Nu på bio

Det senaste på biofronten!

11 "karantänfilmer" att se i karantän

11 karantänfilmer att se i karantän

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
29 mars 2020
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
29 mars 2020

Karantäntider innebär filmtider.

Världens ledare har talat; Stanna inomhus! Här är 11 karantänfilmer vars karaktärer varken vill eller kan lämna sin plats.

Exam (2009)

Scen ur Exam
Foto: Independent

Någonstans i framtiden inleds det sista steget i en utdragen arbetsintervju för åtta kandidater. De får slå sig ner vid varsin bänk i ett isolerat rum med varsitt papper för att svara på en enkel fråga. Men problemen uppstår snabbt när de märker att de inte kan hitta frågan. Kampen mot klockan är inte lika viktig som kampen mot varandra.

Tape (2001)

Uma Thurman i Tape
Foto: Lionsgate

Tre highschool-vänner återförenas i ett motellrum. Vad som först verkar vara ett nyfiket möte utvecklas snart till ett intensivt samtal om smärtsamma minnen mellan de tre. Kan de skilja på vad de själva kan återberätta och vad som verkligen hände?

 

The Belko Experiment (2016)

Kollegor i The Belko Experiment
Foto: Orion Pictures

I en kontorsbyggnad i Colombia finns det mesta som man kan förvänta sig, kaffebryggare, kopieringsmaskiner och glada kollegor. Men dessa kollegor ställs mot varandra när de alla plötsligt stängs in och en order spelas upp i högtalarna om att ta livet av varandra. Kommer de att försöka samarbeta eller är det dags att beväpna sig med häftapparater?

 

MER LÄSNING

100+ serier läggs ner/förnyas 2020
Likheter och skillnader mellan Contagion och Coronaviruset

Await Further Instructions (2018)

TV i Await Further Instrictions
Foto: Njutafilms

Ett par vuxna och utflugna barn tar med sig sina respektive för att fira julen hos sina föräldrar. Natten spenderas och på morgonen märker de att de spärrats in i sitt eget hem av en svart, mystisk barriär. Den enda kontakten de har med omvärlden är tv:n som ger dem vidare instruktioner. Huruvida instruktionerna är av godo eller ondo debatteras hett och snart vänds de mot varandra.

Buried (2010)

Ryan Reynolds i Buried
Foto: Lionsgate

Paul har sitt livs sämsta dag när han vaknar upp i en kista, nedgrävd under jorden. Med enbart en tändare och en mobiltelefon gör att han allt för att kunna rädda sitt eget liv innan luften tar slut.

12 edsvurna män (1957)

Juryn i 12 edsvurna män
Foto: United Artists

En jury på tolv män samlas efter en rättegång för att fatta beslut om huruvida den anklagade är skyldig eller ej. En efter en röstar de ”skyldig” fram till en av jurymedlemmarna meddelar att han vill gå igenom bevisen igen. Utan ett enhälligt beslut kan ingen dom fastställas. Vem eller vilka kommer att ändra sin dom? 

The Thing (1982)

Forkare i The Thing
Foto: Universal Pictures

En forskningsstation på Arktis blir en enkel match för en utomjording med förmågan att kopiera sina offers utseenden. Är dessa välutbildade forskare smartare än detta tingest med dödligt uppsåt?

Trasiga änglar (1955)

Tre män i Trasiga änglar
Foto: Paramount Pictures.

Tre män flyr från fängelset på Djävulsön och utger sig för att vara takreperatörer för att söka skydd i familjen Ducotels hus. Planen är att råna dem för att vidare finansiera sin flykt. Men när de på avstånd märker hur hårt utsatta familjen Ducotel är ekonomiskt, och hur utnyttjade de blir av den skurkaktiga André Trochard, så vänds planen istället till att hjälpa den godhjärtade familjen.

Sleuth - Spårhunden (1972)

Laurence Olivier och Michael Caine i Sleuth - Spårhunden
Foto: 20th Century Fox

Andrew Wyke, berömd deckarförfattare, bjuder in sin frus älskare Milo Tindle till sitt hem. Eftersom Milo vill gifta sig med Andrews fru så ber han Milo om en märklig tjänst. För att slippa kostnader för skilsmässan så ska Milo hjälpa honom med försäkringsbedrägeri genom att råna honom. Andrew, som den klipska deckarkungen han är, berättar punkt och pricka hur Milo ska gå till väga för att inte senare bli arresterad. Milo gör som han säger men märker snart att Andrew kanske hade andra, mörkare, planer för honom.

 

MER LÄSNING:

GUIDE: Biofilmerna du kan streama hemma
Romantik i Hollywood: Här är paren vi älskar!

Dödsfällan (1982)

Michael Caine och Dyan Cannon i Dödsfällan
Foto: Warner Bros

Succéerna är ett minne blott för Broadway-författaren Sidney, han har inte skrivit en enda omtalad uppsättning på länge och hånas av kritikerna. Men så en dag uppsöks han av en tidigare elev från Sidneys skrivkurs, Clifford, som hoppas få feedback på ett manus han skrivit. Ett manus som Sidney inser är början på en ny framgångssaga. Kommer Sidneys fru att kunna stoppa sin man från att försöka stjäla manuset och kanske göra sig av med dess författare?

Fönstret åt gården (1954)

Fönstret åt gården
Vad är det egentligen grannen håller på med? Foto: Universal Pictures.

I Alfred Hitchcocks mästerverk spelar James Stewart en skadad fotograf, isolerad i sin lägenhet. Uttråkad till döds upptäcker han snart att något mycket skumt kan ha hänt hos grannen. Efter ett bråk är nämligen hustrun borta… Kan han ha mördat henne? Ett superspännande mästerverk som håller lika bra idag som då.