Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Margot Robbies bästa roller – filmerna du inte får missa

Margot Robbies bästa roller – filmerna du inte får missa

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 juli 2023

En av Hollywoods starkast lysande stjärnor fyller år!

Filmtopp firar fantastiska Margot Robbies födelsedag med att lyfta fram några av hennes främsta rollprestationer. Här hittar du några av Margot Robbies bästa roller.

Robbie i Birds of Prey
Robbie är redo att fira i "Birds of Prey". Foto: SF Studios

Margot Robbie slog ned som en blixt från klar himmel när hon fick sitt stora genombrott i “The Wolf of Wall Street”. Sedan dess har hon glänst i storfilm efter storfilm. Få skådespelare har gjort sig ett så stort namn på så kort tid som Margot Robbie.

Robbie har bevisligen en världsstjärnas alla kvaliteter, och mångsidigheten som hon har visat upp under sin raketkarriär visar att hon har all potential att göra sig till ett odödligt namn inom filmens värld.

Häng med på hyllningståget så tar vi en titt på några av Robbies främsta skådespelarinsatser.

Margot Robbies 5 bästa roller

Robbie i Wolf of Wall Street
Robbie sätter stopp för DiCaprio i "The Wolf of Wall Street". Foto: United International Pictures.

5. The Wolf of Wall Street (2013)

Martin Scorseses “The Wolf of Wall Street” blev som sagt Margot Robbies stora genombrott på den internationella scenen. Trots att hon är omgärdad av stora stjärnor i filmen, som Leonardo DiCaprio och Jonah Hill, så lyckas Robbie lämna ett eget avtryck i rollen som Naomi Lapaglia.

Med facit i hand så är det makalöst imponerande hur Robbie lyckades blåsa liv i en karaktär som i så stor utsträckning användes som ett voyeuristiskt objekt för de dekadenta herrarna i filmen. I en roll som den Robbie spelar – med ett så utpräglat fokus på hennes utseende – så hade det lätt kunnat bli så att Robbie placerades i facket av skådespelare som förpassas till att spela platta karaktärer, vars existens bottnar i deras skönhet. Det satte lyckligtvis Robbies talang stopp för.

Robbie i Birds of Prey
Foto: SF Studios.

4. Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)

Även om Robbies roll som Harley Quinn inte är min personliga favorit på listan, så är hennes skådespelarinsats i Birds of Prey ytterligare ett bevis på hennes mångsidighet. Det mest imponerande med Robbies prestation är dock hur naturligt hon axlar rollen av en så utpräglad frontfigur. 

Birds of Prey är visserligen inte Robbies första eller enda huvudrollsframträdande, men det är tveksamt om hon drar ett tyngre lass i någon annan film – och hon gör det med sådan självklarhet. I sin roll i Birds of Prey bevisar Robbie inte bara att hon är kapabel att axla en huvudroll, utan att hon har både potential och stjärnglans nog att vara dragplåster till hela filmserier.

Robbie i Once Upon a Time in Hollywood
Foto: SF Studios.

3. Once Upon a Time in Hollywood (2019)

I “Once Upon a Time in Hollywood” får vi se en aningen försiktigare Robbie, i rollen som Sharon Tate. Hennes prestation i Quentin Tarantinos Hollywoodsaga är som en motpol till hennes insatser i filmer som Suicide Squad (2016) och Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn – ett tydligt bevis på bredden hon har som skådespelare. 

Som Sharon Tate visar Robbie hur mycket hon är kapabel till att göra med små medel. Sekvensen i filmen där hon går för att se sig själv i Ett järn i elden (1968) är inget annat än mästerlig. Varje självmedveten blick Robbie kastar omkring sig, varje leende av stolthet som sprider sig över hennes läppar – varje liten gest är en enastående inramning av den oskuldsfullhet och framtidspotential som den verkliga Sharon Tate berövades.

Tarantinos historieomskrivning blir i slutändan så mycket mer förlösande tack vare Robbies finstämda och sårbara tolkning av Tate. 

Robbie i Mary Queen of Scots
Foto: United International Pictures.

2. Mary Queen of Scots (2018)

“Mary Queen of Scots” är kanske inte den bästa filmen på listan, men finns det ett område som den håller absoluta toppklass inom så är det skådespelet. I filmen mäter sig Robbie med – och kanske till och med överglänser – sin extremt talangfulla motspelare, Saoirse Ronan.

Robbie spelar rollen som drottning Elisabet I och gör det med ett oklanderligt mod. Robbies tolkning är en skildring av ett mindervärdeskomplex som mynnar ut i en knivskarp balansgången mellan en osäkerhet och en vägran att låta sig trampas på. 

Har du inte sett Mary Queen of Scots än så är Robbies och Ronans insatser anledning nog att göra det.

Robbie i I, Tonya
Foto: Nordisk Film.

1. I, Tonya (2017)

Hade det inte varit för att Robbie ställdes mot alltid så makalösa Frances McDormand, så hade hon med stor sannolikhet kammat hem en Oscar för sin tolkning av Tonya Harding i I, Tonya. I mitt tycke så är det Robbies främsta prestation på vita duken, och mellan henne och underbara Allison Janney uppstår det ren och skär magi i filmen

Robbie ingjuter ett patos så djupt i karaktären hon spelar att det utan tvekan resulterat i en mer ömmande syn på människan Tonya Harding. Hon spelar med en råhet ut hela sitt register under filmens knappa två timmar – allt från sårbarheten och desperationen till sin komiska timing – och det går inte annat än att låta sig imponeras. 

Bubblare:

Det är givetvis en självklarhet att omnämna "Bombshell - När tystnaden bryts" (2019) på ett hörn. Robbie tilldelades till och med sin andra Oscarsnominering för prestationen som Kayla Pospisil och jag har egentligen inte något glasklart försvar till varför den inte kvalar in. Den fick helt enkelt inte plats.

Precis som i alla exempel ovan så är Robbie fullkomligt lysande i filmen, i vilken hon ännu en gång – otroligt nog – lyckas visa upp en ny sida av sin talang. 

I sommar är Margot Robbie aktuell med "Barbie", som har biopremär den 21 juli.

Har du missat någon av Margot Robbies filmer på listan så är det bara att gå raka vägen till tv-soffan – det finns inget bättre sätt att fira hennes födelsedag än att titta på någon av hennes filmer. Med tanke på hennes fantastiska prestationer i filmerna så är det dessutom mer av en present till dig själv än henn

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL