Svenska filmer – här är de bästa tipsen

Svenska filmer – här är de bästa tipsen

Uppdaterad 13 april 2021 kl. 12:04 | Publicerad 10 april 2021 kl. 19:04

Unna dig lite svensk film av den bästa sorten.

Många bra filmer har gjorts i vårt avlånga land som är värda att hylla och belysa lite extra – från klassiker till nyare pärlor. Har du också halkat efter med ditt tittande av svensk film kanske vi kan motivera dig lite extra med dessa tips på bra svenska filmer som bara måste ses.

Ondskan (2003)

Ondskan.
Foto: Nordisk Film AB.

Erik Ponti kommer från en problamtisk bakgrund med en styvfar som ständigt plågar honom. När han börjar på en privatskola i Stockholms 50-tal hamnar han direkt i trubbel med de äldre eleverna på skolan som sysslar med tillåten bestraffning av de yngre eleverna för att upprätthålla disciplin. 

Jan Guillous delvis självbiografiska roman "Ondskan" är en studie i mobbning och grupptryck på skolor. Mikael Håfströms filmatisering från 2003 är en hårresande och mycket intressant tolkning av boken som står sig väl som en av 2000-talets bästa svenska filmer. 

MER LÄSNING: Svenska filmer – här hittar du det senaste nytt!

Dunderklumpen! (1974)

Dunderklumpen!
Foto: Svenska Filminstitutet.

Dunderklumpen är ett ensamt troll som vandrar genom de jämtländska skogarna. Men han saknar vänner och bestämmer sig därför för att ta med sig pojken Jens leksaker från hans hem. Leksakerna börjar omedelbart leva och följer motvilligt med Dunderklumpen på hans äventyr. Men Jens märker vad som har hänt och är tillsammans med sin pappa hack i häl. Dessutom följer skurken Enöga med som har fått reda på att Dunderklumpen också har en unik skatt.

Per Åhlin är Sveriges svar på Hollywoods otroliga tecknade filmer och i sin egen rätt en otrolig berättare. Redan här 1974 kombinerade han otroligt vackert tecknade figurer med de jämtländska skogarna och riktiga skådespelare. Vem minns inte det talande vattenfallet och jätten Jorm som gillar mest att bada.

Missa inte svenska filmer på C More som ger vårkänslor.

Gräns (2018)

Gräns.
Foto: Triart Film.

Tina arbetar som en gränsvakt där hennes unika förmåga att sniffa till sig rädsla kommer till väl användning för att stoppa allt från smugglare till andra kriminella. Men Tina är inte som andra och har funnit sig i att vara speciell. Tills den dagen hon träffar Vore som likt henne också är speciell. 

Gräns är en otroligt speciell och övernaturlig film som ställer människan mot naturen. Tina och Vore är trolliknande varelser som inte passar in i den mänskliga världen, men som ändå tvingas böja sig för den och förtränga sina inren. En mycket sevärd ny svensk film.

Det sjunde inseglet (1958)

Sjunde inseglet.
Foto: Svensk Filmindustri.

Antonius Block anländer hem till Sverige efter korskriget och finner sitt hemland i misär av digerdöd och vidrig häxjakt. Hans återkomst märks också av den lurige döden som omedelbart besöker honom för att ta honom med sig. Desperat att få stanna kvar på jorden ger sig Antonius in i ett livsfarligt parti schack mot självaste döden, på kort sagt liv och död.

Ingmar Bergmans mästerverk Det sjunde inseglet är nog lika parodierad som geniförklarad, och det är väl exakt därför det är en av de bästa svenska filmer som någonsin har gjorts – kanske till och med filmer överlag. Filosofiska tankar väcks och psykologiska avgrunder besöks i denna film som gräver djupt i Bergmans och våra egna inren. 

Smala Susie (2003)

Smala Susie.
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB.

Erik återvänder hem till Värmland från Stockholm för att leta efter sin syster som är försvunnen. Väl där inser han att en hel del har förändrats och att det lugna samhället han lämnade bakom sig döljer många mörka hemligheter – även bland de människor han trodde han kände bäst.

Smala Susie är Ulf Malmros mörka komedi från tidigt 2000-tal och i mångt och mycket en modern klassiker. Om du inte redan talade värmländska innan är du defintivt i full gång med att öva på de klassiska replikerna nu. Malmros lyckas dessutom med bedriften att kombinera svart komedi med kriminaldrama och samtidigt leverera några snygga twistar innan allt är slut. Hatten av!

Låt den rätte komma in (2008)

Låt den rätte komma in.
Foto: Sandrew Metronome.

I en förort till Stockholm under 80-talet har 12-årige Oscar en tuff tillvaro. Han är mobbad i skolan och hans föräldrar är likgiltiga till hans existens. När han träffar flickan Elis får han plötsligt en lekkamrat. Men det visar sig ganska snabbt att Elis inte är som andra flickor. Hon är en vampyr som behöver dricka blod för att överleva.

Låt den rätte komma in är i mångt och mycket Sveriges svar på den amerikanska vampyrhysterin som väcktes under början av 2000-talet. Dock i svensk anda betydligt mer lågmäld och jordnära, vilket definitivt är till dess fördel. Dessutom ligger fokus på barn i stället för snygga och glittrande ungdomar med blek hy. 

Män som hatar kvinnor (2009)

Män som hatar kvinnor.
Foto: Nordisk Film AB.

Förtalsdömda journalisten Mikael Blomqvist börjar nysta i ett 40 år gammalt fall om en försvunnen kvinna. Han får hjälp av hackern och den hetlevrade kvinnan Lisbeth Salander. Men deras samarbete är allt annat än okomplicerat och svårare blir det när det uppdagas att kvinnan kanske blivit blodigt mördad.

Kulturfenomenet Män som hatar kvinnor är sprunget från författaren Stieg Larssons penna och något som många utanför Sveriges gränser fortfarande tänker på när du säger vår nations namn. Kanske är det den skandinaviska råheten som återigen fascinerar omvärlden eller är det bara en otroligt bra berättad historia? Troligen är det en kombination av båda.

Kvarteret korpen (1963)

Kvarteret Korpen 1
Foto: SF Home Entertainment.

I Malmö under 30-talet lever den unga aspirerande författaren Anders i det fattiga kvarteret Korpen. Hans pappa är alkoholist och mamman kämpar för att få vardagen att gå ihop för den sargade familjen. När han plötsligt får ett erbjudande att åka till Stockholm för att diskutera en text han skrivit med ett förlag, tänds plötsligt en låga hopp om framtiden.

Kvarteret korpen är en av Sveriges absolut främsta filmer och Bo Widerbergs stora mästerverk om arbetarklassen. Pendeln mellan hopp och misär är konstant. Anders tro på en god framtiden och familjens långsamma raserande framför våra ögon är en påminnelse om att många människor inte har möjligheten att fatta beslut som gynnar alla.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL