Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Höstens nya serier på SVT

Höstens nya serier på SVT – Bonusfamiljen, Kvarteret Skatan m.fl.

 • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 augusti 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 augusti 2021

Nya Kvarteret Skatan med bland flera stora premiärer.

SVT släpper flera bomber när de presenterar höstens program. Bland alla spännande dramanyheter hittar vi Bonusfamiljen säsong 4, Deg, nya Kvarteret Skatan och storsatsningen En kunglig affär. Se höstens alla nya serier på SVT här!

MER LÄSNING:

Staffan Göthe och Sverrir Gudnason i "En kunglig affär" – en av höstens nya serier på SVT.
Staffan Göthe och Sverrir Gudnason i "En kunglig affär" – en av höstens nya serier på SVT. Foto: Johan Paulin/SVT.

SVT:s tittare har en stor höst framför sig. Det råder inga tvivel om att de största utropstecknen är efterlängtade Bonusfamiljen säsong 4, nya Kvarteret Skatan som återförenar gänget och det historiska dramat En kunglig affär. Men förbered dig utöver detta på en otroligt stark höstsäsong med premiärer för ett brett utbud serier. Här är de höstens nya serier på SVT som kommer att fängsla, utbilda och locka till skratt. 

Stark dramahöst – En kunglig affär, Bonusfamiljen säsong 4, nya Kvarteret skatan, Deg m.fl.

En kunglig affär

En storslagen men förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia, det är SVT:s julklappsdrama till tv-tittarna i år. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V i dramaserien En kunglig affär. Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung! I huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe.

Regi: Lisa James Larsson.
Premiär: SVT Play, SVT1 – december

Bonusfamiljen säsong 4

Bonusfamiljen säsong 4 är snart här. Buster, nu två år gammal med Downs syndrom, kräver mycket av Lisa och Patrik. Lisas verksamhet tar fart, medan Patrik hamnar i en otäck konflikt på jobbet. På grund av detta blir Patrik hemmapappa, vilket leder till parets största utmaning hittills. Katjas mamma Louise behöver plötsligt Katjas hjälp, något de båda kämpar med. Kaos kastar Martin och Sima ut ur deras lägenhet, hem till Bigge – igen, där numera även Danny bor. Allt är (nästan) som vanligt i Bonusfamiljen med andra ord.

I rollerna: Vera Vitali, Erik Johansson, Emma Peters, Marianne Mörck m. fl.
Regi: Amanda Adolfsson & Eddie Åhgren.
Manus: Moa Herngren, Ditta Bongenhielm, Jacob Seth Fransson.

Premiär: SVT Play, SVT1 – 25 oktober kl 21:00

Nya Kvarteret Skatan

Kvarteret Skatan firar 20 år och jubilerar med nya avsnitt! Det blir kära återseende med komikerna David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Rachel Mohlin och Vanna Rosenberg. Men framför allt handlar nya Kvarteret Skatan om parens olika upptåg och deras kaosartade parmiddagar. Sedan sist har de olika paren tappat kontakten med varandra. För Ulf & Kristina (David Batra & Anna Blomberg) har tiden stått stilla, Jenny (Rachel Mohlin) har gift sig rikt och bosatt sig i Frankrike och Frida och Magnus (Vanna Rosenberg & Johan Glans) har flyttat nästgårds Kvarteret Skatan till ett fint radhus med sin familj. När en inbjudan till Kvarterets 20-årsfest dimper ner i deras brevlådor väcks tankarna på en återförening.

Premiär: SVT Play – 11 december (kl 02.00), SVT1 (kl 21.00, samma kväll)

Deg 

En väska med ett rånbyte på 47 miljoner i kontanter och ett oväntat möte mellan två kvinnor från motsatta världar, det är upptakten till SVT:s nya spänningsfyllda dramaserie Deg. I huvudrollerna ses Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf som Malou och Liana, två kvinnor med vitt skilda bakgrunder vars vägar plötsligt korsas när miljonerna från rånbytet ska tvättas rena på ett bageri.

Regi: Levan Akin
Premiär: SVT Play, SVT1 – 30 augusti (kl 02.00, kl 21.00)

Mer panik i tomteverkstaden – uppföljaren på julkalendersuccén 2019

Bland höstens nya serier på SVT finner vi uppföljaren till 2019 års julkalendersuccé Panik i Tomteverkstan. I Mer panik i tomteverkstan blir det fredagsmys för hela familjen när vi återvänder till tomtevärlden på snöiga Nordpolen, men denna gång under lågsäsong. Tomtemor har tagit ut skilsmässa och Tomten (Per Andersson) lever varannan-vecka-liv med sina barn och försöker desperat få ihop vardagspusslet. Plötsligt en dag dyker Skogsrået (Alida Morberg) upp i byn och hon får Tomten att fullständigt tappa fattningen. Det gamla gardet i Tomterådet ställer skeptiska till Tomtens nya flamma. Vem är hon, varför har hon flytt från den vanliga världen till Tomtevärlden och vad vill hon egentligen Tomten och hans familj?

I rollerna: Per Andersson, Elis Nyström, Julina Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou, Alida Morberg, Christina Schollin, Lasse Åberg, Katarina Ewerlöf, Hans Mosesson, Ulla Skoog, Johan Rabaeus, Rolf Skoglund, Leif Andrée, Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Måns Nathanaelson, Marianne Mörck, Peter Dalle, Olle Sarri, Sofia Bach m.fl.

Manus och regi: Fredde Granberg och Thomas Claesson
Premiär: SVT Play, SVT1 – 1 oktober (kl 16.00), 2 oktober (kl 20.00) 

Världens värsta kungar – Äventyr tillbaka in i historien

Ivan den förskräcklige, Caligula, Henrik VIII och Karl IX. Genom historien har vissa rötägg till kungar, kejsare och andra härskare plågat oss vanliga människor med fruktansvärda illdåd, märkliga lagar och sjuka påhitt. I Världens värsta kungar ska Erik Ekstrand tillsammans med två modiga försökskaniner hoppa in i historien och återuppleva några av världshistoriens mest omtalade figurer. De har ett uppdrag: att överleva Världens värsta kungar.  Regenterna spelas av en rad kända ansikten, bland andra Joel AdolphsonKakan HermanssonLeif Andrée, Fredde GranbergHappy JankellOla ForssmedÖzz NujenFrank DorsinSean Banan och Nassim Al Fakir.

Premiär: SVT Play, SVT Barn – 15 oktober

Strula – Ungdomsdramat kommer tillbaka

"Strula" fortsätter i höst. Foto: SVT.
"Strula" fortsätter i höst. Foto: SVT.

I höst fortsätter serien Strula, där vi följer 14-åriga Ella och Nadia som har börjat nytt högstadium. De lär känna olika kompiskretsar, ställs inför olika kärleksdilemman och pressen att kunna stå emot grupptryck. I jakten på att hitta sig själv och samtidigt passa in är valen inte alltid så enkla. Serien bygger på djupintervjuer med unga tonåringar som beskriver en tillvaro där man ständigt testar gränser – man är nyfiken och i behov av frihet.

Premiär: SVT Play – 3 november (kl 06.30)

Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – årets julkalender

En hederlig jul med Knyckertz. Foto: Ulrika Malm/SVT.
En första titt på "En hederlig jul med Knyckertz". Foto: Ulrika Malm/SVT.

En hederlig jul med Knyckertz är SVT:s julkalender, en humoristisk julsaga som utspelar sig i en knasig tvärtomvärld. Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture (Axel Adelöw) och Kriminellen (Paloma Grandin). Elvaårige Ture Knyckertz vill fira en hederlig jul, men det är inte så lätt när ens familj är tjuvar. ”Om man bara ger ett barn tillräckligt mycket kärlek, så kommer kriminaliteten av sig själv” är pappa Boves inställning till barnuppfostran. Men Ture som inte ens kan ljuga har svårt att passa in familjen, medan lillasyster Kriminellen redan är en mästare i olika tjuvtrix.

Premiär: SVT1, SVT Barn, SVT Play – 1 december (kl 07.15) 

Nästan inget – komediserie om "Ankan" Johanssons alter ego

"Nästan inget" med Anders Johansson. Foto: Pär Nordahl/SVT.
"Nästan inget" med Anders Johansson. Foto: Pär Nordahl/SVT.

Nästan inget är en komediserie om Anders ”Ankan” Johansson, ett slags alter ego till just Anders ”Ankan” Johansson. Serien kan liknas vid att serietidnings-Kalle Anka möter ett slags relations-Pang i bygget för hela familjen. Titeln på serien syftar på Ankans förhållande till sin kalender och möjligheten att hjälpa till med allt och alla: ”Jag har nästan inget idag…”.

Premiär: SVT Play, SVT1 – 8 november (kl 02.00, kl 21.45)

Drugdealer – Jonatan Unge som drogkingpin

Jonatan Unge langar knark i "Drugdealer". Foto: Karl Nordlund/SVT.

Drugdealer är en humorserie av Jonatan Unge och Isabella Rodriguez. Jonatan Unge spelar huvudrollen, Linus, som jobbar som knarklangare i sin svärfars kriminella organisation. När svärfar åker in i fängelse steppar Linus upp som självutnämnd ledare, exalterad över nya idéer och infall för hur man kan optimera en langarverksamhet med rutiner, bra kundbemötande och mångfaldsrekrytering. De övriga langarna och kunderna är kanske inte lika förtjusta. Med Jonatan Unge som manusförfattare är Drugdealer en TV-serie som tar ut svängarna och något som kommer att sticka ut i den svenska TV-serievärlden. En av höstens nya serier på SVT att kasta sig över.

Premiär: SVT Play, SVT1 – 27 augusti

Realityserier och dokumentärer på SVT i höst

1 mot Sverige – Humoristiska experiment

Hur många barn behövs för att lyfta en häst? Hur många ballonger krävs för att en tioårig flicka ska kunna flyga? I 1 mot Sverige, en direktsänd frågesport för hela familjen där en person tävlar mot resten av Sverige får du svaren. Programledare är Babben Larsson och vid hennes sida finns Farah Abadi och Erik Ekstrand. Frågorna bygger på vetenskap och i varje program utförs sju roliga, knasiga och fascinerande experiment och utmaningar.

Premiär: SVT Play, SVT1 – 17 oktober (kl 02.00, kl 20.00)

Från savannen till Tinder – Finns det biologiska skillnader mellan kvinnor och män?

Från savannen till Tinder. Foto: Sofia Sabel/SVT.
Belinda Olsson och Markus Heilig i "Från savannen till Tinder". Foto: Sofia Sabel/SVT.

Är män bättre på att montera ihop möbler? Kvinnor mer lämpade att ta hand om människor? Är det hormoner som avgör vad barn leker med eller vilka yrken vi väljer? Går det att ställa de här frågorna utan att vi kastar oss tillbaka till 1950-talet? I en ny reportageserie i fyra delar undersöker Belinda Olsson om det finns medfödda biologiska skillnader mellan kvinnor och män som påverkar oss i vardagen. Sättet vi raggar, vem vi väljer och hur vi står ut med varandra. Serien tar oss från savannen till krogen, via högstadiet, gymmet och yrkeslivet. Till sin hjälp har Belinda Olsson den internationellt erkände hjärnforskaren Markus Heilig som har intresserat sig för könsskillnader i hjärnan.

Premiär: SVT Play, SVT1 – 18 augusti (kl 02.00, kl 21.00)

Sexy Hands – Blinddejtingprogram utöver det vanliga

Dejtingprogram för alla som kan teckenspråk, hörande och döva. Ett blinddejtingprogram utöver det vanliga, där insidan verkligen blir det riktigt viktiga och teckenspråkets sanna kraft kommer vara avgörande. I Sexy hands söker singlar kärleken med hjälp av teckenspråket som kärlekens språk. De som möts ser inte varandra utan får bara kommunicera genom att sticka ut händerna genom väggen.

Premiär: SVT Play, SVT1 – 24 november (kl 02.00, kl 21.30)

Den svenska hiphopens pionjärer – Dokumentär om Sveriges roll i världens största musikgenre

Feven och Magnus Broni. Foto: Magnus Bron/SVT.
Feven och Magnus Broni. Foto: Magnus Bron/SVT.

Tidigare har SVT visat musikdokumentärer som Den svenska dansbandshistorien och Det svenska popundret. Nu är det hiphopens tur. I oktober kommer Den svenska hiphopens pionjärer i fyra delar. Medverkar gör bland andra Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob ’N’Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh, Looptroop och många fler.

Skapad av: Magnus Broni, Håkan Thörn, Svante Lodén, Ametist Azordegan och Fredrik Norberg
Premiär: SVT Play – 20 oktober (kl 02.00), kl 21.00), SVT1 – 24 november (kl 21.00)

Under Nålen – Se fantastiska tatueringar ta form

"Under nålen". Foto: SVT.
"Under nålen" är en av höstens nya serier på SVT. Foto: SVT.

I Under Nålen lär vi känna den prisbelönte tatueraren Andy Blanco och universumet kring hans tatueringsstudio i Stockholm. Där jobbar han tillsammans med sina bästa vänner tillika kollegor, och träffar varje dag alla möjliga människor – i alla åldrar, känd som okänd och med olika bakgrunder. Men en sak har de gemensamt: Varje tatuering bär på en historia. I varje avsnitt ser vi nya fantastiska tatueringar ta form. 

Premiär: SVT Play, SVT1 – 13 oktober (kl 02.00, 21.30)

Me too – hösten som förändrade Sverige

"Me too – hösten som förändrade Sverige". Foto: Bibbi Good/SVT.
"Me too – hösten som förändrade Sverige". Foto: Bibbi Good.

En filmmoguls sexuella övergrepp avslöjas, Hollywoodstjärnan Alyssa Milano skriver ett inlägg under hashtag  #metoo och på ett dygn har det spridits tolv miljoner inlägg från hela världen. ”Existerar ens kvinnan som inte varit med om det? #metoo” skriver tvåbarnsmamman Bibbi Good  från Arvidsjaur på Twitter en dryg timme efter Milanos inlägg, det kom att bli det första metoo-inlägget om sexuella trakasserier och övergrepp i Sverige. I åtta avsnitt berättar SVT historien om Metoo och om hur fem bokstäver fick kvinnor i Sverige att tända en brasa som spred sig som en löpeld. 

Premiär: SVT Play, SVT1 – 5 oktober (kl 21.30)

Evert Taube-dokumentär

Evert Taube. Foto: Gunnar Nilsson, Röster i Radio/TV
Evert Taube. Foto: Gunnar Nilsson, Röster i Radio/TV.

Evert Taube är trubadur, kompositör, författare och rumlare. Han är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och en buffel. Han är ful och full, och vacker och jävlig och fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. När Evert Taube föds 1890 lever fortfarande indianhövdingen Sitting Bull. Samma år som Evert Taube dör 1976 släpper ABBA Dancing Queen. Evert Taube finns innan den rörliga filmen finns, han växer upp med instrument, sedan stenkakor och sedan radio. Han går till havs och hamnar på Pampas i Sydamerika och blir så småningom vår tids första kändis. Men han är så mycket mer än bara känd och av kändisskapet blir han också bränd.

Regi: Jane Magnusson
Premiär: SVT Play, SVT1 – december 2021

Hackad – om uppkopplade samhällets sårbarheter

Insiktsfulla experiment genomförs i "Hackad". Foto: Janne Danielsson/SVT.
Insiktsfulla experiment genomförs i "Hackad". Foto: Janne Danielsson/SVT.

Du är aldrig ensam. Dina rörelser följs ständigt, liksom dina val och dina åsikter. Allt registreras och övervakas.  Hur säker är du på nätet? Hur lätt är det att ta över ditt digitala liv? Och hur lätt skulle det vara för en angripare att ta över företag och myndigheter i Sverige?  Serien Hackad  är ett experiment där hackare lurar sig in på företag och tar över deras nätverk. Tittarna får se hur lätt det är att följa varje spår som en privatperson tar och hur enkelt det kan vara att göra betalningar i någon annans namn. Ibland räcker det med att gissa sig till e-mailadresser eller leta i öppna källor efter hackade lösenord. Och den största svagheten ligger inte i tekniken, utan hos oss människor.  

Premiär: SVT Play, SVT1 – 19 oktober (kl 02.00, kl 21:00)

Draknästet – Unga entreprenörer tävlar om att få förverkliga sina företagsidéer

Drakarna 2021. Foto: SVT.
Drakarna 2021. Foto: Ulrika Malm/SVT.

Miljonerna rullar när Draknästet åter öppnar portarna för modiga entreprenörer och deras innovativa affärsidéer. Vilka lyckas imponera på drakarna och får investeringarna som kan betyda allt för att deras verksamheter ska flyga? Lyckas 20-åringarna Clara och Liza övertyga drakarna om att deras röda automat kan förändra världen? Är Merhans miljövänliga el-mopeder lösningen för budbranschen, och vilken av entreprenörerna får så många anbud att drakarna tvingas sälja in sig själva istället? 

Drakarna 2021 är: Lena Apler, Jacob De Geer, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Jonas Eriksson.
Premiär: SVT Play, SVT1 – 19 augusti (kl 21.00)

Bäst i köket – matkunniga familjer gör upp i köket

Bäst i köket. Foto: Ulrika Malm/SVT.
Juryn i "Bäst i köket". Foto: Ulrika Malm/SVT.

Bäst i köket möts åtta matkunniga familjer med deltagare mellan 19 och 81 år, för att briljera i köket. Starka känslor och tävlingshunger garanteras när deras matlagnings- och kökskunskaper sätts på hårda prov. Det blir allt från familjerecept som gått i arv, till överdådiga familjefestmåltider och tillagning av klassiska maträtter enligt konstens alla regler.  I slutänden står endast en familj kvar – den som är Bäst i köket. 

Juryn består av : Tareq Taylor, Niklas Ekstedt  och  My Feldt.  
Premiär: SVT Play, SVT1 – 14 oktober (kl 20.00)

Det svenska spelundret – om Sveriges framgångar i spelindustrin

Det svenska spelundret. Foto: SVT.
Det svenska spelundret. Foto: SVT.

Den svenska spelindustrin omsätter idag runt 25 miljarder kronor. I Sverige finns över 400 spelstudios som skapat några av världens största dataspel. Här får vi möta de extremt framgångsrika personerna bakom succéer som bland annat MinecraftBattlefield och Candy Crush. Serien undersöker hur det kom sig att just Sverige skulle få flest spelutvecklare per capita i hela världen. Beror det på svensk ingenjörstradition, entreprenörskap eller tidigt bredband? PC-reformen, svensk konsensuskultur eller kanske vårt klimat? En av höstens nya serier på SVT att se fram emot.

Premiär: SVT Play, SVT1  – 17 augusti (kl 02.00, kl 21.00)

Flera nya serier på SVT 

"Leif och Billy" säsong 6 släpps 30 oktober. Foto: SVT.
"Leif och Billy" säsong 6 släpps senare i höst. Foto: SVT.
 • I skuggan av El Chapo (dokumentär) – 19 augusti (bara SVT Play)
 • Allt går i arv (dokumentär) – 23 augusti
 • Bolibompaklubben (barnprogram) – 23 augusti
 • Paralympics (sport) – 24 augusti
 • Fråga doktorn (kunskapsprogram) – 23 augusti
 • Fråga Lund (humoristisk vetenskap) – 24 augusti
 • Totalt värdelöst (reality) – 24 augusti
 • Sveriges starkaste familj (tävlingsprogram) – 29 augusti
 • Det sitter i väggarna (reality) – 2 september
 • Saknad aldrig glömd 4 (kriminaldrama) – 4 september
 • Frakt (finskt drama) – 5 september)
 • Mallorcas vilda skärgård (natur) – 5 september (bara Kunskapskanalen)
 • Babel (kunskapsprogram) – 5 september
 • Ekonomibyrån (kunskapsprogram) – 6 september
 • Utrikesbyrån (kunskapsprogram) – 7 september
 • Politikbyrån (kunskapsprogram) – 8 september
 • 30 minuter (intervjuprogram) – 8 september
 • Doobidoo (musikalisk frågelek) – 10 september
 • Järnvägar och arkitektur (dokumentär) – 12 september (bara Kunskapskanalen)
 • Förslavad (dokumentär) – 14 september (bara Kunskapskanalen)
 • Skavlan (intervjuprogram) – 17 september
 • En kropp till salu (dokumentär) – 21 september
 • Svenska nyheter (politiskt satirprogram) – 24 september
 • Äventyrsguiderna (reality) – 25 september (bara Kunskapskanalen)
 • Världens barn (kunskapsprogram) – 1 oktober
 • Husdrömmar i Sicilien 2 (reality) – 7 oktober
 • Dreja – en kärlekshistoria (reality) – 13 oktober
 • Vigil (thriller) – 16 oktober
 • Ge oss tillbaka naturen (natur) – 19 oktober
 • Leif och Billy (humorserie) – 30 oktober
 • Kvartssamtalet (intervjuprogram) – 7 november
 • Vinterstudion (sport) – 13 november
 • Flesh and Blood (thriller) – 15 november
 • Det här är ditt land (reality) – 25 november
 • På spåret (frågeprogram) – 26 november
 • Manhunt 2 (kriminaldrama) – 27 november
 • Min sanning (intervjuprogram) – 5 december
 • Musikhjälpen (välgörenhetsprogram) – 13 december

Nog finns det mycket att se fram emot under hösten på Svensk Television och SVT Play

NÄSTA ARTIKEL