Tidernas bästa krigsfilmer enligt IMDb

Tidernas bästa krigsfilmer enligt IMDb

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 20 november 2023 kl. 10:11 | Publicerad 17 november 2023 kl. 14:11

Tidernas bästa krigsfilm är korad

Älskar du filmer på tema krig? Då har vi 20 filmer du måste kasta dig över, om du inte redan sett dem. Filmtopp listar tidernas bästa krigsfilmer – enligt IMDb.

Genre för krigsfilmer är utan tvekan en av de populäraste. Det syns dels på hur många som tittar på dem, men också hur många nya filmer det kommer ut varje år. Ur ett perspektiv är det otroligt tragiskt att krigsfilmer ständigt förblir relevanta, men samtidigt går det inte att ducka att de innehåller flera ingredienser som krävs för att göra en underhållande film.

I skildringen av krig är exempelvis karaktärernas insatser per automatik glasklara och skyhöga – de är där med livet som insats. Själva ramverket bidrar alltså till gestaltandet gripande livsöden. Utöver det öppnar krig upp för påkostade spektakel, fyllda till bredden med action, eld, bomber, granater och allt vad vi kan tänka oss. Det är med andra ord inte så förvånande att krigsfilmer är så populära, och att det finns så många bra av dem.

Men vilka är egentligen bäst? Enligt IMDb-betygen är det de nedanstående 20 filmerna som är de bästa krigsfilmerna genom tiderna (baserat på data från 2023-11-12).

Tidernas bästa krigsfilmer enligt IMDb

Inglourious Basterds (2009)
Foto: UIP.

Plats 20–11 (tryck på titeln för att se var filmen går att streama)

20: 1917 (2019) – 8,2/10 i betyg på IMDb
19. Ayla: The Daughter of War (2017) – 8,3/10 i betyg på IMDb
18. Shershaah (2021) – 8,3/10 i betyg på IMDb
17. Dom i Nürnberg (1961) – 8,3/10 i betyg på IMDB
16. Lawrence av Arabien (1962) – 8,3/10 i betyg på IMDb
15. Nawals hemlighet (2010) – 8,3/10 i betyg på IMDb
14. Full Metal Jacket (1987) – 8,3/10 i betyg på IMDb
13. Braveheart (1995) – 8,3/10 i betyg på IMDb
12. Inglourious Basterds (2009) – 8,4/10 i betyg på IMDb
11. Diktatorn (1940) – 8,4/10 i betyg på IMDb

Ärans väg (1957)
Foto: United Artists.

10. Ärans väg (1957)

IMDb-betyg: 8,4/10
Regi: Stanley Kubrick
Med: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou m.fl.

Denna Stanley Kubrick-klassiker utspelar sig under första världskriget, där en fransk general vill vinna prestige genom att skicka en styrka in i ett omöjligt anfall mot tyskarna, med hundratals stupade till följd. Följaktligen försöker han skyla sitt misstag genom att välja ut personer ut för att arkebuseras för "feghet under strid". En av dem som utsätts för ondskan är överste Dax (Kirk Douglas) som inleder en desperat kamp för att hindra de oskyldiga soldaterna från att tvingas plikta med sina liv.

Här streamar du: Ärans väg (1957)

Ubåten (1981)
Foto: Svensk Filmindustri.

9. Ubåten (1981)

IMDb-betyg: 8,4/10
Regi: Wolfgang Petersen
Med: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennermann m.fl.

Det är hösten 1941, och 43 unga män kliver ombord en tysk ubåt för att gå ut i krig mot England. De lyder under en stridslysten kapten och de kommande åren förvandlas de till blodtörstiga jägare som sprider skräck i andra besättningar. Men de blir också ett eftertraktat byte, fångade i en kista av stål, djupt under havets yta.

Här streamar du: Ubåten (1981)

Dr. Strangelove (1964)
Foto: Columbia Film.

8. Dr. Strangelove (1964)

IMDb-betyg: 8,4/10
Regi: Stanley Kubrick
Med: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden m.fl.

Nästa Kubrick-klassiker (den tredje på lisan vid sidan av Ärans väg och Full Metal Jacket) gör avstamp i den paranoide amerikanske generalen Jack D. Rippers (Sterling Hayden) besatthet av tanken på att ryssarna konspirerar för att förorena de "värdefulla amerikanska kroppsvätskorna". Fixeringen får honom att beordra flygvapnet att bomba Sovjetunionen sönder och samman, och snart hotas planeten av atombombsförintelse.

Här streamar du: Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964)

Gå och se (1985)
Foto: Sandrew Film.

7. Gå och se (1985)

IMDb-betyg: 8,4/10
Regi: Elem Klimov
Med: Alaksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius m.fl.

Florya (Aleksei Kravchenko) är en vitrysk pojke som ansluter sig till ett gäng ryska partisaner efter att ha hittat ett gevär. Innan han vet ordet av har han kastats in i ett krig med huvudet först. Han får uppleva dess hemskheter, blir vittne till terrorhandlingar och bit för bit naggas hans mänsklighet och förstånd.

Här streamar du: Gå och se (1985)

Apocalypse Now (1979)
Foto: Europa Film.

6. Apocalypse Now (1979)

IMDb-betyg: 8,4/10
Regi: Francis Ford Coppola
Med: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall m.fl.

På ett hotellrum i Saigon, mitt under brinnande Vietnamkrig, befinner sig en spritdränkt och närmast medvetslös kapten Willard (Martin Sheen). Det knackar på hans dörr och snart har han fått i uppdrag att bege sig uppför floden mot gränsen till Vietnam. Där väntar amerikanske överste Kurtz (Marlon Brando) som har förlorat sitt förstånd och måste stoppas till varje pris.

Här streamar du: Apocalypse Now (1979)

Casablanca (1942)
Foto: Warner Bros.

5. Casablanca (1942)

IMDb-betyg: 8,5/10
Regi: Michael Curtiz
Med: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid m.fl.

Motståndsledaren Victor Laszlos (Paul Henreid) enda hopp om att kunna fly från Casablanca står till Rick Blaine (Humphrey Bogart), en cynisk amerikan som inte har något intresse av att riskera sitt liv för någon annans skull. Mindre komplicerat blir det inte av att Laszlos hustru är Ilsa Lund (Ingrid Bergman), Ricks före detta som krossat hans hjärta

Här streamar du: Casablanca (1942)

Eldflugornas grav (1988)
Foto: Ozon Media.

4. Eldflugornas grav (1988)

IMDb-betyg: 8,5/10
Regi: Isao Takahata
Med: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Akemi Yamaguchi m.fl.

Studio Ghibli-producerade Eldflugornas grav är ett becksvart drama som utspelar sig i slutskedet av andra världskrigets Japan, där två föräldralösa barn, 14 och 4 år gamla, kämpar för överlevnad på landsbygden. Desperationen och hungern förvärrar gradvis deras redan miserabla tillvaro, men i den bottenlösa misären växer sig kärleken mellan syskonen också starkare och starkare.

Här streamar du: Eldflugornas grav (1988)

The Pianist (2002)
Foto: Triangelfilm.

3. The Pianist (2002)

IMDb-betyg: 8,5/10
Regi: Roman Polanski
Med: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay m.fl.

Nazisterna breder ut sig över Europa och pianovirtuosen Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) blir offer för de restriktioner och hat som han och hans judiska folk utsätts för. Wladyslaw lyckas fly för att gömma sig i stadens ruiner när hans familj ska skickas till arbetsläger. Där blir hans liv en ständig kamp för överlevnad, full av förnedring och lidande.

Här streamar du: The Pianist (2002)

Livet är underbart (1997)
Foto: Buena Vista.

2. Livet är underbart (1997)

IMDb-betyg: 8,6/10
Regi: Roberto Benigni
Med: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini m.fl.

Italienska Livet är underbart, av Roberto Benigni, är en krigsfilm med sällan skådad värme. Filmen följer en man vars familj slits isär av nazismens terror, men som i mörkret använder sin livsbejakande humor både för att hålla sig själv och sin lille son vid liv. Till och med när de hamnar i ett koncentrationsläger.

Här streamar du: Livet är underbart (1997)

Rädda menige Ryan (1998)
Foto: UIP.

1. Rädda menige Ryan (1998)

IMDb-betyg: 8,6/10
Regi: Steven Spielberg
Med: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns m.fl.

Steven Spielbergs Rädda menige Ryan, med storstjärnor som Tom Hanks och Matt Damon, oss in i den historiska stormningen av Normandie, under den så kallade D-dagen, för att sedan ta oss med på ett farligt specialuppdrag. Kapten John Miller (Hanks) ska tillsammans med en mindre styrka ta sig in bakom fiendernas linjer för att hitta och rädda menige James Ryan (Damon).

Här streamar du: Rädda menige Ryan (1998)

Schindler's List
Foto: Universal Pictures

BONUS: Schindler's List (1993)

IMDb-betyg: 9,0/10
Regi: Steven Spielberg
Med: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley m.fl.

Det kan låta helt osannolikt, men Spielbergs mest hyllade krigsfilm, Schindler's List, är av någon outgrundlig anledning inte kategoriserad som en del av genren på IMDb (åtminstone inte i skrivande stund). Hade den varit det, hade Steven Spielberg parkerat på både nummer ett och två på listan.

Den odödliga klassikern Schindler's List är en otrolig skildring av Oskar Schindlers liv (här spelad av Liam Neeson), en industriman som under sitt arbete med nazisterna börjar göra allt han kan för att rädda så många judar som möjligt från krigets helvete.

Källor: IMDb, Collider

Kolla in fler av våra IMDb-baserade listor, såsom årets bästa skräckfilmer 2023, årets bästa thrillers 2023 och årets bästa familjefilmer 2023. Du kan också ta en titt på våra egna tips på de bästa actionfilmerna 2023.

NÄSTA ARTIKEL