Filmcirkeln – dessa borde vunnit Oscar för bästa film

Filmcirkeln – dessa borde vunnit Oscar för bästa film

Filmcirkeln
14 april 2022 kl. 12:00

Dessa filmer borde vunnit Oscar i stället.

Filmcirkeln har samlat tre filmer som var Oscarsnominerade i kategorin bästa film, och som borde ha knipit statyetten för de filmer som faktiskt gjorde det.

Marcus val: 

Boyhood i stället för Birdman

Boyhood.
Foto: Universal Pictures.

2015 var det många starka filmer som var nominerade. Whiplash, Grand Budapest Hotel och the Imitation Game. Jag hade nästan lika gärna kunnat välja vilken som helst av dessa över Birdman, som inte är en dålig film, men som absolut inte heller är lika bra som de andra, och framför allt inte lika bra som Richard Linklaters mästerliga Boyhood.

Boyhood är ett filmexperiment som skapades under 12 års tid. Vi fick alltså följa skådespelaren Ellar Coltrane i rollen som Mason, växa upp framför våra ögon i en och samma film. Från 7 tills han var 19 år gammal. Hur man får producenter att gå in med pengar i ett sånt här experiment är ett mysterium, men som tur är var några äventyrliga nog att göra det.

Vidars val:

Crouching Tiger, Hidden Dragon i stället för Gladiator

Crouching Tiger, Hidden Dragon.
Foto: Columbia TriStar Film Distributors International

 

År 2001 svepte Ridley Scotts episka gladiatorfilm hem de mest nobla filmpriserna till rungande applåder. Få protesterade mot det då, men samtidigt måste man våga säga som det är. Crouching Tiger, Hidden Dragon var en bättre film. Dessutom är episka filmer från både antikens Grekland och romarriket knappast något nytt, utan något som Hollywood har sysslat med sedan stumfilmen.

Crouching Tiger, Hidden Dragon erbjöd en ny form av film i ett banbrytande paket från Kina. Mytologiska berättelser, trädsvingande kung fu, och starka manliga och kvinnliga karaktärer. Plötsligt hungrade världen efter mer och storfilmer som Hero och House of Flying Daggers följde. Om vi tittar i backspegeln borde Crouching Tiger, Hidden Dragon tagit hem Oscarstatyetten. Punk slut. 

Davids val:

Alla andra filmer, bara inte Chicago 

Två tornen.
Foto: New Line Cinema.

"Sagan om de två tornen", "Timmarna", "Gangs of New York" och "The Pianist". Vad har dessa fyra fantastiska filmer gemensamt? De förlorade alla mot Chicago 2003 när Oscarakademin skulle utse den bästa filmen från 2002. Chicago är absolut en smårolig musikal med några trevliga nummer och en handling som utspelar sig i en jazzig gangstertid i Chicago. Men det är verkligen en David vs. Goliat bedrift att den lyckades slå dessa fyra giganter.

Varenda en av dessa filmer är starkare och det tror jag nog få i dag skulle invända mot. Detta förblir nog ett sådant ögonblick där vissa av juryns medlemmar än i dag vaknar upp om nätterna och kliar sig i huvudet: "Hur tänkte jag där?". Eller inte, eftersom Oscarjuryn har en historik av att nonchalant hantera vissa kategorier och välja helt fel filmer.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL