Kommande serier baserade på tv-spel – en komplett guide

Kommande serier baserade på tv-spel – en komplett guide

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 22 mars 2023 kl. 16:03 | Publicerad 18 mars 2023 kl. 21:03
ANNONS
ANNONS

Adaptionerna som väntar runt hörnet

Tv-spelsadaptioner är hetare än någonsin i Hollywood och framöver väntar en stor mängd kommande filmer och serier baserade på några av de bästa tv-spelen från de senaste årtiondena.

The Last of Us
"The Last of Us" har skapat nya förväntningar för tv-spelsadaptioner. Foto: HBO.

Tv-spelsadaptioner stämplades länge som floppgarantier, men de senaste åren har genren börjat skrubba sig ren från det mindre smickrande ryktet. Filmer som Sonic the Hedgehog (2020) och Pokémon: Detective Pikachu (2019) samt serier som Arcane, Castlevania och The Witcher har bevisat att det går att producera tv-spelsfilmer och -serier som är både framgångsrika och genuint underhållande.

Efter att titlar som de ovan nämnda nu följts upp av extremsuccén The Last of UsHBO, spås genren få ett ytterligare uppsving framöver. Med tanke på vad som redan väntar i pipelinen ser den prognosen onekligen ut att bli till verklighet.

Bland de kommande filmerna och serierna som baseras på tv-spel hittar vi allt från adaptioner på klassiska arkadspel till de senaste årens hypermoderna konsolspel och populära mobilspel.

Nedan guidar vi dig genom alla kommande tv-spelsadaptioner som du bör känna till.

10+ kommande serier baserade på tv-spel

Alan Wake
Foto: Remedy Entertainment.

Alan Wake

Status: Annonserad
Plattform: AMC (USA)

Alan Wake-spelserien sjösattes och går att placera i facket för överlevnadsskräck och har beskrivits som en psykologiskt actionthriller. När den här serien så småningom ser ut att hitta till amerikanske AMC lär vi med andra ord kunna vänta oss något med rejält mycket nerv. Bakom spelserien ligger den finska studion Remedy Entertainment.

Assassin's Creed
Foto: Ubisoft.

Assassin's Creed

Status: Annonserad
Plattform:
Netflix

Assassin's Creed är en av 2000-talets mest hyllade och populära spelserier. Med tanken på statusen och spelens förankring i historia är det föga förvånande att spelen har lockat Hollywood. En film med Michael Fassbender kom ut 2016, och trots ett blygsamt mottagande är tanken på fler filmer inte helt och hållet skrotade ännu. I det här fallet är det dock Netflix som ska göra tv-serie av spelen.

Horizon
Foto: Sone Interactive Entertainment.

Horizon

Status: Annonserad
Plattform:
 Netflix

En annan tv-spelsadaption som Netflix håller på att koka ihop är en serie baserad på actionrollspelet Horizon. Med tanke på att det kryllar av fantastiska vyer i spelen och att de kontrasterar natur och maskiner på ett visuellt spännande sätt, känns Horizon som gjort för att ta klivet över till rutan.

Fallout
Foto: Bethesda.

Fallout

Status: I produktion
Plattform:
 Prime Video

Det första Fallout-spelet kom ut redan i slutet av 90-talet, men spelserien i en postapokalyptisk värld lever vidare i allra högsta grad än i dag. Under 2010-talet fick den dessutom ett rejält uppsving, inte minst tack vare hyllade Fallout 4. Nu är det Prime Video som ska försöka sig på att göra tv-serie av spelen.

God of War
Foto: Sony Interactive Entertainment.

God of War

Status: Annonserad
Plattform:
Prime Video

Ytterligare ett tv-spelsprojekt som Prime Video har på sitt bord är en kommande live-action-serie baserad på God of War. God of War tar avstamp ur nordisk mytologi och kan förhoppningsvis bli något rejält storartat i tv-serieformat.

Detective Pikachu
Efter "Detective Pikachu", snart kommer nästa live-action-produktion. Foto: SF Studios.

Pokémon

Status: Annonserad
Plattform:
 Netflix

Nya Pokémon-filmer och -serier kommer ut titt som tätt, men det här projektet sticker ut ur mängden då den, precis som Pokémon: Detective Pikachu är en live-action-adaption. Med tanke på hur lyckad Detective Pikachu blev är det svårt att inte se fram emot den här satsningen från Netflix.

Netflix har dessutom ytterligare pokébollar i luften – bland annat i form av en kommande stop motion-serie.

Driver
Foto: Ubisoft.

Driver

Status: Annonserad
Plattform:
Binge (USA)

Även kultspelet Driver, som gjorde debut i sin ursprungliga form 1999, ska bli till tv-serie. Enligt rapporter ska det bli en miniserie med fokus på huvudkaraktären John Tanner, en polis och tidigare racingförare som infiltrerar ett kriminellt nätverk.

Devil May Cry
Foto: Capcom.

Devil May Cry

Status: Annonserad
Plattform:
Okänd

Capcoms Devil May Cry-spelserie har existerat i över 20 år och actionrysaren har under den tiden byggt sig en gedigen skara fans. Det finns begränsat med information om den här satsningen, men det som har rapporterats är att det är en ny animerad serie som håller på att snickras ihop.

Twisted Metal
Foto: 989 Studios.

Twisted Metal

Status: Färdiginspelad
Plattform:
 Peacock

Den gränslösa spelserien Twisted Metal har blivit till serie på den amerikanska streamingtjänsten Peacock, med en spännande rollista som inkluderar bland andra Anthony Mackie, Stephanie Beatriz, Thomas Hade Church och Will Arnett. Något exakt premiärdatum är inte spikat, men det lär dyka upp inom kort.

Mass Effect
Foto: EA.

Mass Effect

Status: Rykte
Plattform:
 Prime Video

Ett sista storspel som ser ut att kunna bli tv-serie är Electronic Arts sci-fi-flaggskepp Mass Effect. Det lär dock vara långt kvar innan vi får se något konkret, för i skrivande stund är det inget projekt som bekräftats. Vad vi däremot vet är att Prime Video har jagat rättigheterna och åtminstone har haft planer på att göra en serie av succén.

Fler kommande serier baserade på tv-spel

  • NieR: Automata (mars 2023, inget svenskt premiärdatum)
  • Castlevania: Nocture (i produktion, Netflix)
  • Knuckles The Echidna-serie (annonserad, SkyShowtime)
  • Captain Laserhawk: A Blood Dragon Remix (produceras, Netflix)
  • Animerad Tom Raider-serie (2023, Netflix)
  • System Shock (annonserad)
  • Grounded (annonserad)

Utöver alla av de ovan listade titlarna kommer även uppföljande säsonger till en rad redan framgångsrika adaptioner. The Last of Us har exempelvis förnyats med en ny säsong och The Witcher, Halo och Arcane är ytterligare exempel på serier baserade på tv-spel som snart får nya säsonger.

Baserat på listan över alla kommande serier är det tydligt att det är Netflix som i första hand identifierat tv-spelsadaptioner som ett framgångskoncept, men alltfler av streamingjättens konkurrenter ser ut att hoppa på tåget.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL