Svettiga actionrökare – vi har tipsen för stekheta sommarkvällar

Svettiga actionrökare – vi har tipsen för stekheta sommarkvällar

Fredrik Edström
21 juli 2021 kl. 18:07

När blodet kokar av sommarvärme finns det enbart ett botemedel – actionfilm!

Vi på filmtopp listar de absolut mysigaste actionrullarna att avnjuta i värmen. Vi snackar alltså actionfilmer där sommar eller värme spelar en central roll och där underhållningsvärdet kan väga betydligt tyngre än filmens faktiska kvalitet – klassisk sommarunderhållning helt enkelt.

Arnold med raketkastare
Foto: 20th Century Fox

Att sommaren är den genomsnittliga svenskens favoritårstid råder inget tvivel om. Plötsligt bombarderas mina flöden på sociala medier med bilder på solbrända axlar, ängsliga frågor om solkräm och snudd på parodiskt övertända grillar. Dock kvarstår frågan: vad ska du göra när solen lagt sig, grilloset börjat avta och matkoman kommer smygande?

Givetvis ska du krypa ner i soffan och avnjuta sommaraction. Detta är vår lista över stekheta actionrullar!

Mad Max: The Road Warrior (1981)

Mel Gibson i Road Warrior
Foto: Warner Bros.

Vi påbörjar denna tipslista med en rivstart! Mel Gibson som Mad Max i uppföljaren The Road Warrior är sannerligen en svettig upplevelse med fler stunts och fläskiga biljakter än antalet sålda flintastekar inför midsommarafton.

George Miller höjer insatserna rejält med denna uppföljare och låter en postapokalyptisk öken agera arena för Max andra äventyr. Solen steker ständigt i detta adrenalinpumpande race från barbröstade barbarer och andra excentriska kufar i öknens karga landskap. The Road Warrior är ett givet val i sommarvärmen!

Commando (1985)

Arnold Schwarzenegger i Commando
Foto: 20th Century Fox.

Året var 1985 och Arnold-febern härjade likt multiresistenta bakterier på grönbete. Efter supersuccén The Terminator tycktes ingenting kunna ta död på karln och actionrökaren Commando var inget undantag.

Det är få filmer som skriker "sommar" på samma vis som en actionrökare med en barbröstad Arnold Schwarzenegger pumpandes ammunition i arméer av anonyma hejdukar. Svetten sprutar på den idylliska paradisön Val Verde och sommarunderhållningen är lika stekhet som babyoljan på Arnolds välsvarvade bröstmuskler. Commando är sannerligen en helfestlig sommarfilm!

Cobra (1986)

Stallone i Cobra
Foto: Warner Bros.

"Crime is a disease. Meet the cure". Behöver du en bättre anledning att placera rumpan i filmsoffan kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

Sylvester Stallone iklär sig rollen som benknäckande snuten Marion Cobretti, också kallad "Cobra". "Cobra" utför "ful-jobbet" och gör processen kort med våldtäktsmän och mördare genom att kombinera både domare och bödel i en och samma yrkesbeskrivning. Filmen är klassiskt skojdum och hettan genomsyrar varje bildruta. Bara det faktum att finalen utspelar sig i en gigantisk smältugn är väl ett tillräckligt hett för att spendera sommarftonen framför dumburken?

Speed (1994)

Keanu Reeves och Sandra Bullock i Speed.
Foto: 20th Century Fox.

Vi tar ett raskt kliv till 90-talet och Jan De Bonts "Speed" där Keanu Reeves och Sandra Bullock ges den minst sagt svettiga uppgiften att köra en armerad buss.

Speed är perfekt för sena sommarkvällar eftersom värmen i ditt vardagsrum omöjligt kan mäta sig med den klibbigt svettiga atmosfären inuti bussen. Dennis Hopper agerar ljuvligt sadistisk terrorist och den pressade situationen lyser igenom tv-rutan och bjuder på en enda lång svettfest.

Die Hard: With a Vengeance (1995)

Poster till Die Hard 3
Foto: 2oth Century Fox.

Vilken film hittade du så gott som alltid i TV-tablån söndagkvällar under din ungdoms sommarlov? Die Hard: With a Vengeance tycktes ha en given plats bland kanalernas utbud.

Die Hard: With a Vengeance adderar Samuel L. Jackson till Bruce Willis framgångsrika recept och vips är filmserien en actionkomedi med ett stekhett radarpar i spetsen. Jeremy Irons är klockren som nitisk antagonist och erbjuder härlig hjärngympa med sina kluriga telefonsamtal. Värmen ligger som ett skoningslöst duntäcke över denna tredje del och ett extra lager tåsvett skapas genom den baksmälla John McClane dras med filmen igenom.

Once Upon a Time in Mexico (2003)

Poster till Once upon a time in mexico
Foto: Columbia Pictures.

Regissören bakom "Sin City" och "Dusk till Dawn" erbjuder oss här en actionrökare placerad i Mexiko.

I denna uppföljare till succén Desperado får vi återigen stifta bekantskap med Antonio Banderas "El Mariachi". Den här gången får han det ärofulla uppdraget att ta död på drogkungen Armando Barillo (Willem Dafoe) får att undvika en statskupp. Robert Rodriguez navigerar oss med trygg, stilistiskt grepp och som åskådare marineras vi i värmen av Mexikos gator och torg.

Missa inte heller vår lista på de bästa actionfilmerna som är något för den adrenalinstinne!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL