Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nocturnal Animals

Sex regissörer jag vill se mer av.

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
28 februari 2020
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
28 februari 2020

När kan vi se dessa regissörers filmer på bio igen?

När man får en favoritregissör är det lätt att bli otålig när deras projekt deras ligger långt in i framtiden. Eller ännu värre, när det inte finns några filmer att se fram emot alls! Detta är sex stycken regissörer jag vill släpa tillbaka till arbetsbordet.

Tom Ford 

Tom Ford är kanske mest känd som designer och hans kreationer syns ofta på röda mattan, nu senast på Oscarsgalan. Säkerligen är det dessa sidoprojekt som hindrar honom från att sätta sig i regissörstolen. Han regisserade ingen mindre än en av mina favoritfilmer, Nocturnal Animals, som ur ett regiperspektiv kanske är den bästa filmen jag har sett med bland annat sina stilistiska kameravinklar. Tom Ford har i dagsläget endast tre filmer på sitt regissör-CV.

Adam Brooks

En av mina andra favoritfilmer, alltså Definitely, Maybe (2008), regisserades av Adam Brooks. Ett jobb som verkar ha skrämt bort honom från yrket då han sedan dess enbart regisserat tv-serier. Det är alltså inte en enda film på 12 år! Den enda trösten jag har är att han skrivit manus till den måttligt omtyckta Netflix-filmen Nappily Ever After. Adam Brooks har i dagsläget endast fyra filmer på sitt regissör-CV men är desto flitigare manusförfattare.

Denis Villeneuve 

Denis Villeneuve i Bladerunner 2049
Foto: Warner Bros. Pictures

Det finns så mycket positivt att berätta om Denis Villeneuve. Hans senaste sex långfilmer som släppts de senaste tio åren är alla riktiga 10-poängare. Men faktumet att han inte släppt något de senaste tre åren är riktig tortyr. Förhoppningsvis får vi se Dune inom en snar framtid och jag hoppas innerligt att nästa projekt inte tänker vänta så länge!

Denis Villeneuve har i dagsläget regisserat hela 11 långfilmer, varav fem med Hollywoods elit. Men filmälskare bör såklart även se hans franska skapelser!

Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow i Zero Dark Thirty
Foto: Sony Pictures

Denna talangfulla regissör har hållit igång sedan 80-talet och några av hennes första stora projekt var att regissera Blue Steel och Point Break. Sedan dess har hon gjort flera filmer som ofta håller sig inom historiska händelser med mycket våld, så som The Hurt Locker, Zero Dark Thirty, och Detroit. Precis som Villeneuve så har vi inte fått en långfilm av henne sedan 2017 och jag väntar törstigt på nästkommande höjdarrulle!

Kathryn Bigelow har i sin karriär berikat filmkulturen med 12 långfilmer.

Justin Benson och Aaron Moorhead

Justin Benson och Aaron Moorhead i The Endless
Foto: Well Go USA Entertainment

Denna duo förtrollade mig år 2017 när de släppte The Endless. Tillsammans delade de på regissörsrollen och hade på sina håll även en tå i manuset, filmproduktionen, samt varsin huvudroll i själva filmen. Det kan låta överväldigande men Justin Benson/Aaron Moorhead har onekligen en passion för filmskapande, då The Endless varken var deras första eller sista film tillsammans. Nu senast 2019 regisserade de tillsammans skräckisen Synchronic, vilket är långfilm nummer fem på deras lista. Ja, det säger sig självt att jag behöver ännu fler filmer omgående!

MER LÄSNING:

Jake Gyllenhaals 10 bästa rollprestationer
Alla Quentin Tarantinos filmer rankade
5 regissörer som debuterade med sina mästerverk

NÄSTA ARTIKEL