Scarface

10 klassiker på Netflix du måste ha sett!

  • Netflix
06 juni 2021 kl. 19:06
ANNONS
ANNONS

Har du missat någon av dessa klassiker?

Filmer som "Gudfadern" och "Pulp Fiction" hör till kategorin för de typiska klassiker som man bara måste ha sett. Här kommer ytterligare tio klassiska filmer – som alla finns att streama på Netflix just nu.

Netflix har under flera års tid kunnat erbjuda ett av de största streamingutbuden – både när det kommer till filmer och serier. Bredden på utbudet och tjänstens smarta funktioner gör det smidigt och enkelt att sluka film efter film, och serie efter serie.

En kategori filmer som vi nyligen har utforskat är streamingtjänstens klassiker. I listan här nedanför har vi därför plockat ut 10 filmklassiker på Netflix som du helt enkelt måste ha sett.

RELATERAD LÄSNING:
Filmklassiker på Filmtopp

Dirty Dancing (1987)

Dirty Dancing
Foto: Vestron Pictures

I rollerna: Patrick Swayze, Jennifer Grey m.fl.

Handling: Dirty Dancing handlar om Frances "Baby" Houseman som spenderar sin sommar på ett resort tillsammans med sin överklassfamilj. Väl där stöter hon på dansinstruktören Johnny Castle, och de inleder en förbjuden romans som de måste hålla hemlig på grund av deras olika bakgrunder.

Dirty Dancing är både en klassisk film i sin egen rätt, men också på grund av hur den har lyckats leva kvar i populärkulturen. Även i dagsläget kryllar det av referenser till filmen i både den ena och andra nya serien som kommer ut.

The Karate Kid (1984)

The Karate Kid
Foto: Columbia Pictures

I rollerna: Ralph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue m.fl.

Handling: The Karate Kid handlar om en mobbad pojke som träffar på karatemästaren Miyagi, som bestämmer sig för att lära upp den utstötta pojken så att han ska kunna skydda sig mot de som vill honom illa. 

Precis som med Dirty Dancing så är Karate Kid en film som har hållit sig relevant år efter år – och nästan 25 år efter filmen kom ut hade uppföljarserien Cobra Kai sin premiär. Den nya serien finns också på Netflix, och det lär med andra ord dröja innan den här klassikern faller i glömska.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

E.T.
Foto: Universal Pictures

I rollerna: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote m.fl.

Handling: E.T. handlar om en snäll och oskyldig alien som blir strandsatt på jorden och upptäcks av en ung pojke vid namn Elliott. De två bildar en vänskap och tillsammans med Elliotts två syskon försöker de hålla E.T.s existens hemlig. Denna Steven Spielberg-klassiker finns alltså på Netflix och är ett måste för både stora som små.

Scarface (1983)

Scarface
Foto: Universal Pictures

I rollerna: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer m.fl.

Handling: Scarface handlar om Tony Montana (Al Pacino) som flyr ifrån Kuba och hamnar i Florida. Tony arbetar för en stor drogkartell och hans dröm om att få ta över kartellen gör honom till både våldsam och en måltavla för andra.

Många av scenerna och replikerna i den här klassikern har blivit näst intill odödliga inom filmvärlden. Har du inte sett den så är det bara att bege sig raka vägen till Netflix.

Schindler's List (1993) – En extremt hyllad klassiker på Netflix!

Schindler's List
Foto: Universal Pictures

 I rollerna: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes m.fl.

Handling: Schindler's List är en berättelse om andra världskriget med fokus på det horribla förtryck som judarna fick utså. Filmen fokuserar på Oskar Schindler, en man som gör om sin fabrik till en fristad för judiska arbetsslavar. 

Denna klassiker är också regisserad av Spielberg och tilldelades hela sju Oscarsvinster när den kom 1993.

PORTRÄTT: Steven Spielberg

Full Metal Jacket (1987)

Full Metal Jacket
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'Onofrio m.fl.

Handling: Full Metal Jacket är en krigsfilm som skildrar soldaternas liv. Filmen är uppdelad i två delar: i den första delen får vi följa soldaternas liv på själva militärbasen, under deras skolning, medan andra delen utspelar sig mitt under det brinnande Vietnamkriget.

Full Metal Jacket är den näst sista filmen som den legendariske regissören Stanley Kubrick regisserade. Filmen är en av de bättre klassikerna som finns på Netflix och är ett perfekt alternativ både för cineaster och den som gillar krigsfilmer.

De Professionella (1966)

The Professionals
Foto: Columbia Pictures

I rollerna: Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan m.fl.

Handling: De Professionella är en västernfilm där vi får följa J.W. Grant som anställer fyra män för att söka efter hans försvunna fru. För att hitta frun måste de fyra männen ta sig över den mexikanska gränsen, vilket leder till flera möten med olika banditer. 

Fans av västerngenren har garanterat redan sett den här klassikern, men den kommer garanterat falla alla som gillar äventyr i smaken.

Återstoden av dagen (1993)

Återstoden av dagen
Foto: Columbia Pictures

I rollerna: Anthony Hopkins, Emma Thompson, John Haycraft m.fl.

Handling: Återstoden av dagen utspelar sig under 1930-1950-talet och låter oss följa butlern Stevens (Anthony Hopkins). Han arbetar för en känd politiker med en vänskapskrets som innehåller bland annat Nazister. Stevens hamnar i moraliska konflikter samtidigt som Miss Kenton (Emma Thompson) förälskar sig i honom. 

Denna klassiker på Netflix är ett fantastiskt drama med en hel del inslag av romantik. Filmen nominerades i hela åtta stycken kategorier till Oscarsgalan 1994.

Annie (1982)

Annie
Foto: Columbia Pictures

I rollerna: Aileen Quinn, Albert Finney, Carol Burnett m.fl.

Handling: Annie är en musikalfilm som utspelar sig under 1930-talets Amerika där vi får följa barnhemsflickan Annie som blir utsedd att få bo med miljardären Mr. Warbucks i en veckas tid. Hos Mr. Warbucks blir hon överöst med lyx och glädje. Annie vill hitta sina föräldrar och tar hjälp av Mr. Warbucks, men detta leder istället till att Annie kidnappas av tjuvar. 

Det finns många klassiska musikalfilmer, men det här guldklimpen som finns att streama på Netflix är helt klart ett måste. Filmen har sågats en del, men det går inte att förneka att den är full av charm – ett perfekt alternativ för dig som vill ha en klassiker som passar hela familjen.

An Officer and a Gentleman (1982)

An Officer and A Gentleman
Foto: Paramount Pictures

I rollerna: Richard Gere, Debra Winger, David Keith m.fl.

Handling: An Officer and A Gentleman handlar om Zack Mayo som under 13 veckor ska utbilda sig till pilot inom den amerikanska flottan. Trots den hårda disciplin och ordning han måste lära sig kan han inte låta bli att falla för en av fabriksflickorna som arbetar i närheten. 

Detta är en romantisk film som har smält många hjärtan genom åren.

Har du inte sett någon av dessa klassiker så rekommenderar jag att du gör det nu. Alla tio klassiker finns att streama på Netflix. 

VIDARE LÄSNING:
Disney+ tar bort klassiker

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL