Oscarsgalan

Alla svenskar som vunnit en Oscar

25 april 2021 kl. 18:00

Har du koll på alla svenskar som vunnit en Oscar? Om inte, spana in den här listan.

Oscarsgalan är den största filmgalan i världen där skådisar och filmregissörer har möjlighet att kamma hem den ståtliga guldstatyn. Här är listan med alla svenskar som har vunnit genom åren.

De flesta vet nog om att både Ingmar Bergman och Ingrid Bergman har vunnit flest Oscars av alla svenskar, men det finns faktiskt fler namn på den här listan som du förmodligen inte hade koll på och som har vunnit lika många. 

Alla svenskar som vunnit en Oscar:

Ingmar Bergman

Fanny och Alexander
Sandrew Film & Teater

Med filmer som Fanny och Alexander, Det sjunde inseglet och Persona har hans filmskapande influerat andra över hela världen. Så pass mycket att han faktiskt vunnit tre Oscars för filmerna Jungfrukällan, Så som i en spegel och Fanny och Alexander, alla tre i kategorin Bästa utländska/icke-engelskspråkiga film. 

Max Martin och Karl Johan Schuster (Shellback)

Dessa två herrar vann en Oscar i kategorin Bästa sång för låten Can't Stop the Feeling tillsammans med Justin Timberlake. Shellback och Max Martin har tidigare skrivit och producerat låtar ihop till artister som Pink, Brittney Spears och Adam Lambert. Martin är en av Sveriges eller kanske världens största musikproducent med flera världsartist-samarbeten i bagaget. 

Arne Sucksdorff

Sucksdorff gjorde succé när han 1947 vann det första Oscarspriset som någonsin tilldelats i kategorin Bästa korfilm. Med filmen Människor i stad var han även den första svensken som vann en Oscar för en film. Han har även regisserat filmer som Det stora äventyret och Mitt hem är Copacabana.

Ludwig Göransson

Black Panther
Walt Disney Studios

Göransson är en svensk kompositör som gjort musik till en hel del filmer som Familjetrippen, Creed, och Tenet. Han har även varit med och producerat och skrivit låtar till Childish Gambino som resulterade i en Grammy 2018. Men filmen som ledde Göransson till en Oscar var filmen Black Panther då han vann i kategorin Bästa filmmusik. 

Per Hallberg

Hallberg har sedan länge varit verksam i USA där han arbetar som ljudtekniker inom filmbranschen. Med filmerna Braveheart, The Bourne Ultimatum och Skyfall har han alltså kammat hem tre Oscarsstatyetter inom kategorin Bästa ljudredigering. Sveriges stolthet när det kommer till ljudredigering helt enkelt.

Paul Ottosson

Precis som Per Hallberg är Ottosson också en expert när det kommer till ljudredigering. Med filmer som Zero Dark Thirty och The Hurt Locker har han vunnit tre Oscars i kategorierna Bästa ljudredigering och Bästa ljud. 

Anna Asp

Sveriges kändaste scenograf är Anna Asp som tilldelades en Oscar för Bästa scenografi 1984 för filmen Fanny och Alexander. Hon har varit verksam i många film- och serieproduktioner bland annat Ondskan och Wallander

Ulla-Britt Söderlund

Barry Lyndon
Warner-Columbia Film

Söderlund vann en Oscar för Bästa kostym med Stanley Kubricks film Barry Lyndon år 1976. Hon har även arbetat med filmer som Dr. Glas, Utvandrarna och Den enfaldige mördaren

Marik Vos-Lundh

Vos-Lundh var en svensk scenograf som samarbetade med Ingmar Bergman i över tjugo år. 1984 ledde det henne till att vinna en Oscar för Bästa kostym med Bergmans Fanny och Alexander

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman
Metro-Goldwyn-Mayer

Casablanca, Dr. Jekyll och Mr. Hyde och Notorious är bara några få av alla filmer som Ingrid Bergman medverkat i. Hon är Sveriges stolthet då hela världen vet vem hon är och med filmerna Gasljus, Anastasia och Mordet på Orientexpressen vann hon sina tre Oscarsstatyer för Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa kvinnliga biroll. Hon har vunnit lika många Oscar som Meryl Streep

Tom Rolf

Rolf är en svensk-amerikansk filmklippare som jobbar med både Martin Scorsese i Taxi Driver och Robert Redford i Mannen som kunde tala med hästar. Men det var filmen Rätta virket som gav honom en Oscarsvinst i kategorin Bästa klippning.

Sven Nykvist

Nykvist var en filmfotograf som fotade över 123 filmer under sin livstid. 24 av dessa filmer gjorde han tillsammans med Ingmar Bergman, vilket gav honom två Oscarsstatyetter för filmerna Viskningar och rop och Fanny och Alexander i kategorin Bästa foto.

Linus Sandgren

La La Land
Nordisk Film

Precis som Nykvist har Linus Sandgren vunnit en Oscar för Bästa foto men med filmen La La Land. Han har även arbetat med filmer som American Hustle, Joy och No Time To Die

Olle Nordemar

Nordemar var verksam under mitten på 1900-talet när han både regisserade och producerade filmer som Bröderna Lejonhjärta och Kon-Tiki. Det var för den sistnämnda filmen som han vann en Oscar för, inom kategorin Bästa dokumentär.  

Malik Bendjelloul

Bendjelloul är en svensk journalist och dokumentärfilmare som 2013 vann sin första och enda Oscar, i kategorin Bästa dokumentär, för filmen Searching for Sugarman som han spenderade över fyra år med att göra. 

Alicia Vikander

The Danish Girl
United International Pictures

Vikander är kanske en av Sveriges mest internationella skådespelerska i nutid då hon synts i filmer som Jason Bourne, Fyren mellan haven och Lara Croft. År 2016 vann hon en Oscar för Bästa kvinnliga biroll för filmen The Danish Girl där hon spelar mot Eddie Redmayne

VIDARE LÄSNING:

Oscarsgalan 2021 - alla nomineringar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL