Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Taran och den magiska kitteln.

Disneys otäckaste scener – när barndomen blev skräck

David Lindahl | Lista
20 september 2020
David Lindahl | Lista
20 september 2020

Håller du med om vår lista över Disneys läskigaste stunder.

Stora som små – alla barn älskar Disney och alla de fantastiska filmerna som mushuset har producerat genom åren. Fantasi, magi och lekfullhet är Disneys recept på framgång och den blandningen har hållit i snart 100 år.

Men även om Disneys filmer väcker det mysiga och fantasifulla barnasinnet inom oss så finns det även vissa stunder som snarare förvandlade fantasin till vår värsta mardröm.

Här listar vi de tillfällen när Disney förvandlades till ren och skär fasa som gav oss mardrömmar och kalla kårar genom hela ryggmärgen.

 

Dumbos fylleri

En berättelse om en elefant med stora flygande öron kan väl knappast var läskig? Dumbo är en speciell film av många anledningar och inte minst på grund av Dumbos fyllerus efter att han smakat lite för mycket på barnförbjuden dryck. Huruvida Disney ville statuera ett exempel och avskräcka barn från att dricka alkohol är oklart, men hans hallucinationer av rosa elefanter på parad är som tagen från den otäckaste av knarkfilmer.

 

Hela filmen "Taran och den magiska kitteln"

Taran och den magiska kitteln.

Taran och den magiska kitteln är rakt igenom otäck, punkt! Filmen handlar om en pojke och en flicka som ger sig i väg på ett äventyr för att hitta en magisk artefakt innan en ond härskare gör det. Hela filmen är inte bara kuslig rakt igenom – huvudskurken styr över en armé av döda och ser själv ut som en fasansfull varelse från underjorden. 80-talets Disney är knepigt och Taran och den magiska kitteln troligen det mörkaste av de svarta fåren. Vågar du ens nu som vuxen att se den utan att ha en kudde nära?

 

Pojkarna blir till åsnor i Pinocchio

Pinocchio.

Trädockan som börjar leva och så småningom drömma om att bli en riktig pojke är en gammal italiensk saga som har berättats många gånger om. Men visst är den lite otäck redan från början? I Disneys tecknade film från 1940 hamnar Pinocchio på Glädjeön där pojkar på ett makabert sätt förvandlas till åsnor som säljs för slavarbete i saltgruvor. Även med vuxna ögon är dessa scener inte trevliga och även 1940 var de flesta överens om att detta inte var lämpligt för barn.

Läs också om att Pinocchio fortfarande skrämmer slag på vår krönikör Fredrik Edström.

 

Frollo i Ringaren i Notre Dame

Rinagen i Notre Dame.

Kanske inte till utseendet Disneys mest skräckinjagande skurk, men definitivt den med den mest ondskefulla planen. Frollo är domare i Paris och skyr inte några som helst medel för att behålla makten och utrota alla som står emot honom – till och med hela folkslag. Han bränner ned Paris, mördar en mamma till ett spädbarn, tillåter tortyr och tänker bränna en kvinna levande för att hon vägrar att stilla hans köttsliga begär. Disneys värsta skurk någonsin är ondska personifierat och långt ifrån Frosts kärleksfulla troll.

 

Snövit och de sju dvärgarna

Snow White.

Som Disneys allra första tecknade film ger vi Snövit och de sju dvärgarna lite dispens för att tolka sagan och fabelns läror lite väl bokstavligt. Men faktum är att världens första färgfilm har genom åren satt skräck i många barn. Hela filmen pendlar mellan vackert sjungande fåglar och fasansfulla häxor och varelser i skogen som bara vill skrämmas. Mardrömmen tycks aldrig upphöra och mot slutet är dessutom Snövit död en bra stund innan den tills dess tämligen osynlige prinsen dyker upp lagom i tid för att leverera en kyss. Mansgris.

 

Den svarta björnen i Micke och Molle

Micke och Molle.

En historia om en hund och en räv som blir vänner för livet. Snällt och fint eller hur? Inte direkt. Deras vänskap sätts på prov när de båda blir äldre. Hunden Molles ägare jagar dessutom rävar och har siktet inställt på Micke. Slutet innehåller även en riktigt otäck scen med en stor svart björn. Kampen mot den gigantiska besten pågår för evigt och är inte en behaglig upplevelse för någon. Vad hände med att alla djur i Disneys värld är snälla?

 

Valrossen äter babyostron i Alice i underlandet

Alice i underlandet.

Alice i underlandet är inget annat än en otroligt märklig film. En till synes oskyldig liten minihistoria i filmen tar vid när en välklädd valross bjuder hem en flock söta små babyostron som snällt följer med i tron om att en festlig måltid ska avnjutas. Men icke sa Nicke. Det hela blir snabbt påtagligt obehagligt när det visar sig att det är babyostronen som står på menyn. Säkerligen gömmer sig en kontenta och livsläxa här, men den går rätt snabbt förlorad hos barn som skräckslaget inser vad som hänt med de söta babyostronen.

 

Rattigan blir råtta i Mästerdetektiven Basil Mus

Rattigan.

Sherlock Holmes-baserade Mästerdetektiven Basil Mus var ytterligare en av Disneys filmer från deras märkliga 80-tal. I en berättelse full av möss är givetvis skurken Rattigan en råtta som vägrar att se sig själv som något annat än en mus. Men mot slutet uppe i klocktornet Big Ben tar hans verkliga instinkter över och han förvandlas till en genuint otäck råtta som med en otrolig styrka klöser vår hjälte Basil Mus. Inte undra på att vuxna än i dag är livrädda för allt som har med råttor att göra. Tack Disney.

Läs också om alla nya Disneyfilmer som är på gång.

NÄSTA ARTIKEL