Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Om Anders Tegnell var en filmkaraktär…

Om Anders Tegnell var en filmkaraktär…

Filmtopp
Filmtopp | Lista
31 mars 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
31 mars 2020

Geni eller galenpanna?

Under coronapandemin har Anders Tegnell blivit ett av Sveriges mest kända ansikten. I denna listan kikar vi därför närmare på vilka roller han hade kunnat spela i filmhistorien.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har rekordsnabbt blivit mannen på svenska folkets läppar – med sina raka svar om coronaviruset, som sätter sig på tvären med resten av omvärldens strateger. Stänga gränserna? NEJ TACK! Frågan kvarstår, är han ett geni eller en galenpanna? I filmvärlden har vi sett liknande figurer dyka upp titt som tätt, som envist håller sin ståndpunkt, oavsett kritik. I vilka roller hade vi kunnat se Anders Tegnell? 

Anders Tegnell som superkommunikatör:

Konspirationshippien i “2012”

Woody Harrelson i "2012".
Foto: Sony Pictures.

I Roland Emmerichs evighetslånga katastroffilm har vi en rejäl ljusglimt, som vi gärna hade sett Anders Tegnell spela. Vi pratar givetvis om den husvagnsresiderande “konspirationshippie”, som förutspår världens undergång – långt innan alla andra. I filmen lyckas han inte övertyga några myndigheter, vilket givetvis bara kan bero på en sak – rollen gick till Woody Harrelson och inte Anders Tegnell.

Astronaut i “The Martian”

Matt Damon i "The Martian"
Foto: 20th Century Fox.

Det gick ju rätt bra för Matt Damon i The Martian till slut, men hade han haft Anders Tegnell vid sin sida hade vi nog bevittnat hans återkomst till Jorden bra mycket snabbare. För när det kommer till att skicka tydliga signaler till “den blå pärlan” finns det nog ingen annan som skulle kunna göra detta just lika konsekvent och tydligt. 

USA:s president i “Arrival”

Stillbild ur Arrival
Foto: Paramount Pictures.

I Denis Villeneuves hyllade “utomjordingar-kommer-till-jorden”-film Arrival läggs en hel del fokus på kommunikation – något Anders Tegnell är expert på. Utomjordingarna som kommer verkar inte direkt ha något ont i görningen, men världens ledare agerar snabbt med sina “skicka-in-militären”-reflexer. För när något är nytt, så är det säkert också farligt. Detta motsätter sig språkforskaren Louis Banks, som spelas av Amy Adams… men kommer maktens män att lyssna?

Det hade blivit en väldigt annorlunda film om USA:s president hade spelats av Anders Tegnell. Han hade inte tvekat med att motsätta sig världens övriga ledare och agerat efter data snarare än magkänsla. Som Billy Opel sjunger i sin hyllningslåt: Smittskyddets svarta bälte sitter på vår superhjälte – Statsepidemiologen. 

Anders tegnell som galen expert

Hajforskaren i “Deep Blue Sea”

Stellan Skarsgård i "Deep Blue Sea".
Foto: Warner Bros.

I den kultförklarade hajskräckisen Deep Blue Sea befinner vi oss på ett forskningscenter där forskaren Jim, spelad av ingen mindre än vår svenske superskådis Stellan Skarsgård, försöker hitta ett botemedel mot alzheimers. Hans experiment görs på hajar och håller på att sluta vackert när ett genombrott väl nås – men när Jim röker segercigaretten vid det enorma fiskdjuret, hamnar han plötsligt i dess gap och får armen avbiten. Det är ju onekligen svårt att se Anders Tegnell göra samma nonchalanta misstag – eller? 

Tidsresenären i “Tillbaka till framtiden”

Doc Brown i "Tillbaka till framtiden".
Foto: Universal Pictures.

Doc Brown är en av de största galna forskarna i filmhistorien. Han fungerar sällan logiskt och tankarna har ständigt flera ljusårs försprång framför oss andra. Både hans lärjunge Marty och vi i publiken hade mått bra av att se Anders Tegnell i rollen som professor Doc. Då hade vi inte behövt förstå samma “fyrdimensionella tänkande” – utan istället fått raka rör. 

MER LÄSNING: 

11 "karantänfilmer" att se i karantän
Filmer som hade kunnat bli bättre om...
Bästa filmerna 2020 – Här är tipsen

NÄSTA ARTIKEL