Populäraste biofilmerna just nu

Lady Gagas skådespelarkarriär – 10 saker du inte visste

28 mars 2023 kl. 18:03

Kuriosa du (kanske) inte visste om Lady Gaga

Lady Gaga är för många känd för sin framgångsrika musikkarriär, men under de senaste åren har hon utmärkt sig mer som en etablerad skådespelerska i Hollywood. Därför passar vi på att fira hennes 37-årsdag med lite kuriosa relaterad mer till hennes skådespeleri.

Lady Gaga, eller Stefani Germanotta som hon egentligen heter, lägger i dag mycket fokus på sitt skådespeleri och det har fastställt henne som en eftertraktad skådespelerska i Hollywood, med flera vinster och nomineringar för prestigefyllda priser samt hyllningar från skådespelarkollegor. Just nu är hon i full gång med inspelningen av filmen Joker: Folie à Deux, där hon spelar rollen som Harley Quinn. Filmen förväntas ha premiär år 2024.

I dag den 28 mars, när hon fyller 37 år, listar vi sådant som du kanske inte vet om Lady Gaga.

Visste du att…

A Star Is Born
Lady Gaga och Bradley Cooper i "A Star Is Born". Foto: Twentieth Century Fox.

1. …det var Lady Gagas idé att spela in konsertscenerna live i A Star Is Born?

Lady Gaga var den som bestämde att scenerna som utspelar sig på hennes och Bradley Coopers karaktärers konserter skulle spelas in live. Hon uttryckte att hon var trött på att se filmer där skådespelares läppar inte är i synk med sången som dubbas av en professionell sångare. Därför ville hon att hon och Cooper skulle sjunga och framträda live.

Anne Hathaway i The Dark Knight Rises
Anne Hathaway i "The Dark Knight Rises". Kunde varit Lady Gaga? Foto: Twentieth Century Fox.

2. …Lady Gaga hade kunnat vara med i Batman?

Lady Gaga var en av de tilltänkta för rollen som Selina Kyle (Catwoman) i The Dark Knight Rises (2012), en roll som senare gick till Anne Hathaway.

Medan vi faller (1995)
Vincent Cassel i "Medan vi faller". Foto: Sandrew Film.

3. …La Haine är Lady Gagas favoritfilm?

La Haine, eller Medan vi faller, (1995) är en fransk film som enligt Lady Gaga själv är hennes favorit. Det är en film som har inspirerat många människor på flera olika sätt och blivit en fransk klassiker på grund av sin säregna stil.

House of Gucci
Lady Gaga och Adam Driver i "House of Gucci". Foto: SF Studios.

4. …hennes roll i House of Gucci blev nominerad till alla stora priser utom en Oscar?

Lady Gaga är en av bara nio skådespelare som blivit nominerad till en Golden Globe, SAG, BAFTA, och Critics' Choice Award för ett och samma framträdande i en film, och sen inte blivit Oscarsnominerad för denna roll. Detta skede med hennes roll som Patrizia Reggiani i House of Gucci (2021) där hon blev nominerad för bästa kvinnliga huvudroll på alla galor utom Oscarsgalan.

Detta kallades för det årets “notable snub” och Jared Leto som spelar i samma film uttryckte att hennes uteblivna Oscarsnominering var en stor chock och överraskning.

Sienna Miller i "Just Like a Woman"
Sienna Miller i "Just Like a Woman". Foto: 3B Productions.

5. …Lady Gaga har förlorat en roll till Sienna Miller?

Rollen som Marilyn i filmen Just Like a Woman (2012) var en roll Lady Gaga kämpade hårt för att få. Filmen handlar om en tävling i magdans och magdans är någonting Lady Gaga enligt uppgift har som stort intresse. Karaktären spelades dock i stället av Sienna Miller.

Mad Max: Fury Road
Charlize Theron och Tom Hardy i "Mad Max: Fury Road". Foto: Twentieth Century Fox.

6. …Lady Gaga hade chans på en roll i Mad Max?

Mad Max: Fury Road (2015) hade kunnat sett annorlunda ut med Lady Gaga som huvudrollsinnehavare eftersom hon var tilltänkt för rollen som Furiosa, vilken i stället spelades av Charlize Theron.

7. …Hold My Hand från Top Gun: Maverick var Oscarsnominerad?

Lady Gaga skrev och framförde låten "Hold My Hand" för filmen Top Gun: Maverick (2022) och låten belönades med en Oscarsnominering. Tom Cruise, som spelar huvudrollen i filmen, beskrev i en intervju med James Corden hur filmen inte hade blivit det den blev utan Lady Gagas bidrag, och han kallade henne en fenomenal talang både inom musik och skådespeleri.

A Star Is Born
Foto: Twentieth Century Fox.

8. …Lady Gaga var första kvinna att vinna dessa fyra tunga priser under ett år?

Som första kvinna vann Lady Gaga en Oscar, Grammy, BAFTA och Golden Globe under samma år, alla för A Star Is Born (2018).

Lady Gaga i Sopranos
Lady Gaga i "Sopranos". Foto: HBO.

9. …Lady Gaga var med i Sopranos?

Som 15-åring år 2001 gjorde Lady Gaga sin debut som skådespelerska med en liten roll i ett avsnitt av den tredje säsongen av Sopranos (1999–2007). Hon spelade en tjej som hängde vid en swimmingpool tillsammans med en kompis. Hon blev dock inte krediterad för sin statistroll. Om rollen har hon själv sagt att när hon ser tillbaka på den scenen kan hon enbart se vad det är hon tycker att hon gör fel i den.

10. …hennes klasskamrater på college inte trodde på henne?

Detta som Lady Gaga själv berättat om är inte relaterat till vare sig hennes musik eller skådespeleri, men ändå värt att nämna. När hon gick på college på NYU startades en Facebookgrupp som blev väldigt stor med namnet “Stefani Germanotta, you will never be famous” med omslagsbild från hennes roll i Sopranos. Hon har sagt att det krossade hennes hjärta, men bara se så fel skaparna av gruppen hade.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL