Kommande filmer baserade på tv-spel – filmatiseringarna du inte får missa

Kommande filmer baserade på tv-spel – filmatiseringarna du inte får missa

Emil Oscar Rasmussen
25 mars 2023 kl. 14:03

Spelsuccéerna som snart blir till filmer

Om bara några veckor har "Super Mario Bros. Filmen" premiär – men den är långt ifrån den enda tv-spelsfilmatiseringen som väntar på oss framöver. Här hittar du alla stora tv-spelsadaptioner som väntar på oss i framtiden.

På pappret är filmadaptioner av tv-spel ett givet framgångskoncept, då många av pusselbitarna som krävs för att göra en film redan finns på plats. Det finns en story att utgå från, en visuell profil, karaktärer att luta sig mot och en redan etablerat intresse hos den tilltänkta publiken.

Med andra ord är det inte helt förvånande att vi fått se en stor mängd filmatiseringar av tv-spel genom åren. Men trots de många medföljande ingredienserna för att koka ihop succéer har filmadaptioner av tv-spel floppat otaliga gånger.

Vi ser med det sagt ut att gå mot ljusare tider de senaste åren har vi sett en hel del lyckade satsningar både bland filmer och serier, vilket öppnat dörren för ytterligare tv-spelsfilmer. De närmaste åren ser en rad kritikerrosade och kommersiellt framgångsrika spel ut att filmatiserats.

I den här listan hittar du de flesta av dem...

LÄS OCKSÅ: Kommande serier baserade på tv-spel

10+ kommande filmer baserade på tv-spel

Super Mario Bros. Filmen

Status: Premiär 5 april
Plattform: Bio

Många var tveksamma till den här typen av adaption för bara en kort tid sedan, men förväntningarna för Super Mario Bros. Filmen har bara vuxit sedan projektet annonserade. Efter att de många kända skådespelarna bakom rösterna till karaktärerna presenterades har förväntningarna dessutom blivit ännu högre.

På den imponerande rollistan av skådespelare hittar vi bland andra Chris Pratt som Mario, Anya Taylor-Joy som Peach, Charlie Day som Luigi, Jack Black som Bowser, Keegan-Michael Key som Toad och Seth Rogen som Donkey Kong, för att bara nämna några.

BioShock
Foto: 2K Games.

BioShock

Status: Annonserad
Plattform: Netflix

Netflix är den av streaminggiganterna som har satsat allra hårdast på tv-spelsadaptioner sen ett par år tillbaka. En av deras större kommande satsningar är en filmatisering av BioShock-spelserien som såg dagens ljus första gången 2007. Spelen sållar sig till genren för retrofuturism och de två första spelen utspelar sig i en fiktiv undervattensstad på 1960-talet, vilket känns som en trolig spelplats även för den kommande filmen.

Borderlands
Foto: Lions Gate Films.

Borderlands

Status: Färdiginspelad
Plattform: Bio

En efterlängtad filmatisering av ett tv-spel som snart ser ut att få sin premiär är den kommande Borderlands-filmen. Produktionen har varit allt annat än en dans på rosor – vilket väcker en del varningsklockor – men den finns trots allt mycket att se fram emot. Både skådespelarna som är med i filmen och hjärnorna bakom den är anledning nog att hoppas på något vettigt.

De som är stått för manuset är Eli Roth och The Last of Us-skaparen Craig Mazin, och på rollistan hittar vi välmeriterade namn som Jamie Lee Curtis, Cate Blanchett, Jack Black och Kevin Hart m.fl.

Metal Gear Solid
Foto: Konami.

Metal Gear Solid

Status: Annonserad
Plattform: Okänd

Det har talats om en adaption av kulspelet Metal Gear Solid i många år nu, men det har gått trögt framåt. Ska vi tro stjärnan Oscar Isaac, som är anknuten till projektet som dess huvudrollsinnehavare, finns det dock all anledning att tro att filmen fortfarande kommer att bli av. I en intervju med Comicbook i oktober 2022 berättade Isaac att de fortfarande vill göra filmen. Han passade också på att nämna att det är hans favoritspel.

Gran Turismo

Status: Premiär i augusti (USA)
Plattform: Bio

Adaptioner av action- och sci-fi-spel och dylikt hör till vanligheterna, men det är klart att även bilspelsgenren ska adapteras – vilket den också gjorts med den kommande Gran Turismo-filmen. Den här satsningen är redan färdiginspelad och förmodas ha biopremiär i augusti. Vi har inte fått ett svensk premiärdatum presenterat ännu, men sannolikt kommer den att hitta även hit under sommaren.

Gran Turismo-filmen är regisserad av District 9-regissören Neill Blomkamp och i rollerna ser vi spännande och välkända namn som David Harbour, Orlando Bloom och Djumon Hounsou.

Gears of War
Foto: Epic Games.

Gears of War

Status: Annonserad
Plattform: Netflix

Gears of War är nästa spelserie som det viskats om en längre tid, och nu ser det äntligen ut att hända grejer. Netflix har presenterat att Jon Spaihts – manusförfattaren bakom filmer som Doctor Strange (2016), Dune (2021) och Dune: Part Two (2023) – ska adaptera spelet till film. Mycket mer än så vet vi inte i dagsläget, men det har länge florerat rykten om att Dave Bautista skulle kunna vara aktuell för en huvudroll.

Five Nights at Freddy's
Foto: Scott Cawthon.

Five Nights at Freddy's

Status: I produktion
Plattform: Okänd

Skräckfilmsfabriken Blumhouse är i full gång med en filmadaption av den populära skräckspelserien Five Nights at Freddy's. I filmen kommer vi att få följa en säkerhetsvakt på pizzarestaurangen "Freddy Fazbear's Pizza", som under sin första natt på jobbet inser att det kommer med helt andra utmaningar än han hade räknat med. På rollistan återfinns bl.a. Hunger Games-stjärnan Josh Hutcherson.

Call of Duty
Foto: Activision.

Call of Duty

Status: Annonserad
Plattform:
Okänd

Call of Duty är en spelserie som till och med folk som är helt ointresserade av tv-spel känner igen. Det är med andra ord inte det minsta överraskande att det finns tankar om att expandera franchisen till filmens värld. Dessvärre ser projektet ut att hänga en aning i luften. Under 2015 basunerade Activision självsäkert ut storslagna planer på att bygga ett helt filmuniversum baserat på Call of Duty, men sedan dess har det tyvärr inte hängt mycket. För några år sedan kom nästa smäll när Activision meddelade att filmerna inte längre var någon prioritet för dem.

Med det sagt har inte projektet annonserats som dött och med tanke på vilket starkt varumärke Call of Duty är, skulle det kunna ta fart igen när som helst.

Portal
Foto: Valve.

Portal

Status: Annonserad
Plattform: Okänd

FPS-pusselspelet Portal var en frisk fläkt på tv-spelsmarknaden när det kom 2007 och uppföljaren Portal 2 blev en kritikerrosad dundersuccé efter sin release 2011. Det är inte nödvändigtvis den mest självklara spelserien att översätta till en film, men med tanke på att den är sprungen ur Half-Life-universumet och att självaste J.J. Abrams varit en förkämpe för projektet är det ändå ganska logiskt. Actionladdad hjärngympa känns som klippt och skuret för J.J. Abrams.

Filmens status är i nuläget något oklar, men Abrams har med jämna mellanrum de senaste åren gått ut och försäkrat fans om att de fortsatt arbetar för att göra verklighet av projektet.

Minecraft
Foto: Mojang.

Minecraft

Status: Annonserad
Plattform: Okänd

Filmatiseringen av Minecraft är ytterligare ett sånt där projekt som befunnit sig i utvecklingsstadiet i nästan ett decennium. Filmen såg ut att vara på gång på allvar för något år sedan, men när pandemin sparkade in dörren kastades alla planer omkull. Projektet lades på is under 2020 och sedan dess har det rört sig framåt med snigelfart. Jared Hass (Napoleon Dynamite) är fortfarande anknuten till filmen som dess regissör, men om arbetet faktiskt plockats upp igen är inte helt klart.

Sedan några år tillbaka har Jason Momoa ryktats vara ombord på projektet som en av filmens huvudskådisar.

Fler kommande filmer baserade på tv-spel

 • Ghost of Tsushima (annonserad)
 • Days Gone (annonserad)
 • Just Cause (annonserad)
 • Return to Silent Hill (i produktion, bio)
 • Duke Nukem
 • Mega Man
 • Pac-Man (annonserad, bio)
 • Space Invaders (annonserad)
 • Sonic the Hedgehog 3 (december 2024, bio)
 • Poppy Playtime (annonserad)
 • Beyond Good and Evil (annonserad, Netflix)
 • Death Stranding (annonserad)
 • The Division (i produktion, Netflix)
 • Firewatch (annonserad)
 • Sniper Elite (annonserad)
 • Metro 2033 (annonserad)
 • Streets of Rage (annonserad)
 • Dragon's Lair: The Movie (annonserad, Netflix)
 • Moral Kombat 2 (annonserad, bio)
 • Ark: Survival Evolved (annonserad, bio)
 • Sleeping Dogs (annonserad)
 • Just Dance (annonserad)
 • Ny Tomb Raider-film (annonserad)
 • Yakuza (annonserad)
 • The Mortuary Assistant (annonserad)
 • It Takes Two (annonserad, Prime Video)
 • Sifu (annonserad, bio)
 • Space Channel 5 (annonserad)
 • Fruit Ninja (annonserad men lagd på is)
 • Temple Run (annonserad men lagd på is)
 • The Sims (annonserad men lagd på is)

Det är mycket troligt att en större handfull av de annonserade projekten hinner gå i graven innan produktionerna ens kommit i gång på allvar – det brukar ju dessvärre bli så – men mängden kommande filmer baserade på tv-spel antyder ändå en renässans för genren. En stor mängd av projekten har dessutom tunga Hollywood-namn anknutna till sig, vilket förbättrar deras chanser att få se dagens ljus.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL