10 filmer för den perfekta vårkänslan

LISTA: 10 filmer för den perfekta vårkänslan

05 maj 2023 kl. 18:05

"Vårkänslorna spirar!"

Vi är inne på marsmånad, och solen gör sig allt mer närvarande på dagarna. Det firar vi på Filmtopp med att lista tio filmer som ger en vårkänslor.

Bambi
"Bambi". Foto: Disney

1. Bambi (1942)

Den klassiska Disneyfilmen, baserad på en österrikisk saga, om den lilla hjortkalven Bambi. Han måste lära sig allt som krävs för att en dag bli skogens furste. Under sin uppväxt är han omgiven av sinna vänner Stampe, Uggla och Blomma.

Det här var en av de mest givna valen till denna lista. Det är svårt att inte välja den när filmen har en sång om våren. När fåglarna sjunger Let's Sing a Gay Little Spring Song, är det svårt att inte ryckas med i vårkänslorna som den förmedlar. Lite märkligt i för sig att de prompt ska sjunga den precis efter att Bambis mamma dött, men det är en annan femma.

Fira med Ferris
"Fira med Ferris". Foto: Paramount Pictures

2. Fira med Ferris (1986)

Ferris Bueller går på high-school och hamnar ofta i trubbel i plugget. En vacker vårdag bestämmer han sig för att skolka och istället åka till Chicago tillsammans med sin flickvän. Det blir en resa som bjuder på flera knasigheter.

Hela filmens premiss utgår från en fin vårdag, och redan där hittar vi vårkänslan. För de äldre inger den 80-talsnostalgin, för oss efter den perioden väcker den säkert minnen från ungdomens, mer simplare, dagar. Inte sällan under våren, när gruset börjat sopats bort och fåglarna kvittrar för fullt.

"Sound of Music". Foto: 20th Century Fox

3. Sound of Music (1965)

I österrikiska Salzburg bor Maria i ett kloster. Hon försöker att bli nunna, men hennes livsstil passar inte in i klostret och därför skickas hon i väg för att bli guvernant åt Kapten Trapps sju barn. Han är en sträng man som inte tolererar skratt eller musik, vilket går stick i stäv med Marias filosofi.

Bara bilden här ovanför skriker vår, och mer blir det om man tittar på filmen. Det bjuds på flera vackra scener i bland de österrikiska bergen, och trots den något mörka bakomliggande berättelsen filmen har finns det ett fint budskap förmedlat, fylld med vårkänslor. Visst blir man nästan själv sugen på att springa över en äng till tonerna av The Hills Are Alive?

Big Fish
"Big Fish". Foto: Sony Pictures Releasing

4. Big Fish (2003)

Tim Burtons film, baserad på boken Big Fish: A Novel Of Mythic Proportions, handlar om Edward Bloom (nej inte den) som börjar bli till åren. Hans son William vill veta mer om sin fars historia, och börjar därmed lägga pussla ihop de olika bitarna om hans fantastiska liv.

Naturscenerna och dess färger får en verkligen att tänka på våren, och på ett sätt är hela filmen nästan en slags hyllning till årstiden. Hur kan man inte själv känna av våren, när Edward Bloom står i en oas av påskliljor och friar till sin framtida fru?

En dans med dej
"En dans med dej". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

5. En dans med dej (1948)

En dans med dej handlar om nattklubbsartisten Don Hewes som anställer ensemblekvinnan Hannah Brown till att bli hans nya danspartner. Detta i ett försök att göra sin förra partner svartsjuk, och samtidigt visa att han kan göra vem som helst till en stjärna.

Filmen är flerfaldigt Oscarsbelönad och enligt många en av Judy Garlands bästa filmer. Eftersom den utspelar sig under påsk är det givevis vår i luften, men även färgerna i filmen ger av dessa känslor. Vi får inte heller glömma modet, som tycks vara klassisk vårutstyrelse för 40-talet. Lite utdaterat i dag såklart, men visst känns man fortfarande av våren genom kläderna på bilden?

Filmen om Nalle Puh
"Filmen om Nalle Puh". Foto: Disney

6. Filmen om Nalle Puh (1977)

Cirka 15 år efter att Disney köpt rättigheterna till berättelsen om Nalle Puh släpptes den första långfilmen om den lilla björnen. Den innehåller de tre berättelserna Nalle Puh och Honungsträdet, Nalle Puh och den Stormiga Dagen samt Nalle Puh och Tiger. I den får vi även möta klassiska karaktärer som Nasse, Kanin och Christoffer Robin.

Finns det någon bättre plats i hela världen att spendera våren i än Sjumilaskogen? I Disneys klassiska långfilm finns det mängder av färgglada scener från den vackra skogen, och även berättelser som redan fyller det vårrymda hjärtat. Varför inte se på den med resten av familjen och känna våren krypa in under huden på en?

Lyckan, kärleken och meningen med livet
"Lyckan, kärleken och meningen med livet". Foto: Sony Pictures Releasing

7. Lyckan, kärleken och meningen med livet (2010)

Liz Gilbert har insett något, hennes liv är egentligen rätt så olyckligt. Efter att ha genomgått en jobbig skilsmässa bestämmer hon sig för att lämna sitt liv i New York, och istället bege sig runt i världen. Resan tar henne tilll Italien, Indien och Bali, där hon försöker hitta sig själv och kanske även kärleken igen.

Lyckan, kärleken och meningen med livet tar oss med på en resa till tre olika destinationer, tar våren ständigt är närvarande. Den vackra vårvyn skymtas flera gånger, och underbara soldagar är normen i filmen.

Call Me by Your Name
"Call Me By Your Name". Foto: Sony Pictures Classics

8. Call Me By Your Name (2017)

Under den italienska sommaren 1983 träffar den amerikansk-italienska tonåringen Elio amerikanska studenten Oliver, som ska bo hos Elios familj. Det blir en sommar fylld av musik, mat och kärlek, vilket för evigt kommer förändra deras liv.

Okej, Armie Hammer är ju cancellad men filmen är sevärd ändå. Och visst, det är sommar, men kan inte även det ge vårkänslor? Den italienska sommaren gör i alla fall att jag även känner starkt för våren!

You´ve got mail
"Du har mail". Foto: Warner Bros.

9. Du har mail (1998)

I Du har mail får vi följa Joe Fox och Kathleen Kelly. De bor i samma område i New York, och deras liv korsar varandras vägar fler än en gång. De vet inte om det, men de har även börjat fått kontakt med varandra över e-post, där kärleken börjar spria mellan dem. Riktigt så ser det dock inte ut i riktiga världen, där de träffas utan vetskap om vilka de egentligen är...

Filmen hinner avhandla flera årstider, men i det stora crescendot är det vår. Scenen när Kathleen marscherar genom en park, med massvis av vårblommor, för att till slut kyssa Joe gör en alldeles vårvarm inombords. Du har mail är också en av tio filmer som vi på Filmtopp uppmärksammat eftersom den föruståg framtiden.

Trollkarlen från Oz
"Trollkarlen från Oz". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

10. Trollkarlen från Oz (1939)

Dororthy är en 12-årig flicka som tillsammans med sin hund Toto råkar hamna i det fagra landet Oz. Här finns en förtrollande skog, fylld med överraskningar. Tillsammans med fågelskrämman, lejonet och plåtmannen beger sig Dorothy ut på ett äventyr för att hitta trollkarlen, den enda som kan hjälpa henne hem.

Trollkarlen från Oz är en av de första långfilmerna någonsin i färg, och det märks. Scenografin är både läcker och praktfull, det märks att man tagit till vara på alla färger man kan hitta. Dessa ger även känslan av vår, där blommorna blommar ordentligt. "Somewhere over the rainbow, skies are blue", och där borta väntar även våren.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL