Skådisar under 30 som kommer ta över Hollywood

Skådisar under 30 som kommer ta över Hollywood

Nathalie Leth
10 maj 2020 kl. 19:05

Röda mattan är full av kompetenta veteraner, men se upp för dessa stigande stjärnorna!

Jag tar en kik i kristallkulan för att se om jag kan förutspå vilka av Hollywoods ynglingar under 30 år fyllda som kommer att dominera framtidens filmindustri.

Hela mitt liv har jag följt vansinnigt stora skådespelare som George Clooney, Cate Blanchett, Brad Pitt och Julia Roberts, med många, många fler. Allt fler av dessa har tagit sig över 50 års-målsnöret vilket inte betyder att deras karriärer är över, men det får mig däremot att undra vilka unga skådisar idag som kommer att bli stora namn, decennier framöver så som ovan nämnda elitskådisar. 

Saoirse Ronan (född 1994)

Saoirse Ronan i Mary Queen of Scots
Foto: Universal Pictures.

Saoirse Ronan hade bara precis fyllt tonåring när hon fick sin första Oscarsnominering för sin roll i Försoning (2007). Sedan dess har hon nominerats ytterligare tre gånger och detta då alltså innan hon ens fyllt 30. Om inte detta är tecken på en lång karriär i rampljuset så vet jag inte vad.

Timothée Chalamet (född 1995)

Timothée Chalamet i Call me by your name
Foto: Sony Pictures Classics.

Av alla manliga skådespelare på min lista så lägger jag min största slant på vad jag tror är vinnarhästen, nämligen Timothée Chalamet. Hans första roll i en större Hollywood-produktion var ingen mindre än högt uppskattade och prisbelönta filmen Interstellar (2014). Jag tror dock att det var först tre år senare som dörrarna mot röda mattan öppnades för honom rejält då han Oscar-nominerades för sin roll i Call Me by Your Name (2017).

Sedan dess har han på väldigt kort tid dykt upp i ytterligare två Oscars-uppmärksammade filmer, nämligen Lady Bird och Little Women (vilka vi även kan se tidigare nämnda Saoirse Ronan i).

Anya Taylor-Joy (född 1996)

Anya Taylor-Joy i Thoroughbreds
Foto: Focus Features.

Även om jag helhjärtat tror på att Saoirse Ronan kraftigt leder det kvinnliga artilleriet så är det Anya Taylor-Joy som är min personliga favorit. Ända sedan Thoroughbreds (2017) så har jag följt henne med stort intresse och hoppats på ett större genombrott för denna skådespelerskan.

Huruvida hon faktiskt fick sitt genombrott för sin huvudroll i filmen Emma, som kom tidigare i år är kanske för tidigt för att säga, men här har vi oavsett en oerhört stor potentiell talang som kommer att knipa större och större roller. 

Noah Jupe (född 2005)

Noah Jupe i Honey Boy
Foto: Amazon Studios.

Blott 15 år gammal och redan känd för storfilmer som A Quiet Place (2018), Le Mans ’66, och till sist Honey Boy som han vann priser för (båda släppta 2019). Han må vara ung men är redan en fulländad skådespelare. Om det är på denna vägen han vill fortsätta vandra så ser jag inget som skulle kunna hindra honom. 

Eliza Scanlen (född 1999)

Eliza Scanlen i Sharp Objects
Foto: HBO.

Det var med en stadig och säker fot som Eliza Scanlen doppade tån i vad som skulle bli hennes egen framgångssaga. Genombrottet var hennes roll i Sharp Objects (2018) där hon spelar mot inga mindre än Amy Adams och Patricia Clarkson som båda är Oscarsnominerade samt två av mina favorit-skådisar. Eliza har efter denna HBO-serien lyckats bli ett större namn för sin roll som Beth i prisbelönta Little Women, detta blott fyra år efter att hon påbörjade sitt CV som skådespelerska.

Tom Holland (född 1996)

Tom Holland i Spider-Man: Far from Home
Foto: Sony Pictures Releasing.

Av samtliga på listan är det ingen som är en större Hollywood-älskling just nu än Tom Holland, mest känd som den senaste tolkningen av Spider-Man. Gissningsvis slog han igenom år 2015 i In the Heart of the Sea för kort därefter kunde vi se honom som vår favoritspindel.

Huruvida Tom Holland lyckas hålla sig kvar på röda mattan utan sitt spindelnät och tar över tronen som Hollywoods största Tom efter Tom Hanks och Tom Cruise återstår att se. Det råder däremot inga tvivel om att både jag både och hans högljudda fans vill se mer av honom omgående.

Hailee Steinfeld (född 1996)

Hailee Steinfeld i Dickinson
Foto: Apple Inc.

Blott 14 år gammal kunde vi se Hailee Steinfeld i något så prestigefyllt som en rejäl bröderna Coen-produktion, nämligen True Grit (2010). Här hon delar med sig av sin stjärnglans till ofantligt stora skådespelare som Jeff Bridges, Matt Damon och Josh Brolin. Jag kan definitivt inte skryta om något liknande då jag själv var en liten fjortis!

Hennes karriär har dock inte fått rejält med raketbränsle sedan dess, även om hennes roller i Pitch Perfect 2 och 3 samt Bumblebee inte är något som bör sopas under mattan. En Hailee-prydd stjärna på Hollywoods Walk of Fame ännu inte säkrad. Vad som dock är garanterat är att Hailee har talangen som behövs för att nå dit.

Lucas Hedges (född 1996)

Lucas Hedges i Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Lucas Hedges är en skådespelare som dykt upp lite här och var utan att ha lämnat något enormt intryck på mig. Men de filmer han medverkat i har påverkat mig djupt och permanent! Dessa är bland annat Manchester by the Sea (2016), Lady Bird (2017) och Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) bara för att nämna några!

Ja, ni ser ju själva. Förhoppningsvis vågar han snart ta mer plats eftersom han tenderar vara en tämligen lågmäld panelhöna.

Justice Smith (född 1995)

Justice Smith i Detective Pikachu
Foto: Warner Bros. Pictures.

Justice Smith, kanske mest känd för sin roll i Detective Pikachu, är den på min lista som jag ser mest som önsketänkande snarare än som säkert kort runt det runda bordet för stjärneliten. Han har varit otroligt mångsidig som skådespelare i roller som både lågmälda och kalla Justin i Every Day (2018) och den extroverta, känsloexploderande Theodore i Netflix-filmen Som stjärnor i natten (2020). Jag önskar innerligt att denna stjärnan inte faller på natthimlen raka vägen mot glömska utan att han verkligen får visa vad han går för i bättre roller och inte är en potential som slösas bort.

Vill du läsa fler av våra listor? Fortsätt scrolla!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL