Margot Robbies bästa roller – filmerna du inte får missa

Margot Robbies bästa roller – 6 filmer du inte får missa

Emil Oscar Rasmussen
02 juli 2024 kl. 09:00

En av Hollywoods starkast lysande stjärnor fyller år!

Filmtopp firar fantastiska Margot Robbies födelsedag med att lyfta fram några av hennes främsta rollprestationer. Nedan lyfter vi fram det som vi tycker är hennes sex bästa insatser på vita duken.

Robbie i Birds of Prey
Robbie är redo att fira i "Birds of Prey". Foto: SF Studios

Margot Robbie slog ned som en blixt från klar himmel när hon fick sitt stora genombrott i “The Wolf of Wall Street”. Sedan dess har hon glänst i storfilm efter storfilm. Få skådespelare har gjort sig ett så stort namn på så kort tid som Margot Robbie.

Robbie har bevisligen en världsstjärnas alla kvaliteter, och mångsidigheten som hon har visat upp under sin karriär visar att hon redan nu kan stämpla sig som en av sin generations allra bästa. Häng med på hyllningståget så tar vi en titt på några av Robbies främsta skådespelarinsatser.

Margot Robbies 6 bästa roller

Robbie i Wolf of Wall Street
Robbie sätter stopp för DiCaprio i "The Wolf of Wall Street". Foto: United International Pictures.

The Wolf of Wall Street (2013)

Martin Scorseses “The Wolf of Wall Street” blev som sagt Margot Robbies stora genombrott på den internationella scenen. Trots att hon är omgärdad av stora stjärnor i filmen, som Leonardo DiCaprio och Jonah Hill, så lyckas Robbie lämna ett eget avtryck i rollen som Naomi Lapaglia.

Med facit i hand så är det makalöst imponerande hur Robbie lyckades blåsa liv i en karaktär som i så stor utsträckning användes som ett voyeuristiskt objekt för de dekadenta herrarna i filmen. I en roll som den Robbie spelar – med ett så utpräglat fokus på hennes utseende – så hade det lätt kunnat bli så att Robbie placerades i facket av skådespelare som förpassas till att spela platta karaktärer, vars existens bottnar i deras skönhet. Det satte lyckligtvis Robbies talang stopp för.

Robbie i Birds of Prey
Foto: SF Studios.

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)

Även om Robbies roll som Harley Quinn inte är min personliga favorit på listan, men hennes skådespelarinsats i Birds of Prey är ytterligare ett bevis på hennes mångsidighet. Det mest imponerande med Robbies prestation är dock hur naturligt hon axlar rollen av en så utpräglad frontfigur. 

Birds of Prey var visserligen inte Robbies första eller enda huvudrollsframträdande, men det var i den här filmen hon bevisade att hon klarar av att dra det tyngre lasset som filmens stora stjärna – och hon gör det med sådan självklarhet. I sin roll i Birds of Prey bevisar Robbie inte bara att hon är kapabel att axla en huvudroll, utan att hon har både potential och stjärnglans nog att vara dragplåster till hela filmserier.

Robbie i Once Upon a Time in Hollywood
Foto: SF Studios.

Once Upon a Time in Hollywood (2019)

I “Once Upon a Time in Hollywood” får vi se en aningen försiktigare Robbie, i rollen som Sharon Tate. Hennes prestation i Quentin Tarantinos Hollywoodsaga är som en motpol till hennes insatser i filmer som Suicide Squad (2016) och Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn – ett tydligt bevis på bredden hon har som skådespelare. 

Som Sharon Tate visar Robbie hur mycket hon är kapabel till att göra med små medel. Sekvensen i filmen där hon går för att se sig själv i Ett järn i elden (1968) är inget annat än mästerlig. Varje självmedveten blick Robbie kastar omkring sig, varje leende av stolthet som sprider sig över hennes läppar – varje liten gest är en enastående inramning av den oskuldsfullhet och framtidspotential som den verkliga Sharon Tate berövades.

Tarantinos historieomskrivning blir i slutändan så mycket mer förlösande tack vare Robbies finstämda och sårbara tolkning av Tate. 

Robbie i Mary Queen of Scots
Foto: United International Pictures.

Mary Queen of Scots (2018)

“Mary Queen of Scots” är kanske inte den bästa filmen på listan, men finns det ett område som den håller absoluta toppklass inom så är det skådespelet. I filmen mäter sig Robbie med – och kanske till och med överglänser – sin extremt talangfulla motspelare, Saoirse Ronan.

Robbie spelar rollen som drottning Elisabet I och gör det med ett oklanderligt mod. Robbies tolkning är en skildring av ett mindervärdeskomplex som mynnar ut i en knivskarp balansgången mellan en osäkerhet och en vägran att låta sig trampas på. 

Har du inte sett Mary Queen of Scots än så är Robbies och Ronans insatser anledning nog att göra det.

Robbie i I, Tonya
Foto: Nordisk Film.

I, Tonya (2017)

Hade det inte varit för att Robbie ställdes mot alltid så makalösa Frances McDormand, så hade hon med stor sannolikhet kammat hem en Oscar för sin tolkning av Tonya Harding i I, Tonya. I mitt tycke så är det Robbies främsta prestation på vita duken, och mellan henne och underbara Allison Janney uppstår det ren och skär magi i filmen

Robbie ingjuter ett patos så djupt i karaktären hon spelar att det utan tvekan resulterat i en mer ömmande syn på människan Tonya Harding. Hon spelar med en råhet ut hela sitt register under filmens knappa två timmar – allt från sårbarheten och desperationen till sin komiska timing – och det går inte annat än att låta sig imponeras.

Margot Robbie som Barbie
Foto: Warner Bros.

Barbie (2023)

Greta Gerwigs Barbie (2023) blev förra årets stora succéfilm och den främsta anledningen till den stora framgången stavas Margot Robbie. Stjärnan är fläckfri i titelrollen i filmen som blev samtalsämnet på allas läppar i flera månaders tid.

Chockerande nog tilldelades Robbie inte en Oscarsnominering för sin insats i filmen, vilket ledde till en hel del kritik. Inte heller Gerwig nominerades för bästa regi, trots att duon lyckades skapa någonting helt unikt med filmen. Duon får helt enkelt trösta sig med att ha producerat ett globalt fenomen som kommer att bli ihågkommet i åratal framöver.

Bubblare:

Det är givetvis en självklarhet att omnämna "Bombshell - När tystnaden bryts" (2019) på ett hörn. Robbie tilldelades till och med sin andra Oscarsnominering för prestationen som Kayla Pospisil och jag har egentligen inte något glasklart försvar till varför den inte kvalar in. Den fick helt enkelt inte plats.

Precis som i alla exempel ovan så är Robbie fullkomligt lysande i filmen, i vilken hon ännu en gång – otroligt nog – lyckas visa upp en ny sida av sin talang. 

Har du missat någon av Margot Robbies filmer på listan så är det bara att gå raka vägen till tv-soffan – det finns inget bättre sätt att fira hennes födelsedag än att titta på någon av hennes filmer. Med tanke på hennes fantastiska prestationer i filmerna så är det dessutom mer av en present till dig själv än henne.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL