Iris kastas ini ett kallt fall så fort hon anländer i Skåne

Sofia Helin fyller 52 år – Filmtopp listar hennes 5 bästa roller

Olivia Samuelsson
25 april 2024 kl. 16:04

Här är guldklimparna från Sofia Helins karriär

Idag fyller skådespelerskan Sofia Helin 52 år! Detta firar vi på Filmtopp med att lista hennes 5 bästa rollprestationer genom åren.

Redan som 22-åring började Sofia Helin på teaterskola och studerade därefter vidare på Teaterhögskolan i Stockholm. 2004 fick hon sitt stora genombrott med filmen Masjävlar, men är idag mest känd som polisen Saga Norén från den svensk-danska kriminalserien Bron (2011-2018). Under sin karriär har hon vunnit ett flertal priser, bland annat en Kristall.  

För att fira hennes födelsedag listar nu Filmtopp hennes 5 bästa rollprestationer. 

Sofia Helins 5 bästa rollprestationer 

Sofia Helin fyller 52 år – Filmtopp listar hennes 5 bästa roller
Foto: Sonet Film.

Masjävlar (2004)

Format: Film 

Regi: Maria Blom

Med: Sofia Helin, Kajsa Ernst, Ann Petrén m.fl. 

I filmen får i följa Mia (Sofia Helin) som reser hem till den lilla by i Dalarna där hon är uppvuxen, för att fira sin pappas 70-årsdag. Men när Mia återser sina storasystrar Eivor (Kajsa Ernst) och Gunilla (Ann Petrén) väcks gamla konflikter och diskussioner till liv och det visar sig att besöket i Dalarna kommer att ändra deras liv för alltid. För sin prestation som Mia fick Sofia Helin en Guldbaggenominering för bästa kvinnliga huvudroll. 

Här kan du streama "Masjävlar"

Sofia Helin i Arn
"Arn – Riket vid vägens slut". Foto: AB Svensk Filmindustri.

Arn–filmerna (2007–2008)

Format: Film

Regi: Peter Flinth

Med: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård, Michael Nyqvist m.fl. 

Filmerna kretsar kring Arn (Joakim Nätterqvist), som växer upp i ett kloster i 1100-talets Västra Götaland. Där uppfostras han till att bli både en välbildad ung man och en skicklig krigare. När Arn väl lämnar klostret träffar han den vackra Cecilia (Sofia Helin) och de blir genast förälskade. När den ogifta Cecilia blir gravid och Arn blir offer för en falsk anklagelse faller deras värld samman. Som straff blir Cecilia inspärrad i ett kloster och Arn skickas iväg till det heliga landet för strida som tempelriddare. 

Filmserien består av två filmer, Arn: Tempelriddaren (2007) och Arn: Riket vid vägens slut (2008) och är baserade på Jan Guillous böcker med samma namn.

Här kan du streama "Arn"

Foto: SVT.

Bron (2011–2018)

Format: Serie

Regi: Henrik Georgsson, Charlotte Sieling m.fl. 

Med: Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Rafael Pettersson m.fl. 

I den här prisbelönta kriminalserien får vi följa den säregna polisen Saga Norén (Sofia Helin) och hennes danska kollega Martin Rohde (Kim Bodnia) när de löser en rad mystiska mord som involverar både Sverige och Danmark. Sofia Helins rollprestation som "Saga Norén, Länskrim, Malmö" har belönats med flera priser och nomineringar och 2014 vann hon en Kristall för årets kvinnliga skådespelare i en TV-produktion. 

Här kan du streama "Bron".

Atlantic Crossing säsong 2 – Detta vet vi
Foto: NRK.

Atlantic Crossing (2020)

Format: Serie 

Regi: Alexander Erik, Janic Heen

Med: Sofia Helin, Tobias Santelmann, Kyle MacLachlan, Harriet Sansom Harris m.fl. 

År 1940 ockuperas Norge av tyskarna och kronprinsessan Märtha (Sofia Helin) flyr till USA med sina barn, där de blir gäster i Vita huset. Vi får följa Märtha och hennes vänskap med självaste president Roosevelt (Kyle MacLachlan), något som får honom att ändra sin syn på det krig som utspelar sig i Europa. 

Här kan du streama "Atlantic Crossing". 

Foto: SF.

Utvandrarna (2021)

Format: Film

Regi: Erik Poppe 

Med: Gustaf Skarsgård, Lisa Carlehed, Kerstin Linden, Tove Lo, Sofia Helin m.fl. 

Utvandrarna är baserad på Vilhelm Mobergs klassiska roman med samma namn. Filmen följer Kristina (Lisa Carlehed) och Karl-Oskar (Gustaf Skarsgård) som med sina barn bor i ett fattig Småland i mitten av 1800-talet. I hopp om en bättre tillvaro reser de till Amerika för att starta ett nytt liv. I den här prisbelönade filmen ser vi Sofia Helin i rollen som Judit, vilket gav henne en Guldbaggenominering för bästa kvinnliga biroll. 

Här kan du streama "Utvandrarna".

Filmtopp håller dig uppdaterad med senaste nytt

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL