Nu på bio

Det senaste på biofronten!

I rymden finns inga känslor.

Svenska filmer på C More med påsk- och vårkänslor

David Lindahl | Lista
03 april 2021
David Lindahl | Lista
03 april 2021

Spana in dessa svenska pärlor och få en riktigt härlig start på våren.

Finns det något tydligare vårtecken än vitsipporna, krokusarna och såklart påsken? Alla firar vi säkert påsk i lite olika utsträckning, och för ni som gärna skapar lite mysig känsla under kycklingarna och äggens högtid – spana in dessa svenska filmer på C More och skänk dig själv ett äkta vårtecken!

MER LÄSNING:

Påskspecial – filmer med ordet gul i titeln

Fem filmer om påsken

Släpp fångarne loss – det är vår! (1975)

Släpp fångarne loss - det är vår!
Margaretha Krook och Gösta Ekman i "Släpp fångarne loss - det är vår!. Foto: AB Svensk Filmindustri.

Att Tage Danielsson kunde göra konstiga filmer är ingen hemlighet. Släpp fångarne loss – det är vår! är dock en av de få filmer ur hans filmografi som på något sätt ändå "makes sense" trots sin knasighet. Det är svårt att sätta fingret på varför, men jämfört med andra Tage Danielsson-filmer som Äppelkriget eller Picassos äventyr finns här en röd tråd.

Det är vår och tillsammans med sin vän sjunger Frida glatt om att fångarna innanför fängelsemurarna också borde få njuta i den svenska solen. Vad som sedan följer är en galen fars med musikalnummer, tokiga karaktärer och vackra bilder ute i den svenska naturen. Inbakat finns givetvis också en dåtida samhällskritik mot kriminalvården som kanske dock är lite svårtolkad med dagens ögon. Men vad gör det när vi har en Gösta Ekman, Lena Nyman, Hasse Alfredson och Ernst-Hugo Järegård i högform.

Miffo (2003)

Miffo.
Livia Millhagen och Jonas Karlsson i Miffo. Foto: Sonet Film.

Tobias är en ung nyexaminerad präst som är redo att ge sig ut och frälsa världen. Som sitt första uppdrag får han ansvar över en kyrka i en av Stockholms mindre välbärgade förorter. Men hur ska han kunna nå ut till dessa likgiltiga människor? Och vad händer när han plötsligt blir förälskad i den galna kedjerökande och rullstolsburna tjejen Carolina?

Miffo har alla ingredienser av en galen svensk komedi utan att bli för slapstick och trams. Det vilar en mer seriös berättelse bakom humorn om människor bosatta i stadsdelar som samhället har vänt ryggen. Självklar bland svenska filmer på C More med påskkänsla.

I rymden finns inga känslor (2010)

I rymden finns inga känslor.
Bill Skarsgård och Cecilia Forss i "I rymden finns inga känslor". Foto: AB Svensk Filmindustri.

Simon tycker inte om förändring utan trivs bäst med struktur och ordning. Som inneboende hos brorsan och hans tjej flyter livet på tills den dagen flickvännen får nog. Plötsligt kastas hela Simons värld omkull och den enda lösningen är att finna en ny tjej till brorsan och återställa ordningen.

I rymden finns inga känslor var en succé på svenska biografer under 2010 och sköt Bill Skarsgård rakt in i folkhjärtat. Trots en emellanåt ganska allvarlig och dramatisk ton, lyckas ändå filmen fånga en både knasig och mysig känsla.

Göta kanal – eller vem drog ur proppen? (1981)

Göta kanal.
Kim Anderzon och Janne Carlsson i "Göta kanal - eller vem drog ur proppen?. Foto: SF Home Entertainment.

Kanske ett oerhört klyschigt val, men å andra sidan också ett måste ur det svenska filmarkivet för att skapa vår- och sommarkänslor. Ni kan reglerna – för att vinna ett kontrakt på att tillverka 1 000 motorbåtar måste lilla Anderssons båtvarv tävla mot storföretaget Uniship. Från Stockholm löper Göta kanal tvärs över Sverige ned till Göteborg, och den som kommer först dit vinner.

Janne "Loffe" Carlsson och gänget har i 40 år underhållit Sverige med kaos, intriger och humor längs med Sveriges garanterat mest kända båtpassage. Vem vill inte hyra exn skuta och bege sig rakt ut på Göta kanal efter att ha sett denna klassiker som nu finns bland svenska filmer på C More?

Ägget är löst! (1975)

Ägget är löst!
Gösta Ekman i Ägget är löst!. Foto: SF Home Entertainment.

Okej, nu blir det Hasse och Tage-knasigt igen. Ägget är löst! är en svart komedi om en rik industriman som förtrycker sin hustru och sin vuxne son. En dag får sonen nog och försöker förgäves mörda fadern, vilket leder till att han kastas ned på botten av en sjö och fastnar där över vintern. När våren kommer spolas han i land som en ny människa i en helt annorlunda värld.

Hans Alfredsons komedi är lika fantasifull som den är skruvad. Men å andra sidan kanske genialitet och galenskap faktiskt går hand i hand. För regin i Ägget är löst! belönades Alfredson med sin första av tre Guldbaggar.

Drömkåken (1998)

Drömkåken.
Björn Skifs och Suzanne Reuter i Drömkåken. Foto: AB Svensk Filmindustri.

När en Peter Dalle-film står på tapeten brukar skruvad humor vara en garanti. Drömkåken är en galen renoveringshistoria baserad på den amerikanska filmen Hem dyra hem med Tom hanks i huvudrollen – som i sin tur är en nyinspelning av Cary Grant-klassikern Villervallavillan. Komplicerat? En aning, och likheterna filmerna emellan är ganska uppenbara. 

Drömkåken är ändå en rolig och bra rulle bland svenska filmer på C More. Den handlar om paret Göran och Tina som köper en villa som de ska renovera till sitt drömhus. Men byggfirman de anlitar har inte rent mjöl i påsen och är allt annat än intresserade av att hjälpa dem.

Peter Dalle har i vanlig ordning ruskat fram en stjärnspäckad lista av skådisar med namn som Björn Skifs, Suzanne Reuter, Johan Ulveson, Jan Malmsjö, Lena Nyman, med flera. I dessa tider när alla tycks vilja renovera hus och hem kanske lite inspiration från Drömkåken sitter fint?

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL