Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nya svenska filmer att streama

Nya svenska filmer att streama

Filmtopp
Filmtopp | Lista
10 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
10 november 2020

Något för alla.

Många av oss har cravings efter ny svensk film. Är så fallet även för dig? Låt då Filmtopp hjälpa dig. Här listar vi årets hetaste rullar!

Under ett haltande år finns det inte ett överflöde av nya svenska filmer att streama. Men helt utan dem har vi inte blivit – här ett gäng sevärda rullar och filmer vi längtar efter! Se också Filmtopps lista med de bästa svenska filmerna 2021!

Suedi – Viaplay

Tillsammans med sina vänner gör Mahmod, som kommer ifrån orten, allt för att passa in i Svensson-livet. När han snubblar över en väska med 90 miljoner kronor ser hans vision för livet ut att kunna nås. Men när Mahmod sen får veta att kontanterna han hittat kommer att bli ogiltiga blir det bråttom med att tvätta dem. Likaså måste han balansera sitt nu dyra privatliv där också lögnen om hans bakgrund blir svårare att dölja.

Bland nya svenska filmer att streama har Suedi lockat enormt intresse på Viaplay. På bara en månad är höstens mest streamade film på tjänsten. Möjligen blir den också årets mest sedda.

Snälla kriminella – SVT Play

Johan Glans i Snälla Kriminella.
Foto: SVT Play.

Två riktiga förlorare, ett cykelbud vars flickvän är otrogen mot honom med Johan Glans och en misslyckad rappare, går samman för att försöka sig på det kriminella livet. Deras försök till lösning på sina problem går givetvis i baklås och snart har de både polisen och mindre snälla kriminella efter sig. 

 

Glaciär – Viaplay

Glaciär – på topplistan över bästa svenska filmerna 2021
Glaciär. Foto: Viaplay. En av de bästa svenska filmerna 2021.

Glaciär är en annorlunda katastroffilm om isolering eftersom den inte innehåller zombies, aliens eller något liknande, men den blir väldigt relevant med tanke på den verkliga pandemin. Den är även annorlunda från Camilla Läckbergs tidigare verk som nästan uteslutande varit deckare. 

Dancing Queens 

Helena Bergström i "Heartbreak Hotel". Foto: SF.
Helena Bergström i "Heartbreak Hotel". Foto: SF.

 

Film av Helena Bergström som följer unga Dylan, som börjar arbeta som städare på en drag-klubb med namnet Queens. Samtidigt som stället kämpar med att gå runt råkar klubbens stjärna upptäcka Dylans talang. Kanske kan de uppnå stora saker tillsammans som också kan rädda klubben.

Spring Uje Spring – SVT Play

 

Spring Uje Spring – bland nya svenska filmer att streama
Foto: TriArt.

Henrik Schyffert har gjort den självbiografiska dramakomedin om Uje Brandelius, som är en av årets bästa filmer 2020. Här följer vi den kultförklarade popgruppen Doktor Kosmos frontman som fick Parkinsons och sen gick vidare för att ägna sig åt stand up och senare hitta tillbaka till popmusiken.

Spring Uje Spring visades för första gången på Göteborgs Film Festival där den möttes av stora hyllningar. 

Red Dot – Netflix

 

Netflix fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden. Med Red Dot ger de oss en överlevnadsthriller som utspelar sig i ett kyligt norra Sverige. Vi följer ett par som när de tältar under norrskenet plötsligt upptäcker en röd laserprick som pekar på dem. Vem är det där ute som vill dem något? Tillhör pricken ett vapensikte? I huvudrollerna ser vi Nanna Blondell och Anastasios Soulis.

Se upp för Jönssonligan – C More

I en ny satsning på en av svensk films största humorskatter spelar Henrik Dorsin mästertjuven Sickan som efter en tid på kåken kommer ut och ska genomföra sin mest riskfyllda stöt hittills. Vid sin sida har han det gamla järngänget i Dynamit-Harry (Anders Johansson), Ragnar Vanheden (David Sundin) och Doris (Hedda Stiernstedt). Se upp för Jönssonligan är regisserad av ingen mindre än Tomas Alfredson som bland annat ligger bakom Låt den rätte komma in och Tinker Tailor Soldier Spy

 

Beck: Undercover – C More

Beck: Undercover är första delen i C Mores nya klump med Beck-filmer. Inför filmen har mycket hänt, där Martin Beck (Peter Haber) numera är rotelchef och Klas Fredén (Jonas Karlsson) har fått ett chefsuppdrag på NOA. Efter ett mord på en kriminell gängmedlem sammanflätas Beck-gruppens utredning med ett undercover-jobb under Fredéns ledning. I Undercover presenteras också en ny polis vid namn Josef, spelad av Martin Wallström (Mr. Robot, Johan Falk). 

Undercover innebär en stark comeback för Beck-filmerna. Förändringarna inom gruppen har visat sig vara lyckad och berättandet andas även det friskare luft med fler sekvenser som skildrar de kriminella karaktärerna.

Beck: Utom rimligt tvivel – C More

Med Utom rimligt tvivel bygger Beck-serien vidare på lyckade Undercover med en lika stark, om inte ännu starkare, film. Den här gången gör gruppen ett makabert fynd i bagaget på en neurotisk mans bil, vilket drar igång en snårig utredning. Samtidigt kämpar Alexandra Beijer med att tygla sin nya kollega Josef, och Martin dras med sina egna bekymmer. 

Vad gäller Döden i Samarra var det en svagare del i den nya Beck-klumpen. Berättelsen om nobelpris-kandidaten som mördas går på tomgång och lyfter för sällan. Däremot roligt att se Olle Sarri presentera sig i filmserien. Vi hoppas att serien tar sig igen med nästa del, Den förlorade sonen, som har premiär på C More den 5:e februari.

Orca – Viaplay

Josephine Bornebusch i "Orca" – en av nya svenska filmer att streama
Foto: Viaplay.

Bland årets bästa filmer 2020 hittar vi Orca som är Viaplays allra första originalfilm. Vi följer olika personer som tvingas isolera sig under en pandemi. Berättelsen tar upp påfrestningarna av social distansering och att den inre kampen i att kunna finnas där man vill när det mänskliga mötet behövs som allra mest.

Josephine Bornebusch har inlett sin karriär som filmskapare på bästa möjliga vis. Med LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet följd av Älska mig och nu Orca är det bara att applådera denna spännande manusförfattare och regissör. Filmen kommer till streamingtjänsten 13 november.

Breaking Surface

Breaking Surface är den intensiva actionthriller svensk film så länge saknat. I Joachim Hedéns renodlade popcornrulle följer vi de två systrarna Ida och Tuva som är med om en farlig olycka när de gör sitt årliga dyk uppe i den norska fjorden. Med Tuva fastklämd på havets botten måste Ida hitta ett sätt att få loss henne innan syret i gastuben tar slut. 

Sällan är svenska filmer så tekniskt välgjorda som här. Breaking Surface tar dig med på en svindlande kamp mot klockan och frontduon som utgörs av Moa Gammel & Madeleine Martin lyckas ge tyngd till sina karaktärer. Bland alla nya svenska filmer att streama är detta ett måste. 

Min pappa Marianne 

Min pappa Marianne blir det turbulent för familjen när fadern Lasse, en respekterad pastor, bestämmer sig för att komma ut och leva öppet som kvinna. 

De senaste åren har Rolf Lassgård lyckats hålla i sin toppform. Efter stora insatser i produktioner som En man som heter OveLejonkvinnan och serien Jägarna är han fortsatt lysande i Min pappa Marianne. På den gedigna rollistan ser vi också Hedda StiernstedtLena Endre, Klas Wiljergård och Nour El-refai.

Charter

Charter – en av nya svenska filmer att streama
Foto: Nordisk Film.

Amanda Kernell som gav oss det fantastiska dramat Sameblod är tillbaka med ett nytt mästerverk och en av årets bästa filmer 2020. I Charter följer vi den psykiskt labila mamman Alice som under en pågående skilsmässa är rädd för att förlora vårdnaden över sina barn. I ett impulsivt agerande bestämmer hon sig för att bege sig iväg med dem – på en charterresa på Kanarieörarna. 

Charter är värdig möjligheten att få vara årets svenska Oscarsbidrag och imponera på den internationella juryn. Om den imponerar lika starkt på dem som på oss här hemma i Sverige kan vi räkna med att den tar sig vidare till det sista stadiet där den också Oscarsnomineras. Av nya svenska filmer att streama får du bara inte missa Charter.

Nya svenska filmer på bio

Tills solen går upp – 25 december

Till solen går upp – en av nya svenska filmer att streama
Foto: Nordisk Film.

I Peter Dalles nya film Tills solen går upp springer Peder in i sin gamla flickvän Hanna. Det slår genast gnistor om dem och även om de båda redan är lyckliga i sina förhållanden så bara måste de träffa varandra. När de råkar komma över en antik bok om drömmar ges de plötsligt möjligheten att kunna träffa varandra i en magisk tillvaro där allting är möjligt. Till en början är allting bra, men snart letar drömmarna sig in i verkligheten.

Sune – Uppdrag midsommar – 11 juni

För den som vill blir det en somrig juldag i år. Sune – Uppdrag midsommar utspelar sig mycket riktigt under sommarens månads mest efterlängtade högtid. Men precis innan det är dags för midsommarfirande med familjerna Andersson och Blixt händer det värsta tänkbara: Sophie gör slut med Sune. Han gör nu allt i sin makt för att vinna tillbaka henne och fira aftonen romantiskt, precis så som hans föräldrar gjorde för tjugo år sedan.

Det är sedan tidigare känt att Sune – Uppdrag midsommar blir Elis Gerdts sista i titelrollen. Inför nästa film får han lämna över rollen till en annan begåvning.

För att se nya svenska filmer på bio, boka dina biljetter här.

7 snabba tips på bra svenska filmer

438 dagar – en av nya svenska filmer att streama just nu
"438 dagar". Foto: Film i Väst.

438 dagar (C More): Biografiskt drama om de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson under ett uppdrag i Etiopien blev fångatagna och dömda till 11 års fängelse för terrorism. I huvudrollerna ser vi Gustaf Skarsgård och Matias Varela som båda blev Guldbaggenominerade för sina prestationer.

Smala Sussie (HBO Nordic): När Erik får veta att hans syrra är försvunnen lämnar han Stockholm för att återvända hem till Värmland och hitta henne. Där träffar han personer som påminner honom om varför han en gång i tiden drog därifrån. Smala Sussie är Ulf Malmros bästa verk och en av svensk filmhistorias roligaste stycken. 

Sameblod (Netflix): Drama om en samisk flicka som bestämmer sig för att byta liv. Hon måste nu bryta sig fri från sin familj och kultur. Amanda Kernells regidebut och en av de bästa svenska filmerna under 2010-talet. 

Den allvarsamma leken (Netflix): Stockholmsskildring och stor kärlekssaga baserad på Hjalmar Söderbergs klassiska roman. Denna fantastiska filmatisering har ingen mindre än Pernilla August regisserat. denna fantastiska remake med Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof och Michael Nyqvist.

Quick (Viaplay): Thriller om Sveriges mest skandalomsusade fall där Sture Bergwall, kallad Thomas Quick, utan någon större bevisning dömdes till flertalet mord. Filmen följer de två journalisterna som ville ta reda på sanningen. Gjord av den svenske Hollywoodregissören Mikael Håfström.

Om det oändliga (SF Anytime): En av årets bästa filmer 2020 är Roy Anderssons poetiska drama Om det oändliga som uppges bli regissörens allra sista. Filmen tar med oss på en resa genom livets stora och små skeenden.

Mannen från Mallorca (C More): Kriminalthriller med de folkkära skådespelarna Sven Wollter och Tomas von Brömssen i huvudrollerna. Kretsar kring ett rån på ett postkontor i Stockholm, som leder till flera våldsamma händelser. Regisserad av ingen mindre än Bo Wideberg

Kommande svenska filmer att streama på Netflix 2021 

Vinterviken 2021 – premiärdatum ännu inte känt

Vinterviken 2021 – en av kommande svenska filmer att streama på Netflix 2021
Vinterviken 2021 – en av kommande svenska filmer att streama på Netflix 2021. Foto: Netflix.

En remake på Harald Hamrells romantiska bioklassiker från 1996. Den här gången blir det maffigare produktion, med ny skådespelarensemble. Men något som uppges vara kvar är originalfilmens teman om ungdomlig kärlek. Vinterviken 2021 regisseras av Alexis Almström som arbetat på Rosa moln och Top Dog.

Våra tips på nya svenska filmer att streama uppdateras på löpande band, så håll koll på Filmtopp!

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL