Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Obamas 10 favoritfilmer 2021

Obamas 10 favoritfilmer 2021

Jeanette Björlin | Lista
15 januari 2022
Jeanette Björlin | Lista
15 januari 2022

Barack Obamas favoriter på vita duken 2021

Den som behöver inspireras i sitt filmnavigerande bör ta en titt på Barack Obamas lista över hans tio favoritfilmer från 2021. Några av titlarna som är inkluderade är riktiga kritikerfavoriter, som Steven Spielbergs "West Side Story", "Pig" med Nicolas Cage och Jane Campions vilda västern-drama "The Power of the Dog".

Drive My Car (2021)

Drive My Car
Foto: Bitters End.

Drive My Car är baserad på Haruki Murakamis novell med samma namn och följer Yusuke Kafuku, en skådespelare och regissör, ​​som efter två år fortfarande inte kan klara av förlusten av sin älskade fru. Han accepterar att regissera sin farbror Vanja på en teaterfestival i Hiroshima. Där träffar han Misaki, en introvert ung kvinna, som blir utsedd att köra hans bil. Mellan turerna kommer hemligheter från det förflutna och innerliga bekännelser att avslöjas.

Regi: Ryusuke Hamaguchi
Manus: Takamasa Oe

I rollerna: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima

Summer of Soul (...or, When the Revolution Could Not Be Televised) (2021)

Summer of Soul
Foto: Searchlight Pictures.

I sin uppmärksammade debut som filmskapare presenterar Ahmir "Questlove" Thompson en stark och känslosam dokumentär – dels en musikfilm, dels ett historiskt dokument om en monumental händelse som hyllar svart historia, kultur och mode.

Regi: Questlove

Medverkande: Dorinda Drake, Barbara Bland-Acosta, Darryl Lewis

West Side Story (2021)

West Side Story 2021
Foto: Disney.

Den här omtalade storfilmen är baserad på den framgångsrika Broadway-musikalen från 1957 och är en berättelse om ungdomlig kärlek och gängrivalitet i 1950-talets New York.

Regi: Steven Spielberg
Manus: Tony Kushner
I rollerna: Ansel Elgort, Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist, Rita Moreno, Rachel Zegler

The Power of The Dog (2021)

The Power of The Dog
Foto: Netflix

En dominant men karismatisk ranchägare för ett mentalt krig mot sin brors nya fru och hennes tonårige son – tills undangömda hemligheter kommer fram i ljuset.

Filmen är baserad på Thomas Savages roman med samma namn och det är inte bara Obama som har den på sin lista över fjolårets bästa filmer. American Film Institute (AFI) har utsett den till en av de bästa filmerna 2021. 

Regi & manus: Jane Campion

I rollerna: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee

Pig (2021)

Pig
Foto: Neon

En enstörig tryffeljägare lämnar tryggheten i Oregons vildmarker för att söka upp den stadsbo som stulit hans tryffelgris. I Portland finns både den han söker och det brokiga förflutna han helst vill glömma.

Pig har fått positivt bemötande från kritiker, främst för Michael Sarnoskis regi och Nicolas Cages skådespelarinsats i huvudrollen som “Rob”.

Regi & manus: Michael Sarnoski

I rollerna: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin

Passera (2021)

Passing
Foto: Netflix

I 1920-talets New York får en svart kvinna tillvaron vänd upp och ner när hon återknyter bekantskapen med en barndomsvän som ses som vit.

Rebecca Halls Passera är baserad på Nella Larsens roman med samma namn från 1929. Filmen som är helt i svart och vitt har fått en fint mottagande hos kritiker, som berömde Halls manus och regi och skådespelerskorna Tessa Thompsons och Ruth Neggas insatser.

Regi & manus: Rebecca Hall

I rollerna: Tessa Thompson, Ruth Negga, André Holland, Bill Camp, Gbenga Akinnagbe, Antoinette Crowe-Legacy, Alexander Skarsgård.

The Card Counter (2021) 

The Card Counter
Foto: Focus Features

Efter ett långt fängelsestraff försörjer sig William Tell som professionell pokerspelare. Han har accepterat att han blev en syndabock för de brutaliteter som han beordrades att utföra i armén, samtidigt som de ansvariga cheferna gjorde civil karriär. En dag blir William uppsökt av den unge, aggressive Cirk, som visar sig vara en del av det förflutna som han försöker förtränga. Cirk vill ha hjälp med att utföra en hämndaktion mot deras gemensamma fiende, den före detta majoren John Gordo. För att få Cirk på andra tankar tar William med honom på en kasinoturné tillsammans med sin pokeragent La Linda. Men minnet av Gordos svek börjar åter plåga William – är det dags att äntligen få upprättelse?

Tidskriften Time och tidningen The New Yorker är tillsammans med Obama några av de som listat The Card Counter som en av 2021:s bästa filmer. 

Regi & manus: Paul Schrader

I rollerna: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe.

Judas and The Black Messiah (2021) 

Judas and The Black Messiah
Foto: Warner Bros. Pictures

FBI-informatören William O'Neal infiltrerar Illinois Black Panther Party och har i uppgift att hålla koll på dess karismatiske ledare, Fred Hampton. O'Neal är en yrkesbrottsling som helt förlorar sig i risken det innebär att manipulera både sina kamrater och sin hanterare, specialagent Roy Mitchell på FBI.

Filmen hyllades av kritiker, som berömde Shaka Kings regi, skådespelarinsatserna (särskilt Daniel Kaluuyas och Lakeith Stanfields) och dess aktuella teman.

Regi: Shaka King

Manus: Shaka King, Will Berson

I rollerna: Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominique Fishback, Ashton Sanders, Darrell Britt-Gibson, Lil Rel Howery, Algee Smith, Dominique Thorne, Martin Sheen 

Världens värsta människa (2021)

Världens värsta människa
Foto: TriArt Film.

Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger in på en fest, träffar hon den yngre och charmige Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få ett nytt perspektiv på livet. Men hon inser snart att vissa livsval redan ligger bakom henne.

Filmen har fått fin kritik och valts ut som det norska bidraget för Bästa icke-engelskspråkiga långfilm till den 94:e Oscarsgalan.

Regi: Joachim Trier

Manus: Joachim Trier, Eskil Vogt

I rollerna: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner, Helene Bjørneby, Vidar Sandem, Maria Grazia Di Meo

Old Henry (2021)

Old Henry
Foto: Shout! Studios.

Old Henry är en helgjuten western om en änkeman som tillsammans med sin son arbetar på en enslig plats dit en mystisk, skadad man dyker upp. Mannen bär med sig en kappsäck pengar men jagas av en grupp som utger sig för att vara lagens män. Henry måste bestämma sig för vem han egentligen kan lita på och belägringen av hans gård kommer Henrys färdigheter att få alla att ifrågasätta hans egentliga identitet.

Filmen har blivit kritikerrosad, främst för Potsy Poncirolis regi och manus samt Tim Blake Nelsons insats i huvudrollen som Henry.

Regi & manus: Potsy Ponciroli

I rollerna: Tim Blake Nelson, Scott Haze, Gavin Lewis, Trace Adkins, Stephen Dorff

The Last Duel (2021)

The Last Duel
Foto: 20th Century Studios.

En berättelse om svek och hämnd i det hänsynslösa 1300-talets Frankrike. En fransk riddare återvänder hem från kriget och får reda på att hans fru har blivit våldtagen av en vän till honom. För att upprätthålla sin heder och rädda sin frus anseende ansöker riddaren om att få möta gärningsmannen i en duell – den sista lagliga duellen i Frankrike.

Filmen är baserad på Eric Jagers bok The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France från 2004.

Regi: Ridley Scott

Manus: Matt Damon, Ben Affleck, Nicole Holofcener

I rollerna: Adam Driver, Matt Damon, Jodie Comer, Ben Affleck

The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth
Foto: Apple TV+.

En skotsk adelsman övertygas av tre häxor om att han kommer att bli nästa kung av Skottland, och hans konspiratoriska hustru stödjer honom i hans maktambitioner.

Filmen är baserad på William Shakespeares pjäs och har blivit hyllad för sin regi och dess skådespelarinsatser, inte minst Denzel Washington och Frances McDormands.

Regi & manus: Joel Coen

I rollerna: Denzel Washington, Frances McDormand (står även med som producent), Bertie Carvel, Alex Hassell, Corey Hawkins, Harry Melling, Kathryn Hunter, Brendan Gleeson.

C'mon C'mon (2021) 

C'mon C'mon
Foto: A24.

Johnny och hans unge brorson bygger en svår och omvälvande relation när de ger sig ut på en lång resa för att se världen bortom Los Angeles.

Den helt svartvita filmen C’mon C’mon har hyllats för sin regi, bild och för skådespelarnas insatser. 

Regi & manus: Mike Mills 

I rollerna: Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Scoot McNairy, Molly Webster, Jaboukie Young-White, Woody Norman

Quo Vadis, Aida? (2020)

Quo Vadis, Aida?
Foto: Deblokada Film.

Bosnien, juli 1995. Aida jobbar som översättare åt FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden, söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser Aida vad som är på väg att hända. Men hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj?

Bosniske filmen Quo Vadis, Aida? blev nominerad till Bästa internationella långfilm inför den 93:e Oscarsgalan och har vunnit priset för bästa film på 34:e upplagan av European Film Awards.

Regi & manus: Jasmila Žbanić

I rollerna: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry 

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL