Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nightcrawler

Jake Gyllenhaals 10 bästa rollprestationer

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
19 december 2022
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
19 december 2022

När Jake Gyllenhaal varit som bäst

Idag listar jag födelsedagsbarnet Jake Gyllenhaals bästa rollprestationer i karriären, från "The Good Girl" till "Nocturnal Animals".

I dag fyller min absoluta favoritskådespelare år, nämligen Jake Gyllenhaal. Dagen till ära läste jag en lista över hans bästa filmer, en lista jag själv inte riktigt höll med om. Både Zodiac och Donnie Darko var högt placerade, två filmer som enligt mitt eget tycke är överskattade. Därför bestämde jag mig för att göra en egen lista. En lista som enligt mina egna åsikter och känslor är mer korrekt.

10. The Good Girl

The Good Girl

Detta är en film där Jennifer Aniston fullständigt glänser. Jake spelar hennes unge älskare när hon blir trött på sin man och sitt tråkiga liv men det blir så småningom komplikationer. Jag förväntade mig en något småfånig komedi då Aniston stod i spetsen, men istället fick jag en komedi lika mörk som nylagd asfalt. Det var en positiv överraskning som jag njöt av i fulla drag!

9. The Sisters Brothers

The sisters brothers

Denna filmen är full av stjärnglans så det svämmar över. I huvudrollerna ser vi Joaquin Phoenix (som fått mycket uppmärksamhet för sin roll i Joker) tillsammans med John C. Reilly som vi oftast ser i komedier. Dessa två lever sitt busigaste western-liv och möter så småningom John och Hermann, spelade av topp-duon från Nightcrawler, Jake Gyllenhaal och Riz Ahmed. Det är en trevlig liten slice of life-film som tar plats i det vildaste västern och även om den inte just handlar om så mycket så är den fortfarande spännande och full av intriger som berör oss på olika vis.

8. Source Code

Source Code

Jake Gyllenhaal har gjort en hel del science fiction och enligt mig är denna starkast. Det finns många liknande filmer med temat ”hitta person på tåget” (som t.ex The Commuter och Mordet på Orientexpressen) men återigen, denna filmen är helt klart bäst i sin grupp. Det är dock inte bara en Jake-prestation utan ett riktigt krafttag från samtliga skådespelare som tillsammans lyfter denna filmen.

7. Southpaw

Southpaw

Skulle jag basera denna listan på enbart Jake Gyllenhaal så skulle denna filmen hamna betydligt högre upp. Han är fullkomligt uppslukad av sin roll som boxaren Billy Hope. Vanligtvis är jag inte intresserad av sportfilmer men denna är ett riktigt emotionellt boxningsslag rätt in i solar plexus! 

6. Prisoners

Prisoners

Detta är filmen som fick mig att få upp ögonen för hur jäkla bra Jake Gyllenhaal är. I detta drama är han en polis i jakt på en kidnappare och den olyckliga fadern till detta förlorade barn är Hugh Jackman som enligt mig gör sitt livs roll. Tillsammans är dessa två ren och skär filmmagi och jag beundrar och rekommenderar den varje chans jag får.

5. Nightcrawler

Jake Gyllenhaal i Nightcrawler.
Foto: Noble Entertainment.

Som jag nämnde i The Sisters Brothers så leds denna filmen av Jake Gyllenhaal tillsammans med Riz Ahmed. Jag blev fullkomligt galen av lycka när jag fattade att dessa två återförenades i The Sisters Brothers just för hur bra dessa två var (och är) i Nightcrawler som kom fyra år tidigare.

Jake spelar en strålande sociopat som spelar in nyheter och han ett karrärsdriv som ingen får sätta käppar i hjulet för. Jag är alltid lite svag för fullkomligt vrickade personer (som Christian Bale i American Psycho) och Jakes karaktär Louis Bloom är unik och vriden bortom allt sunt förnuft, och jag älskar det.

4. Jarhead

Jarhead

Detta kan vara den mest visuellt slående filmen jag någonsin har sett. Den är ett otroligt konstverk om man bara vill se slående miljöer och utsökt utvalda kameravinklar. Mitt i allt detta befinner vi oss faktiskt någonstans i gulfkriget med en frustrerad Jake Gyllenhaal i militäruniform. Med det fantastiska fotot åsido så är berättelsen i sig även otroligt tilltalande.

3. Brokeback Mountain

Brokeback Mountain

Troligtvis en av världens mest gripande kärlekshistorier. Många skulle nog argumentera att detta är Heath Ledgers film men jag tycker att Jake bär filmen exakt lika mycket. Det är denna balansen och personkemin mellan de tu som gör den här filmen så magisk att det gör ont. Precis som Jarhead är den även visuellt slående i de vackra bergsmiljöerna. 

2. Enemy

Enemy

Vad är bättre än en film med Jake Gyllenhaal? Jo, en film med två Jake Gyllenhaal såklart! Att spela mot sig själv kan ta mig tusan inte vara det lättaste men han gör det och han gör det så bra! Precis som Prisoners är denna filmen regisserad av Denis Villeneuve och detta samarbetet har säkert ett finger i spelet till hur enormt bra den här filmen är. 

1. Nocturnal Animals

Nocturnal Animals

Tre av mina favoritskådespelare har samlats i den här filmen. Amy Adams, Jake Gyllenhaal och den ständigt labila Michael Shannon. Även filmens bad guy, Aaron Taylor-Johnson (kanske mest känd för Kick-Ass) gör sjukt bra ifrån sig, det har han Golden Globe som bevis för!

Tillsammans gör de en film som, enligt mig, är den bästa thrillern som finns. Även i denna filmen, precis som Enemy, kan man på sätt och vis säga att Jake Gyllenhaal spelar två olika roller i samma film. Om inte det gör honom till en överlägsen skådespelare så vet jag inte vad.

Grattis igen på födelsedagen Jake!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL