Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Regissörer som aldrig vunnit en Oscar

Regissörer som aldrig vunnit en Oscar

Sofia Olovsson | Lista
26 mars 2022
Sofia Olovsson | Lista
26 mars 2022

Priset för bästa regi går till... ingen av dessa.

Namn som David Fincher och Stanley Kubrick är väl bekanta hos många men som konstigt nog är med på den här listan med regissörer som inte lycktas kamma hem den ståtliga guldstatyetten.

Oscarsgalan har pågått i över 90 år där både skådespelare och regissörer mottagit priser för sina insatser inom filmvärlden. Varje år sänds galan världen över där de olika vinnarna får ta hem den efterlängtade Oscars-statyn. 

Att vinna en Oscar är nog ett livsmål för de flesta filmskapare men ibland räcker det inte hela vägen för att kamma hem ett pris. Ibland snubblar man på mållinjen... flera gånger. 

Regissörer som aldrig har vunnit en Oscar:

Ridley Scott

Alien
Film Distribution AB

Filmer som Alien, Blade Runner och The Martian är bara några få av alla filmer som Scott ligger bakom. När det kommer till Oscarsgalan har han varit nominerad för bästa regi tre gånger med filmerna Thelma & Louise, Gladiator och Black Hawk Down. Han vann ingen av dem. 

Terrence Malick

Den tunna röda linjen-regissören är en av dem som aldrig har kammat hem en Oscar och dessvärre aldrig blivit nominerad heller. Terrence Malick är känd för sina djupa och poetiska filmer som Badlands, Himmelska dagar och Tree of Life och har vunnit en rad andra priser som till exempel Guldpalmen.  

David Lynch

Davud Lynch ligger bakom succéserien Twin Peaks samt långfilmer som Elefantmannen, Blue Velvet och Mullholland Drive. Samtliga av dessa tre filmer var hans väg in i Oscars-världen men som många andra föll han på målsnöret och har än idag inte vunnit någon Oscar. Han har däremot mottagit en heders-Oscar, men de räknas ju knappt.

Paul Thomas Anderson

Paul Thomas Anderson har regisserat många filmer genom åren, däribland The Master, There Will Be Blood och Magnolia. Han har varit Oscarsnominerad för bästa regi två gånger för filmerna Phantom Thread och There Will Be Blood men ingen vinst kammade han hem. 

Stanley Kubrick

Jack Nicholson i The Shining
Jack Nicholson i The Shining - Warner-Columbia Film

Dr. Strangelove-regissören brukar anses som en av historiens allra främsta regissörer filmer som Eyes Wide Shut och The Shining kan man tro att han vunnit pris för bästa regi, men icke! Han har dock varit nominerad ett flertal gånger och för mästerverket År 2001 - ett rymdäventyr fick han en Oscar för bästa specialeffekter.

Wes Anderson

Wes Anderson är mest känd för filmer som The Royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel, Isle of Dogs och Moonrise Kingdom. Han har varit Oscarsnominerad två gånger för bästa regi men förlorade tyvärr båda fighterna och fick åka hem utan en staty.

Robert Altman

Altman ligger bakom filmer som M.A.S.H., Spelaren och Short Cuts vilka har gett honom flera Oscarsnomineringar för både bästa film och bästa regi. Hann vann såklart ingen av dem eftersom han är med på den här listan. Likt Lynch fick han ta emot tröstpriset en heders-Oscar.

David Fincher

Fight Club
AB Fox Film

Fincher är kanske en av vår tids mest framgångsrika regissörerna som ännu inte vunnit en Oscar. Med filmer som Seven, Fight Club och Gone Girl i bagaget kan det tyckas underligt. I år är han dock Oscarsnominerad för filmen Mank och vi hoppas att det äntligen är hans tur att kamma hem en guldstatyett. 

Alfred Hitchcock

Alla har nog hört talas om skräckfilmsregissören och spänningsmästaren som ligger bakom Psycho, Fåglarna och Fönstret åt gården. Som många andra har han varit nominerad flera gånger för bästa regi men aldrig lyckats vinna den eftertraktade Oscars-statyn. 

Sidney Lumet

Med filmer som 12 edsvurna män, The Wiz och Mordet på Orientexpressen var Lumet en välkänd regissör som skapat över 40 filmer. När det kommer till Oscarsgalan har han varit nominerad för bästa regi fyra gånger men det blev aldrig en vinst för honom tyvärr. 

Orson Welles

Welles känd för både sitt skådespel och sin regi. Filmer som Citizen Kane och Processen är några av alla filmer han ligger bakom. Den förstnämnda filmen gav honom en Oscar för bästa manus men nomineringen för bästa regi vann han varken då eller senare. Och då snackar vi om regissören som ligger bakom filmen som kritikerna ofta utser som världens bästa, genom tiderna. En film vars skapande årets Oscarskanon Mank till och med handlar om.

Christopher Nolan

Interstellar
Twentieth Century Fox

The Dark Knight-regissören har satt ribban högt för sig själv när det kommer till att skapa succéfilmer. Memento, Interstellar och Tenet är bara några få av alla succéfilmer han skrivit och regisserat men ingen som tagit honom hela vägen till att vinna en Oscar. 

Howard Hawks

Hawks gjorde sig känd genom att skapa filmer med olika genrer, till skillnad från andra som oftast håller sig till en och samma. Med filmer som Red River, Rio Bravo och Sergeant York kan man tycka att han skulle ha vunnit en Oscar men det gjorde han dessvärre inte. 

Ingmar Bergman

Fanny och Alexander
Sandrew Film & Teater

Bergman är Sveriges stolthet och en av världens mest inflytelserika filmskapare. Med filmer som Fanny och Alexander, Ansikte mot ansikte och Viskningar och rop blev han Oscarsnominerad för bästa regi men otroligt nog vann han ingen av dem. Totalt blev det 9 Oscarsnomineringar för Bergman (manus inräknat) med noll vinster. Hans filmer och verk fortsätter dock att inspirera filmmakare världen över. 

Vissa av namnen i listan kommer aldrig få en chans att vinna en Oscar igen men förhoppningsvis får vi se några av namnen som vinnare i framtiden. Vi kan i alla fall hålla tummarna för att David Fincher får sin chans i år. 

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL