Bra kriminalserier på SVT Play – 7 tips

Bra kriminalserier på SVT Play – 7 tips

  • SVT Play
Uppdaterad 29 januari 2023 kl. 21:01 | Publicerad 28 januari 2023 kl. 20:01
ANNONS
ANNONS

Krim på SVT Play – serier fyllda med mystik och nerv

I den här listan hittar du flera tips på sevärda och prisbelönta kriminalserier som finns att streama på SVT Play. Du kanske hittar en serie bland tipsen som du inte sett och innehåller precis den typ av gåtor, svåra fall och mysterium som faller dig i smaken.

Sherwood – bra kriminalserier på SVT Play
Foto: SVT Play.

Sherwood (2022)

Genre: Krim, Drama
Skapare: James Graham
Med: David Morrissey, Adam Hugill, Terence Maynard m.fl.

Detta kriminaldrama utspelar sig i en gruvby i Nottinghamshire. Byn, som redan har en mörk historia kring gruvan och strejker, drabbas av två mord som får upp intresset för polisens tidigare hemliga aktiviteter i samhället. Kan morden ha kopplingar till gruvstrejken? Det återstår att se. Denna serie passar perfekt för dig som tycker om spännande gåtor. 

Grace – bra kriminalserier på SVT Play
Foto: SVT Play.

Grace (2021-)

Genre: Drama, Krim, Mystik
Skapare: Russell Lewis
Med: John Simm, Richie Campbell, Brad Morrison m.fl.

Kriminalintendenten Roy Grace (John Simm) är en hårt arbetande polis som vigt livet åt yrket, men som ändå har en karriär som befinner sig på botten. För att lösa mordet på frun, Sandy (Claire Calbraith), har han rotat ner sig i gamla utredningar och marginalen för att lösa gåtorna är små. Är du för känslor och mystik så är denna serie för dig.

Den andra säsongen av Grace finns just nu att streama på SVT Play.

Tyst vittne på SVT Play
Foto: SVT Play.

Tyst vittne (1996-)

Genre: Drama, Krim, Mystik
Skapare: BBC
Med: Emilia Fox, William Gaminara, David Caves m.fl.

Vill du ge dig in på en prisbelönt kriminalare med över 20 säsonger är Tyst vittne serien du letar efter. Människor som är experter inom rättsmedicin obducerar och hjälper polisen med en rad olika brott.

Säsong 23 av Tyst vittne finns i skrivande stund på SVT Play.

Bra kriminalserier på SVT Play – 7 tips
Foto: SVT Play.

Shetland (2013-)

Genre: Drama, Krim
Skapare: BBC
Med: Alison ODonnell, Steven Robertson, Douglas Henshall m.fl.

Är du ett fan av Ann Cleves är det här kanske helt rätt serie för just dig. Baserad på romaner av den prisbelönade författaren Cleeves, handlar Shetland om en polisenhet som måste lösa mordfall i ösamhället som ligger på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten. Miljön påverkar polisens jobb och metoderna måste speciellt anpassas efter varje fall. 

Den sjätte säsongen av Shetland finns att streama på SVT Play.

En pilgrims död
Foto: SVT Play.

En pilgrims död (2013)

Genre: Drama, Krim
Skapare: Kristian Petri, Kristoffer Nyholm
Med: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Jonas Karlsson m.fl.

Denna prisbelönta serie bygger på den första och sista boken i Leif G.W. Perssons trilogi Välfärdsstatens fall. Det är en serie i fyra delar som alla borde se, med mordet på Olof Palme i fokus, som chockade och försatte hela Sverige i sorg.

En pilgrims död handlar om hur en ny polisstyrka tar sig an fallet och försöker lösa mordet på statsministern som var omtyckt världen om. Än i dag är finns det stora frågetecken kvar om utredningen och vem som var gärningsmannen.

Den fjärde mannen på SVT Play
Foto: SVT Play.

Den fjärde mannen (2014-2015)

Genre: Drama, Krim
Skapare: Kristian Petri
Med: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Henrik Norlén m.fl.

Här är ännu en serie av Kristian Petri, och det är nästa del med Rolf Lassgårds "LMJ" i fokus. Sveriges stolthet som fredsnation bryts då den västtyska ambassaden mitt i Stockholm ockuperas av terrorister. De sex terroristerna misstänks av säkerhetspolisen ha fått hjälp av svenska anhängare. Det tar hela 14 år att komma fallet på spåret. Följ med på en händelserik resa tillsammans med LMJ, Eriksson och Lewin. 

Bra kriminalserier på SVT Play – Den döende detektiven
Foto: SVT Play.

Den döende detektiven (2018)

Genre: Drama, Krim
Skapare: Kristian Petri
Med: Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Alexej Manvelov m.fl.

Sveriges bästa detektiv drabbas av en stroke som förlamar den högra sidan av hans kropp. För att undkomma en hjärtattack behöver han ändra sin livsstil, men hur enkelt är det att göra när man redan är den bästa av de bästa? Läkaren som kom med det livsomvälvande beskedet uppmärksammar dessutom detektiven på ett gammalt, olöst fall gällande mordet på en ung flicka.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL