Oscarsgalan

Regissörer som aldrig vunnit en Oscar

12 mars 2023 kl. 12:03

Priset för bästa regi går till... ingen av dessa.

Namn som David Fincher och Stanley Kubrick är väl bekanta hos många men som konstigt nog är med på den här listan med regissörer som inte lycktas kamma hem den ståtliga guldstatyetten.

Oscarsgalan har pågått i över 90 år där både skådespelare och regissörer mottagit priser för sina insatser inom filmvärlden. Varje år sänds galan världen över där de olika vinnarna får ta hem den efterlängtade Oscarsstatyn. 

Att vinna en Oscar är nog ett livsmål för de flesta filmskapare men ibland räcker det inte hela vägen för att kamma hem ett pris. Ibland snubblar man på mållinjen... flera gånger. 

Regissörer som aldrig har vunnit en Oscar:

Alien
Foto: 20th Century Fox

Ridley Scott

Filmer som Alien, Blade Runner och The Martian är bara några få av alla filmer som Scott ligger bakom. När det kommer till Oscarsgalan har han varit nominerad för bästa regi tre gånger med filmerna Thelma & Louise, Gladiator och Black Hawk Down. Han vann ingen av dem. 

Tree of Life
Tree of Life. Foto: Fox Searchlight Pictures

Terrence Malick

Den tunna röda linjen-regissören är en av dem som aldrig har kammat hem en Oscar och dessvärre aldrig blivit nominerad heller. Terrence Malick är känd för sina djupa och poetiska filmer som Badlands, Himmelska dagar och Tree of Life och har vunnit en rad andra priser som till exempel Guldpalmen.  

Mulholland Drive
Mulholland Drive. Foto: Universal Pictures

David Lynch

Davud Lynch ligger bakom succéserien Twin Peaks samt långfilmer som Elefantmannen, Blue Velvet och Mullholland Drive. Samtliga av dessa tre filmer var hans väg in i Oscarsvärlden men som många andra föll han på målsnöret och har än idag inte vunnit någon Oscar. Han har däremot mottagit en heders-Oscar, men de räknas ju knappt.

Licorice Pizza
Licorice Pizza. Foto: SF Studios

Paul Thomas Anderson

Paul Thomas Anderson har regisserat många filmer genom åren, däribland The Master, There Will Be Blood och Magnolia. Han har varit Oscarsnominerad för Bästa regi tre gånger för filmerna Phantom Thread, There Will Be Blood och Licorice Pizza men ingen vinst kammade han hem. Han har också varit nominerad för Bästa manus fem gånger och gått hem tomhänt vid samtliga.

Jack Nicholson i The Shining
Jack Nicholson i The Shining - Warner-Columbia Film

Stanley Kubrick

Dr. Strangelove-regissören brukar anses som en av historiens allra främsta filmskapare med filmer som A Clockwork OrangeFull Metal Jacket, Eyes Wide Shut och The Shining på sitt CV. Men någon vinst för Bästa regi blev det inte. Han har dock varit nominerad ett flertal gånger och för mästerverket År 2001 - ett rymdäventyr fick han en Oscar för bästa specialeffekter. Alltid något!

Wes Andersons filmer – Från sämst till bäst!
The Royal Tenenbaums. Foto: Touchstone Pictures

Wes Anderson

Wes Anderson är mest känd för filmer som The Royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel och Moonrise Kingdom. Han har varit Oscarsnominerad en gånger för bästa regi men fick åka hem utan en staty.

The Player
The Player. Foto: Avenue Pictures

Robert Altman

Altman ligger bakom filmer som M.A.S.H., Spelaren och Short Cuts vilka har gett honom flera Oscarsnomineringar för både Bästa film och Bästa regi. Hann vann såklart ingen av dem eftersom han är med på den här listan. Likt Lynch fick han ta emot tröstpriset en heders-Oscar.

Fight Club
Fight Club. Foto: Fox 2000 Pictures

David Fincher

Fincher är kanske en av vår tids mest framgångsrika regissörerna som ännu inte vunnit en Oscar. Med filmer som Seven, Fight Club, The Social Network och Gone Girl i bagaget kan det tyckas underligt. Tre nomineringar för Bästa regi har det blivit, nu senast med Mank.

Psycho
Psycho. Foto: Universal Pictures

Alfred Hitchcock

Alla har nog hört talas om skräckfilmsregissören och spänningsmästaren som ligger bakom Psycho, Fåglarna och Fönstret åt gården. Som många andra har han varit nominerad flera gånger för bästa regi men aldrig lyckats vinna den eftertraktade Oscarsstatyn. Detta trots fem nomineringar. En heders-Oscar blev det i alla fall.

The Network
The Network. Foto: United Artists

Sidney Lumet

Med filmer som 12 edsvurna män, The Wiz och Mordet på Orientexpressen var Lumet en välkänd regissör som regisserade över 40 filmer. När det kommer till Oscarsgalan nominerades han för bästa regi vid fyra tillfällen men det blev aldrig en vinst för honom tyvärr. 2005 fick han ta emot en heders-Oscar.

Citizen Kane
Orson Welles i Citzen Kane. Foto: RKO Radio Pictures

Orson Welles

Welles känd för både sitt skådespel och sin regi. Filmer som Citizen Kane och Processen är några av alla filmer han ligger bakom. Den förstnämnda filmen gav honom en Oscar för Bästa manus, men nomineringen för Bästa regi vann han varken då eller senare. Och då snackar vi om regissören som ligger bakom filmen som kritikerna ofta utser som världens bästa.

Interstellar
Foto: 20th Century Fox

Christopher Nolan

The Dark Knight-regissören har satt ribban högt för sig själv när det kommer till att skapa succéfilmer. Memento, Interstellar och Tenet är bara några få av alla succéfilmer han skrivit och regisserat men ingen som tagit honom hela vägen till att vinna en Oscar. Fem nomineringar har det blivit, varav en för Bästa regi.

Rio Bravo
John Wayne i Rio Bravo. Foto: Sandrew Metronome

Howard Hawks

Hawks gjorde sig känd genom att skapa filmer med olika genrer, till skillnad från andra som oftast håller sig till en och samma. Med filmer som Red River, Rio Bravo och Sergeant York kan man tycka att han skulle ha vunnit en Oscar men det gjorde han dessvärre inte. Om man inte räknar en heders-Oscar då.

Fanny och Alexander
Foto: Sandrew Film & Teater

Ingmar Bergman

Bergman är Sveriges stolthet och en av världens mest inflytelserika filmskapare. Med filmer som Fanny och Alexander, Ansikte mot ansikte och Viskningar och rop blev han Oscarsnominerad för bästa regi men otroligt nog vann han ingen av dem. Totalt blev det 9 Oscarsnomineringar för Bergman (manus inräknat) men noll vinster. Hans filmer och verk fortsätter dock att inspirera filmmakare världen över och en heders-Oscar blev det redan 1971.

Vissa av namnen i listan kommer aldrig få en chans att vinna en Oscar igen men förhoppningsvis får vi se några av namnen som vinnare i framtiden. Vi kan i alla fall hålla tummarna för att David Fincher får sin chans i år. 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL