LISTA: Svenska komedifilmer med högst betyg på IMDb

LISTA: Svenska komedifilmer med högst betyg på IMDb

Sofie Landgren
25 maj 2024 kl. 20:00

En hel del oväntade titlar

Filmtopp har åter igen tagit fram spaden för att gräva djupare i utbudet av våra svenska filmer för att ta fram vilka som enligt tittarna är bäst. Den här gången har vi riktat in oss på svenska komedier! Här är de med högst betyg på IMDb.

Många svenska komedier har det blivit genom åren, men vilka är egentligen de mest uppskattade? Ja, frågar man IMDb, där tusentals användare har fått göra sin röst hörd, är det rätt spridda skurar. Från två dramakomedier signerade Lukas Moodysson till gamla publikfavoriten Sällskapsresan.

Bästa svenska komedifilmer enligt IMDb

En man som heter Ove (2015)
Foto: Nordisk Film AB.

En man som heter Ove (2015)

Betyg på IMDb: 7,7/10

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman, som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Här kan du streama: En man som heter Ove

Fucking Åmål (1998)
Foto: SF / Sonet Film.

Fucking Åmål (1998)

Betyg på IMDb: 7,5/10

Elin har hånglat med ungefär 70 000 killar, och tycker allt är tråkigt. Hon längtar efter att något ska hända. Jessica är tillsammans med Markus, som tycker att han är tuffast i hela Åmål. Johan är Markus bästa kompis och han är kär i Elin, men hon tycker han är töntig eftersom han kör moppe trots att han går på gymnasiet. Agnes är ensammast i hela världen, och hon är så förälskad i en viss person att hjärtat nästan går sönder.

Här kan du streama: Fucking Åmål

Tillsammans (2000)
Foto: SF Home Entertainment.

Tillsammans (2000)

Betyg på IMDb: 7,4/10

Det handlar om kärlek och skilsmässa och familjeolycka och barn och vuxna och vänskap och sex och fotboll. Elisabeth tröttnar på sin man Rolf, så hon packar sina väskor, tar ungarna med sig och sticker till sin bror Göran. Året är 1975. Elisabeth är en ganska vanlig hemmafru i Hägersten medan Göran är lite annorlunda. Han bor i ett kollektiv, en storfamilj, och det är alltså dit Elisabeth kommer med sina barn – till ett vänsterkollektiv bestående av människor mellan 25 och 35 år och deras barn. Det är där det mesta av filmen utspelar sig. Och där händer det saker som inte alls bara berör Elisabeth utan påverkar alla som bor i storfamiljen plus några till…

Här kan du streama: Tillsammans

Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten (1980)
Foto: SF Studios.

Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten (1980)

Betyg på IMDb: 7,2/10

Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson på sin allra första utlandsresa. Han vet inte att doktor Levander, som hjälpt honom få bukt med sin flygrädsla och som skall köpa hus på Kanarieöarna lurat honom att smuggla ett paket med svarta pengar från Sverige. Sällskapsresan blev en stor succé och är fortfarande den mest sedda svenska filmen på bio någonsin.

Här kan du streama: Sällskapsresan

I rymden finns inga känslor (2010)
Foto: AB Svensk Filmindustri.

I rymden finns inga känslor (2010)

Betyg på IMDb: 7/10

18-årige Simon delar lägenhet med sin bror Sam. Simon som har Aspergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar kan han bara hantera i mindre doser och när allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tunna och flyr ut i rymden, för i rymden finns inga känslor. När Sam blir dumpad av sin flickvän och deppar ihop förändras allt och Simons värld blir till kaos. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam så att allt ska bli som förut igen. Det är bara ett problem, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek…

Här kan du streama: I rymden finns inga känslor

Sunes sommar (1993)
Foto: SF Studios.

Sunes sommar (1993)

Betyg på IMDb: 7/10

Det är sommar och Sunes familj har planer på att åka till Grekland, men pappa Rudolf surar över att hans älskade fiskesemester tycks gå om intet. När han får veta vad Grekland-semestern kommer att kosta finner han en gyllene medelväg och bestämmer att det får bli husvagnssemester i stället. Att snålheten bedrar visheten får pappa Rudolf dyrt erfara.

Här kan du streama: Sunes sommar

Smala Sussie (2003)
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB.

Smala Sussie (2003)

Betyg på IMDb: 6,9/10

Den till synes oskuldsfulla och snälla Smala Sussie försvinner spårlöst och hennes bror Erik tvingas återvända till sin barndoms by för att leta efter henne. Det dröjer inte länge förrän Erik befinner sig mitt i ett vibrerande getingbo av lögner, penningbegär och värmländsk galenskap. Under ytan har allt förändrats och ingen är intresserad av att hjälpa till i sökandet efter Sussie, inte ens byns enda polis. Snart inser Erik att Sussie inte är den präktiga lillasyster hon en gång var…

Här kan du streama: Smala Sussie

Jalla! Jalla! (2000)
Foto: SF Studios.

Jalla! Jalla! (2000)

Betyg på IMDb: 6,8/10

Måns och Roro är bästa kompisar och jobbar på parkförvaltningen. De får göra alla skitjobben – rensa ankdammar och plocka bajshögar. Men själva tycker de att de är grymma och coola. Dagarna förflyter lugnt och stilla tills Måns plötsligt inte får upp sin dick och Roro upptäcker att han har en vecka på sig att undvika att bli bortgift.

Här kan du streama: Jalla! Jalla!

Yrrol - en kolossalt genomtänkt film (1994)
Foto; AB Svensk Filmindustri.

Yrrol - en kolossalt genomtänkt film (1994)

Betyg på IMDb: 6,8/10

Se fram emot en helkväll med satir, snusk och samtid i osalig blandning. Vad mer kan man önska sig? I dessa dystra tider? Hur många gånger har det sagts om en film: "Ni har aldrig sett något liknande"? Den här gången är det faktiskt sant. I denna film ingår bland annat en bartender med naken underkropp, en dubbelkista med inbyggd paj, en våldsbenägen flygvärdinna, fem skrikande frälsningssoldater, en blind TV-försäljare, en snaskig tennisboll samt - naturligtvis - Farbror Bosse - snuskigare än någonsin.

Här kan du streama: Yrrol - en kolossalt genomtänkt film

Tips på fler läsvärda listor:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL