Dune

5 filmer som snuvades på Oscarsnomineringar

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 12 april 2022 kl. 14:03 | Publicerad 16 februari 2022 kl. 20:00

Glömde ni de här nomineringarna?

Den 8 februari presenterades årets Oscarsnomineringar. Flertalet favoriter pallade för trycket och lyftes fram i kategori efter kategori, men det fanns också en och annan film, skådespelare och regissör som blev snuvad på nomineringar.

1. House of Gucci – Lady Gaga

House of Gucci (2021)
Foto: SF Studios.

Att Lady Gaga inte nominerades i kategorin för bästa kvinnliga huvudroll var en av de stora överraskningarna när nomineringarna presenterades. Hon borde antagligen fått en nominering för sin roll som Patrizia Reggiani i House of Gucci, men mer än något annat förmodades hon få nomineringen, vilket gör henne given på listan.

2. The French Dispatch – NOLL nomineringar

The French Dispatch (2021)
Foto: Walt Disney Pictures.

Wes Andersons senaste filmkonstverk The French Dispatch träffar kanske inte mitt i prick – och jag kan förstå att en del har svårt för den – men att filmen totalignorerades av Oscarsakademin och blev helt utan en enda nominering är en gnutta chockerande. Filmen hade utan tvekan kunnat gå in i kategorierna för exempelvis regi, manus, scenografi och foto, utan att någon hade lyft på ögonbrynen.

3. Dune – Denis Villeneuve

Dune
Foto: SF Studios.

Hur kunde Denis Villeneuve inte få en nominering i kategorin för bästa regi? Om Dune kan man få tycka vad man vill, men att Villeneuve förbisågs för sin regi har jag otroligt svårt att förstå. Personligen anser jag att det är hans säkra hand som såg till att en hopplöst svårnavigerad story inte föll platt.

4. The Last Duel – Jodie Comer

The Last Duel (2021)
Foto: Walt Disney Pictures.

Lady Gaga är inte den enda som blev snuvad på en nominering i Bästa kvinnliga huvudroll-kategorin. I mina ögon var Jodie Comer kanske än mer värd nomineringen. Hennes prestation i The Last Duel är mycket imponerande. Det är en svår roll hon spelar i filmen, där hon måste balansera mellan att vara ett offer och någon som är beredd på att stå upp för sig själv till varje pris. Med tunga namn som Adam Driver, Matt Damon och Ben Affleck omkring sig är det Comer som sticker ut och lyfter filmen ytterligare något snäpp.

5. Spider-Man: No Way Home – 1 nominering

Spider-Man: No Way Home slår biorekord
Foto: Walt Disney Pictures.

Jag har i ärlighetens namn inte sett dundersuccén No Way Home ännu, men det är ändå anmärkningsvärt att filmen endast kammade hem en nominering, det i kategorin för Bästa specialeffekter. Det är anmärkningsvärt, samt både förvånande och inte förvånande på samma gång.

Efter premiären av No Way Home slog Marvel på den stora trumman och basunerade ut att filmen skulle tävla med de stora grabbarna om en plats i Bästa film-kategorin. Trots blandad kritik har det pratats i de banorna sedan dess, nästan till den grad att man trodde att filmen skulle få en hel del nomineringar.

Så blev det givetvis inte.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL