Pedro Almodóvars 10 bästa filmer

Pedro Almodóvars 10 bästa filmer

Filmtopp
07 februari 2022 kl. 19:02

Vi kartlägger den spanske mästaren

Oscarsvinnaren Pedro Almodóvar är bioaktuell med hyllade "Parallella mödrar". Filmtopps Eric Diedrichs tipsar om regissörens 10 bästa filmer och var du ser dem.

Parallella mödrar (2021)

Parallella mödrar
Foto: Scanbox Entertainment.

Genre: Drama
Med:
Penélope Cruz, Israel Elejalde, Rossy de Palma m.fl.

Handling: Janis blir på smällen efter att ha inlett en affär med rättsantropologen Arturo och föder barn samtidigt som Ana. De båda kvinnorna knyter ett band till varandra på BB, men något kommer snart att vända deras liv upp och ned. Parallellt försöker Arturo se till att en massgrav som Janis gammalmorfar ligger i vänds upp.

Mästerligt drama med starka undertoner av Alfred Hitchcock-spänning. Bör ses med så lite förkunskap som möjligt!

Finns på: Bio

Smärta och ära (2019)

Smärta och ära
Foto: Scanbox Entertainment.

Genre: Drama
Med:
Antonio Banderas, Penélope Cruz, Nora Navas m.fl.

Handling: Regissören Salvador Mallo har nått stora framgångar i livet och nu ska en av hans restaurerade filmer få nypremiär. Samtidigt plågas han av diverse krämpor och än mer av en tomhetskänsla – vad betyder yrkesframgångar och varför ska man underkasta sig pretentiösa intervjuer och tröttsamt smicker?

Almodóvars mest personliga film hittills. Ett gripande drama om livets faktiska mening i en till synes framgångsrik tillvaro. Oscarsnominerades för Bästa utländska film och Bästa manliga huvudroll.

Finns på: SF Anytime, iTunes

Julieta (2016)

Julieta
Foto: Studio S Entertainment.

Genre: Drama
Med:
Emma Suárez, Adriana Ugarte m.fl.

Handling: Julieta bor i Madrid med sin dotter Antía. När Antía fyller arton år lämnar hon sin mamma, utan någon förklaring. Julieta söker efter henne på alla sätt hon kan, men inser snart hur lite hon faktiskt vet om sin dotter.

Med stadig puls och spänning, gör Almodóvar här ett spännande drama om familjerelationer. På pricken gestaltat av skickliga skådespelare.

Finns på: Draken Film, SF Anytime

The Skin I Live In (2011)

The Skin I Live In. Foto: Noble Entertainment
Foto: Noble Entertainment.

Genre: Drama, Thriller
Med:
Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes m.fl.

Handling: Plastikkirurgen Robert Ledgard har sedan hustruns död varit besatt av att försöka skapa en ny typ av syntetisk hud som kan stå emot höga temperaturer. Han bor i sitt stora hus tillsammans med sin hushållerska och sin försökskanin – den vackra och mystiska Vera. En natt knackar en ung man på dörren, och det kommer starta en skrämmande händelsekedja där inget är vad det först verkar och alla har något att dölja.

En flippad thriller som bara fungerar i Almodóvars skickliga händer. Se den, du har inte sett något liknande innan.

Finns på: SF Anytime, iTunes

Att återvända (2006)

Volver
Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Drama
Med:
Penélope Cruz, Carmen Muara m.fl.

Handling: Raimunda är en ung, attraktiv och hårt arbetande kvinna med en arbetslös make och en tonårsdotter. Hennes syster Sole är något äldre, aningen blyg och lättskrämd. Hon förtjänar sitt uppehälle som damfrisör och tar emot sin kundkrets i hemmet. Mannen övergav henne för en av kunderna.

Paula är systrarnas gamla moster. Hon lever i en by i La Mancha, varifrån hela familjen kom. En dag får Sole ett telefonsamtal från byn. En granne vid namn Agustina meddelar att moster Paula just avlidit. För sin roll fick Penélope Cruz en Oscarsnominering.

Finns på: HBO Max

Tala med henne (2002)

Tala med henne
Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Drama
Med:
Rosaria Flores, Leonor Watling m.fl.

Handling: Den manliga sjuksköterskan Benigno och den argentinske journalisten Marco möts första gången på en dansföreställning. Benigno tar hand om dansösen Alicia, som efter en bilolycka legat i koma i fyra år, men Alicia är inte vilken patient som helst.

Oscarsnominerades till Bästa regi och vann för Bästa originalmanus.

Finns på: HBO Max

Allt om min mamma (1999)

Allt om min mamma
Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Drama
Med:
Cecilia Roth, Penélope Cruz, Marisa Paredes m.fl.

Handling: Manuela är ensamstående mor till tonårssonen Esteban. De har det bra tillsammans och det enda Esteban saknar är att veta vem hans far är, men om detta är hans mamma förtegen. När Estaban plötsligt råkar ut för en olycka börjar Manuela leta efter hans pappa för att berätta vad som hänt. Almodóvars kanske bästa film. Vann också en Oscar för Bästa utländska film.

Finns på: HBO Max

Köttets lustar (1997)

Köttets lustar. Foto: Sandrew Metronome
 Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Drama
Med:
Javier Bardem, Penélope Cruz, Francesca Neri m.fl.

Handling: Victor Plaza, vars mor är prostituerad, föds på en buss i Madrid. Händelsen väcker stort intresse och Victor får ett gratis livtidskort som gäller på stadens alla bussar. Tjugo år senare roar sig Victor vilt i Madrids nattliv. På en krogtoalett träffar han en kvinna för ett snabbt kärleksmöte. Victor kan inte glömma henne, men när han söker upp henne säger hon sig inte veta vem han är.

Tveklöst Almodóvars mest underskattade film. Ett mästerverk som fler måste få upp ögonen för.

Finns på: HBO Max

Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott (1988)

Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.  Foto: Sandrew Metronome
 Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Komedi
Med:
Antonio Banderas, Carmen Muara, Julieta Serrano m.fl.

Handling: En kvinnas älskare lämnar henne och hon försöker få tag på honom för att ta reda på varför han stuckit. Samtidigt är hennes väninna rädd att polisen letar efter henne eftersom hon i sin tur har en kriminell pojkvän. De pratar med en kvinnlig advokat, vilken visar sig vara älskarens nya älskarinna, och alla stigar fortsätter att korsas på ett väldigt komplicerat vis.

Lustfyllt, galet och fullständigt vansinnigt. Almodóvars bästa komedi är en totalt orädd film.

Finns på: HBO Max

Begärets lag (1987)

Begärets lag.  Foto: Sandrew Metronome
 Foto: Sandrew Metronome.

Genre: Komedi, Thriller
Med:
Antonio Banderas, Carmen Muara, Manuela Velasco m.fl.

Handling: I centrum står den avantgardistiske regissören Pablo, på ytan kontrollerad men härjad av ett starkt begär, passionerat och kanske hopplöst förälskad i Juan. Berättelsen om deras intrikata förhållande löper parallellt med den om Tina som var Pablos bror, innan hon blev hans syster.

Redan på 80-talet blinkade inte Almodóvar för att gestalta homosexualitet och transsexualitet på film – ofta med humor och empati. Begärets lag är en skruvad film, klart värd din tid.

Finns på: HBO Max

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL