Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ready Player One

Steven Spielberg är världens mest lönsamma regissör

David Lindahl | Nyhet
17 april 2018
David Lindahl | Nyhet
17 april 2018

Stjärnregissören Steven Spielbergs biointäkter slår alla.

Storregissören Steven Spielbergs filmer har totalt passerat 10 miljarder dollar i intäkter på den internationella biomarknaden. Det placerar honom som den mest lönsamma regissören genom tiderna.

Den amerikanske regissören Steven Spielberg har under fem decennier producerat långfilmer på den internationella filmmarknaden. Hans filmer har hyllats världen över och han ses som en pionjär inom Hollywood. Spielberg var en av andra filmskapare som på 70-talet räddade en amerikansk filmindustri på nedgång och stöpte formen för vad som i dag kallas "popcornfilm".

Nu har The Wrap gjort en sammanräkning av alla hans filmer på den internationella marknaden fram tills nu, med fortfarande bioaktuella Ready Player One, som Filmtopp har recenserat, inräknad. Totalt har Spielbergs filmer dragit in över 10 miljarder dollar i biointäkter vilket gör honom till den ekonomiskt mest framgångsrika regissören någonsin.

Han jagas av regissören som Peter Jackson, James Cameron, Michael Bay och David Yates, men ännu har han ett stadigt försprång på ungefär tre miljarder dollar. Spielbergs största framgång är Jurassic Park som totalt drog in 983.8 miljoner dollar.

Dessa siffror är dock inte justerade efter inflation. Men oavsett har ändå Spielberg haft en imponerande ekonomisk karriär som går långt tillbaka.

Är Steven Spielberg den bästa regissören genom tiderna?

NÄSTA ARTIKEL