Parker – Berättelsen om Pi

Richard Parker i Life of Pi
Foto: 20th Century Fox.

Vad vore Ang Lees Berättelsen om Pi om inte tigern Richard Parker hade gjort Pi Patel (Suraj Sharma) sällskap i båten? Det är kort och gott Richard Parker – både som karaktär och symbol – som är hjärtat i hela berättelsen.

4. Rajah – Aladdin

Rajah i Aladdin
Foto: Walt Disney Studios.

Jag skulle vilja påstå att Rajah kan vara en av de mest underskattade karaktärerna i Aladdin. Rajah är berättelsens främsta bullshit-detektor och, som Jasmine själv definierar det, en riktig vän. Vi skulle alla behöva en Rajah i våra liv.

5. Daniel Striped Tiger – Mister Rogers' Neighborhood

Filversionen av "Daniel Striped Tiger" i A Beautiful Day in the Neighborhood
Filmversionen av "Daniel Striped Tiger" i A Beautiful Day in the Neighborhood (2019). Med Tom Hanks som Fred Rogers. Foto: TriStar Pictures.

"Daniel Striped Tiger" är inte någon välbekanting för oss i Sverige, men i USA låg han flera generationer varmt om hjärtat som en del av barnprogrammet Mister Rogers' Neighborhood. Där var Daniel Striped Tiger en trogen bundsförvant till Fred Rogers. Det kan vara så att du känner igen honom från långfilmen om Rogers, A Beautiful Day in the Neighborhood, som kom ut häromåret.

Karaktären gav dessutom upphov till det animerade barnprogrammet Daniel Tigers kvarter, där vi får följa barnen till flera av karaktärerna i Mister Rogers' Nighborhood.

6. Tigrinnan (Tigress) – Kung Fu Panda

Tigress i Kung Fu Panda
Foto: United International Pictures. 

Tigress (Tigrinnan låter väl för mesigt?) är knappast den mest underhållande karaktären i Kung Fu Panda. Hon är inte roligast, inte intressantast och personlighetsmässigt ganska anonym i jämförelse med det andra. Vad man dock inte kan ta ifrån henne är att hon utan tvekan är gruppens badass – och det är ju inte fy skam det heller.

7. Mike Tysons tiger – Baksmällan

Okej, som "karaktär" är tigern i Baksmällan inte så mycket att skriva hem om, men scenerna med tigern är trots allt väldigt minnesvärda – och att det är just Mike Tysons tiger gör det ju självklart lite extra roligt.

8. Vitaly – Madagaskar 3

Vitaly i Madagaskar 3
Foto: United International Pictures. 

Jag har egentligen ingen åsikt om Madagaskar 3 som film, men tigerkaraktären "Vitaly" bidrar åtminstone med något till filmen. Att det är Bryan Cranston som gör den engelska rösten till karaktären gör den dessutom lite extra intressant. Den svenska rösten görs av Fredrik Hiller.

9. Battle Cat/Cringer – He-Man and the Masters of the Universe

Battle Cat i Masters of the Universe Revelations
Foto: Netlfix.

Det finns tigrar, och så finns det tigrar... och så finns det Battle Cat – He-Mans trogna vapendragare och riddjur. Battle Cat är respektingivande, men det är den mindre dopade versionen, Cringer, som gör honom så älskvärd. Tillsammans utgör Battle Cat och Cringer en komplett, grön tigerkaraktär.

10. Tiger – Nalle Puh

Tiger i Nalle Puh 2011
Tiger och Nasse. Foto: Walt Disney Studios.

Tiger i "Nalle Puh" är inte bara en av de bästa tigerkaraktärerna som finns där ute – han är en fantastisk karaktär i alla kategorier. Det finns ingen annan karaktär i Nalle Puhs universum som kan blåsa liv i en scen på samma sätt som Tiger och det finns givetvis inte någon annan som är lika rolig som honom heller.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL