Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kattfilmer

10 kattfilmer för alla katt-tokiga kattmänniskor!

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
08 oktober 2019
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
08 oktober 2019

10 katter som förtjänar hängivet klappande.

Nathalie har fått kattfeber och har listat upp Hollywoods bästa kattguld. Här filmerna du absolute inte vill kisse-missa!

Goose (Captain Marvel)

Goose i Marvel
Foto: Disney.

Givetvis hamnade Marvels enda riktiga stjärna på denna listan! Det kan ju diskuteras huruvida Goose faktiskt hör hemma på listan eller ej då det ju egentligen är en Flerken, men det är en oemotståndlig sådan i kattskepnad… vad ska en kattperson ta sig till? Jag får dock se till att ha skyddsglasögon på mig innan jag sträcker fram en klappgirig hand!

Jonesy (Alien)

Jonsey i Alien.
Foto: 20th Century Foz.

För cirka fyra år sedan bröt jag min onda cirkel av ett då helt Alien-fritt liv. Min mamma hade hela min barndom agerat hönsmamma och jag fick absolut inte se den superläskiga (!) Alien-filmen. Så det var först i mitt livs tredje decennium som jag bestämde mig för att åtgärda detta med samtliga filmer, ända upp till Alien: Covenant, under en intensiv Alien-vecka! Den vars säkerhet jag oroade mig allra mest för var såklart den orangea hjälten Jonesy. Denna pälsiga ängel har visat prov på tapperhet och förtjänar en lång session av klappar!

Sassy (Den otroliga vandringen)

Sassy gör en blep och så får vi också ta del av ett bonusdjur på bilden, en ganska bestämd hund. Foto: Disney.

När jag var liten tyckte jag inte så mycket om katten Sassy, som verkligen lever upp till sitt namn. När jag växte upp så insåg jag dock att vi hade flera gemensamma personlighetsdrag. Oavsett om hon är en snobb eller ej så är hon tillgiven sin människa och det, tillsammans med sin fulländade fluffighet, gör henne högst klappvänlig.

Thackery Binx (Hocus Pocus)

Thackery Binx i Hocus Pocus.
En riktig häxkatt. Foto: Disney.

I gamla häxfavoriten Hocus Pocus får vi se Thackery. Han är ju egentligen en människa förtrollad till en svart katt med talförmågan intakt. Men tänk själv att kunna prata med ditt husdjur, hur mysigt vore inte det? Nu stoppar det ju inte mig från att tala om mina vardagsproblem med katter ändå, men att få svar vore ju en trevlig omväxling! Dessutom kan han ju säga till innan han tänker sätta klorna i mig som en rävsax när han inte vill bli kliad på magen längre!

Blofelds katt (James Bond)

Blofelds katt.
En sann skurk-katt! Foto: SF Studios.

Kanske världens mest kända skurk-katt? Det har gjorts en drös av parodier på denna katten, i exempelvis tecknade serien Inspector Gadget, och det betyder ju viss stjärnstatus som övriga katter på denna listan inte har. Även om detta är exceptionellt ond katt så är det likväl en katt och alla katter förtjänar klappar!

Vitos katt (Gudfadern)

Katten i Gudfadern.
Don Vito Corleone och hans gosiga katt. Foto: Paramount Pictures.

Trivia-dags! Visste ni att katten i Vito Corleones knä var hemlös och blev upphittad på Paramounts parkering av självaste Francis Ford Coppola? Katten fick en roll i filmen och tydligen var den så förtjust i maffia-bossen (Marlon Brando) att kattens högljudda purrande fick dubbas över! Om inte det är en katt som förtjänar tusen klappar så vet jag inte vad!

Cat (Frukost på Tiffany's)

Katten i Frukost på Tiffany's.
Människa, varför sover du? Foto: Paramount Pictures.

Den namnlösa katten som bara kallas ”Cat” i Frukost på Tiffany's spelar kanske ingen stor roll i filmen, men definitivt en stor roll i filmens huvudrollsinnehavare, Audrey Hepburns, liv. Skådespelerskan ska själv ha sagt att scenen då hon slänger stackaren ur bilen och ut i regnet är den mest smaklösa hon har gjort. För det förtjänar Cat inte bara ett namn utan även värmande klappar (och kanske en torr handduk).

Mr. Whiskers (The Voices)

Mr-Whiskers
Foto: Noble Entertainment.

Ryan Reynolds, som nu är aktuell som detektiven Pikachu, har tidigare lånat ut sin röst åt ett annat fluffdjur. Du gissade rätt, en hund! Och ja, en katt också, nämligen psykotiska Mr. Whiskers. Varför skulle jag då vilja klappa en katt som rakt av uppmuntrar sin ägare att mörda undrar du? Därför att han är ju så söööt!

Bob (A Street Cat Named Bob)

A Street Cat Named Bob
Från bok till filmkatt! Foto: Sony Pictures.

Gatukatten Bob är definitivt mest unik på den här listan. Han har inte bara fått en bok skriven om sig, utan boken blev även filmatiserad! Med Bob själv i huvudrollen! Det är faktiskt ren och skär magi i min värld. Vill ni fulgråta en stund, eller behöver ni hjälp att övertyga er partner om att det är dags att skaffa katt nu, så se denna filmen. Bob får håra ner mina kläder och klösa sönder mina möbler alls dagar i veckan. Bob triumferar som vinnare i min klappjakt och har en stor plats i mitt klappande hjärta.

Orion (Men In Back)

Orion i Men In Black.
Orion gillar inte fientliga utomjordingar, men de schyssta går bra. Foto: Sony Pictures.

Extramaterial, skrivet av Alexander Cederholm, redaktör på playerone.se.

Orions historia är en tragisk sådan, om en kisse som mister sin utomjordiska ägare som älskade honom över allt annat. Han tvingas se sin pyttelilla prinshusse somna in på ett obduktionsbord framför agent Jay. Det fanns ingen den arquilianska prinsen litade på mer än sin älskade katt. Därav fick Orion det ofrivilliga och bokstavliga uppdraget att bära på den arquilianska galaxens öde. Orion är en kelig orangevitfläckig krabat som ständigt söker kärlek och klappar, så han ser inte alls ut att vara särskilt svårfångad när det kommer till en kelstund (om det inte är en illavarslande utomjording i rummet).

Nathalie Leth

NÄSTA ARTIKEL