Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips

Oskar Gustavsson Klingenstierna
11 februari 2024 kl. 14:02

Höjdpunkter ur Japans filmhistoria

Idag, den 11 februari, är det inte bara Jennifer Anistons och tidigare Burt Reynolds och Leslie Nielsens födelsedag. Det är även Japans nationaldag som under filmhistorien varit, och fortfarande är, en framstående filmexport. Japans filmhistoria innehåller allt från samurajfilmer, via tunga draman till fantasifulla animerade filmer. Här kommer 10 japanska filmtips som kan förgylla denna söndagskväll.

10 sevärda japanska filmer att se på Japans nationaldag

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Kanji (Takashi Shimura) i "Att leva". Foto: Sandrew Metronome.

Att leva (1952)

Den japanska titeln ”Ikiru” är med stor sannolikhet något mer känd än den svenska. Vi möter den trötta tjänstemannen Kanji (Takashi Shimura) som varit sitt jobb trogen i 30 år men så en dag förändras hans liv drastiskt. Han får beskedet att han drabbats av cancer och därmed ser han sitt liv ur ett helt annat perspektiv. Medan hans son Mitsuo (Nobuo Kaneko) intresserar sig mer av arvet försöker Kanji att leva livet den tid han har kvar. En dag träffar han den unga kvinnan Toyo (Miki Odagiri) vars levnadsglädje smittar av sig på Kanji och får honom att försöka göra ett sista ryck i livet innan det är för sent.

Här streamar du: Att leva

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Godzilla i "Godzilla – monstret från havet". Foto: Audvid.

Godzilla – monstret från havet (1954)

Det har i nuläget kommit oändligt med filmer om det klassiska filmmonstret men den allra första filmen gjordes i Japan i mitten av 1950-talet. Ett antal japanska skepp förliser och till en början har man svårt att hitta orsaken. Snart får man nys om att ett stort oförklarligt monster ligger bakom attackerna och det är på väg mot huvudstaden Tokyo. Godzilla, som monstret ska komma att kallas, sätter skräck i hela befolkningen och tycks vara ostoppbar. Det blir upp till vetenskapsmannen Daisuke Serizawa (Akihiko Hirata) att en gång för alla att hindra Godzillas fortsatta framfart.

Här streamar du: Godzilla – monstret från havet

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Hanshirō (Tatsuya Nakadai) & Kikokuro (Tetsurō Tamba) i "Harakiri". Foto: Studio S Entertainment.

Harakiri (1962)

Vi förflyttas tillbaka till det tidiga 1600-talet där det råder fred i Japan. Av den anledningen finns det ett överskott av samurajer som går utan arbete vilket leder till att många av dem väljer att avsluta sina liv. De gör det genom att begå harakiri som är en klassisk japanska självmordsteknik där man hugger sig själv med ett svärd i magen och blir därefter halshuggen. En av dem är samurajen Hanshirō (Tatsuya Nakadai) som anländer till en gård, där klanen Ivy har sitt säte, och ber om lov att få begå harakiri. Det som ingen vet är att han har andra planer i kikarn.

Filmen är en av de absolut bästa samurajfilmerna som någonsin gjorts. Den var kontroversiell på sin tid av den anledningen att folk tyckte att den smutsade ner och ifrågasatte samurajväsendet. Regissören Akira Kurosawa som redan nämnts i denna lista blev erbjuden att göra filmen men tackade ner. Kurosawa hade några år tidigare gjort den nästan tre timmar långa episka filmen De sju samurajerna (1954) som även den är en obestridlig filmklassiker.

Här streamar du: Harakiri

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Reiko Gondo (Kyōko Kagawa) & Kingo Gondo ((Toshiro Mifune) i "Himmel och helvete". Foto: Tōhō.. 

Himmel och helvete (1963)

Ännu en film av Kurosawa kanske du som läser tänker? Ja det är svårt att exkludera Japans största regissör någonsin. Spoiler alert! Kurosawa kommer att återkomma ännu en gång under den här listans gång.

Just detta drama som hade premiär för nästan exakt 60 år sedan och börjar på ett skoföretag där Kingo Gondo (Toshiro Mifune) är chef. För att få en ännu starkare kontroll över företaget är han beredd att investera en stor summa pengar. Strax innan han ska sätta sin hemliga plan till verket får han ett samtal av några kidnappare som säger sig kidnappat hans son. Det visar sig i själva verket att det är Gondos kollegas son som kidnappats. Kidnapparna kräver en stor lösensumma och Gondo ställs därför inför valet att frisläppa pojken eller sätta sin affär till verket.

I dagarna fick vi höra om att Denzel Washington och Spike Lee återigen ska arbeta ihop och det i samband med en remake av Kurosawas klassiker. Det återstår att se om den blir väl emottagen eller sällar sig till en stora mängden av meningslösa och ytterst mediokra remakes som gjorts av några av filmhistoriens största mästerverk.

Här streamar du: Himmel och helvete

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Jiro (Jinpachi Nezu) i "Ran". Foto: Universal Pictures.

Ran (1985)

1985 var året då Akira Kurosawa skapade en av de mäktigaste filmerna i japans filmhistoria. Utgångspunkten är William Shakespeares drama Kung Lear. Den åldrade krigsherren Hidetora (Tatsuya Nakadai) vill dra sig tillbaka på ålderns höst och överlämnar därför makten till sina söner Saburo (Daisuke Ryu), Taro (Akira Terao) och Jiro (Jinpachi Nezu). Hans förhoppning är att överlämningen ska ske stillsamt, dessvärre blir det tvärtom. Uppdelningen leder till stora splittringar i familjen vilket i sin tur även skapar ett episkt drama på nästan tre timmar.

Detta var den tredje gången Kurosawa använde sig av Shakespeares verk. Han hade tidigare gjort Blodets tron (1957) som baserades på Macbeth och Onda män sover gott (1960) som är en version av Hamlet. Ran var vid tiden den dyraste japanska filmen någonsin och kostade 11 miljoner dollar. Idag är filmen väldigt högt ansedd och är ständigt närvarande på topplistor över de bästa filmerna som någonsin gjorts. Ni hör själva, ett måste för filmfantasten.

Här streamar du: Ran

Om du inte fått nog av Kurosawa finns ytterligare filmtips här.

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Takako Chigusa (Chiaki Kuriyama) i "Battle Royale". Foto: Atlantic Film.

Battle Royale (2000)

Drygt tio år innan filmvärlden välkomnade filmerna om Hungerspelen (2012–2015) kom denna japanska thrillerfilm som mångt och mycket har samma upplägg. Vi möter ett Japan som är präglat av kriminalitet och våld. För att stabilisera läget i landet väljs en skolklass ut som ska genomföra ett program, som bär namnet Battle Royale, vars syfte är att skrämma befolkningen och därefter stoppa all form av revolution.

När programmet inleds skickas klassen till en öde ö där de får veta att de är övervakade. Det enda sättet att ta sig från ön är att själv stå som enda överlevande. Eleverna kommer alltså tvingas ha ihjäl sina bästa vänner. Med andra är det en filmen som verkligen handlar om liv och död och som under två timmar får tittaren att sitta på helspänn när antalet döda stiger.

Här streamar du: Battle Royale

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Foto: Tōhō.

Det levande slottet (2004)

Vid sidan av Disney, Pixar och Dreamworks är Studio Ghibli, inte sällan med Hayao Miyazaki, en gigant inom animationsvärlden. Det finns såklart en mängd olika filmer som kan uppmärksammas men jag väljer en personlig favorit, nämligen berättelsen om hattmakerskan Sofie som blir förvandlad till en äldre dam av den ondskefulla Ödehäxan. På sin resa till att bli sig själv igen möter hon ett vandrande slott som trollkarlen Hauru, elddemonen Calcifer och pojken Mike bor i. Hela filmen resulterar, likt många andra Studio Ghibli-filmer, i ett hejdundrande fantasifullt och spännande äventyr.

Miyazaki hade Diana Wynne Jones roman Trollkarlens slott (1986) som förlaga till filmen, men skillnaderna mellan boken och filmen är stora. Trots detta var Jones mycket nöjd med resultatet. Miyazaki uttalade sig 2012 om att filmen är hans personliga favorit av alla hans filmer vilket är en stor anledning till att se den om du ännu inte gjort det.

Här streamar du: Det levande slottet

Är du sugen på fler filmer från Studio Ghibli? Kika då in listan över 10 Studio Ghibli-filmer du måste se här.

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Daigo (Masahiro Motoki) i "Avsked". Foto: Studio S Entertainment.

Avsked (2008)

Förmodligen den mer okända filmen på den här listan, men är samtidigt den enda som lyckats knipa åt sig en Oscar för bästa internationella långfilm. Cellisten Daigo (Masahiro Motoki) har precis fått sparken från en orkester och får sedan syn på en jobbannons som säger ”reseassisten”. I tron om att han ska arbeta med resor söker han jobbet, dock visar det sig att han ska hjälpa till med ceremonier som sker innan döda personer placeras i sin kista. Hans fru Mika (Ryōko Hirosue) anser dessvärre att det är ett illa ansett yrke vilket medför att han håller det hemligt. Det blir en nystart i livet för Daigo som samtidigt måste hålla tungan rätt i mun för att hålla relationen till frun vid liv.

Här streamar du: Avsked

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Mitsuha (röst av Mone Kamishiraishi) & Taki (röst av Ryunosuke Kamiki) i "Your Name.". Foto: TriArt Film.

Your Name. (2016)

Det är inte bara Studio Ghibli som står för högkvalitativ animerad Japansk film. Makoto Shinkai har på senare år varit en framstående regissör inom genren och en av hans största succéer är den här filmpärlan från 2016. Den utspelar sig, hör och häpna, i Japan där de två huvudpersonerna Mitsuha (röst av Mone Kamishiraishi), boende i en liten by, och Taki (röst av Ryunosuke Kamiki), som bor i Tokyo. De är båda missnöjda med sina levnadssituationer och byter kropp med varandra. Till en början trivs dem men efter ett tag börjar de fundera över varför det hände egentligen.

När filmen hade premiär i Japan blev det en dundersuccé. Den enda japanska animerade filmen som fått bättre publiksiffror är Ghiblis Spirited Away (2001). De senaste åren har Shinkai även släppt Weathering with You (2019) och Suzume (2022), även de är mycket sevärda.

Här streamar du: Your Name.

Japans nationaldag – 10 utmärkta japanska filmtips
Nobuyo (Sakura Ando), Yuri (Miyu Sasaki) & Osamu (Lily Franky) i "Shoplifters". Foto: TriArt Film.

Shoplifters (2018)

Om du som läser den här listan och väntar på att den guldpalmsvinnande regissören Hirokazu Kore-eda ska dyka upp behöver du inte vänta längre. Kore-edas stora internationella genombrott kom i och med historien om en familj där snatteri är ett stående inslag i vardagen. En dag beslutar de sig för att ta hand om en övergiven flicka och bjuder in henne i den familjära och varma gemenskapen. Till en början fungerar allt bra men efter ett tag börjar familjen bli alltmer kantstött och sammanhållningen som var så stark innan går inte längre att ta för givet.

Kore-eda hade även premiär på sin senaste film Monster i slutet av förra året som även den skildrar en familj. I den ligger fokus i stället ligger på att sonen i familjen är mobbad i skolan och väljer att inte berätta det för sin mamma. Filmen har hyllats världen över och här på Filmtopp fick den en stark fyra. Ännu ett sevärt tips!

Här streamar du: Shoplifters

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL