Nu på bio

Det senaste på biofronten!

American Beauty

5 regissörer som debuterade med sina mästerverk

Dennis Johansson | Lista
04 oktober 2020
Dennis Johansson | Lista
04 oktober 2020

Här är listan på fem regissörer vars debutfilmer är deras bästa verk.

Debutfilmer är ofta svåra för regissören, som vid tidpunkten är oerfaren. De kan antingen "make or break" en filmmakares framtida karriär. I speciella fall lyckas de lite för mycket med sin debutfilm. Vissa regissörer lyckas bättre än andra. Kanske till och med så pass bra att de inte kan leva upp till förväntningarna i kommande projekt.

Orson Welles – Citizen Kane

Citizen Kane
Foto: RKO Radio Films.

Måste vara kul att höra att ens första långfilm anses vara en av de bästa filmerna genom tiderna. Var säkert stor press på Orson Welles att leva upp till Citizen Kane i sitt nästa projekt dock, men ändå. Han behövde ingen träning för att skapa sitt mästerverk.

Kontroverserna kring Citizen Kane, som ansågs vara en nidbild av samtida mediemandaten William Randolph Hearst, ledde till att Orson mötte stort motstånd i sin fortsatta karriär och fick kämpa för att få igenom sina filmprojekt. Trots de kraftiga restriktionerna lyckades Welles ändå att regissera slagkraftiga filmer som En djävulsk fälla, Fantastiska Ambersons och The Lady from Shanghai. Fast någon lika enastående film som "Rosebud" blev det aldrig igen.

Spike Jonze – I huvudet på John Malkovich

I huvudet på John Malkovich
Foto: Sandrew Metronome.

Spike Jonzes udda men geniala film I huvudet på John Malkovich, skriven av Charlie Kaufman, är inte bara svår att överträffa i allmänhet men för även för Jonze själv. Vart går man vidare efter en sådan debut? Handlingen, tonen, humorn, tempot, och skådespelarprestationerna är fläckfria. Tillsammans med Kaufman lyckas Jonze utan minsta problem fånga tittaren som får haka på ett absurt, roligt och vackert äventyr.

Jag gillar även Jonzes filmer Her och Adaptation, men de kommer inte upp i samma klass som "John Malkovich". Regissörens enda andra verk, som skulle kunna konkurrera med detta mästerverk. är hans musikvideo till Beastie Boys låt Sabotage.

Vad fick Malkovich själv att ställa upp på detta underliga projekt?

John Michael McDonagh – The Guard

The Guard
Foto: Scanbox Entertainment.

Att John Michael McDonagh endast har regisserat tre filmer hittills får vi bortse från. Redan från i första scenen ger hans buddy-cop film ett stort leende på läpparna, som inte försvinner förrän två veckor efter eftertexterna. Brendan Gleesons komiska timing i The Guard är fullkomligt enastående.

Jag älskar även Calvary – även den med Brendan Gleeson i huvudrollen – som John Michael McDonagh följde upp med tre år senare. Fast den når inte riktigt upp till The Guard, vilket jag tror har att göra med Brendan Gleeson och Don Cheadles oväntade men fantastiska kemi. Varje scen de är tillsammans i är en fröjd.

Martin McDonagh – In Bruges

In Bruges
Foto: Focus Features.

Här har vi alltså John Michael McDonaghs yngre bror Martin McDonagh, som även han lyckades kamma hem en fullpoängare på sitt första försök.

Innan Brendan Gleeson jagade skurkar tillsammans med Don Cheadle njöt han av en mysig semester i den sagolika Belgiska staden Bruges tillsammans med sin kollega Colin Farrell. Kemin dem emellan är även gudomlig, men man får heller inte glömma bort Ralph Fiennes fantastiska prestation som deras chef Harry Waters.

In Bruges är ett mästerverk i sig och det kan nog vara svårt för Martin att överträffa den någon gång i framtiden. Allt gick verkligen hem.

Varför är inte Brendan Gleeson alltid McDonagh-brödernas förstaval? Deras samarbetet är ju ännu obesegrat.

Sam Mendes – American Beauty

American Beauty
Foto: United International Pictures.

"Skyfall" var en otrolig bedrift av Sam Mendes som höjde Daniel Craigs James Bond till skyarna. Men för mig ligger hans debut American Beauty snäppet över den. Manuset är välskrivet, Kevin Spacey imponerar stort och Sam Mendes får en att vilja dröja kvar och bara leva "The American dream" lite längre än vad vi får.

Varje sekund av filmen är en njutning. Önskar vi inte alla att vi kunde ta oss en rejäl funderare på livet och verkligen göra det som faktiskt gör oss glada. Varje gång eftertexterna börjar rulla på American Beauty känns det som att man, tillsammans med Kevins Spaceys karaktär Lester Burnham, har gjort en inre resa.

En bra film ställer frågor och det är nog Sam Mendes American Beauty en av de bättre på att göra. Men frågan varför Wes Bentley inte slog igenom efter sin prestation här kommer jag aldrig att få svar på.

MER LÄSNING: 

Andreas gnäller på regissörer

Christopher Nolans filmer rankade

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL