De 10 Bästa Animerade Filmerna Genom Tiderna

10 Studio Ghibli-filmer du måste se – från Hayao Miyazaki till Isao Takahata

07 juni 2023 kl. 14:00

Japansk filmmagi när den är som bäst

För några år sedan var tecknad film synonymt med Disney. I dag är det begreppet lika synonymt med Studio Ghibli. Den japanska animationsstudion har tagit över världen, ledd av legendaren Hayao Miyazaki.

I samband med att nästa Studio Ghibli-film från den levande legendaren Hayao Miyazaki närmar sig passar vi på att påminna om 10 av animationsstudions allra bästa filmer – som du helt enkelt bara måste se innan du dör.

För den som inte vet vilka Studio Ghibli är, så är de en japansk filmstudio vars nisch är animerad film. Filmerna må vara animerade men underhållningsvärdet i dem gör att de kan avnjutas av alla åldersgrupper. 

Medan Disney gått över till att producera datoranimerad film i 3D-format har Studio Ghibli i vid utsträckning fortsatt med klassiskt tecknad film. Detta ger dem således en särställning bland dagens animationsstudior. 

10 Ghibli-filmer du måste innan du dör

Spirited Away (2001)

Chihiro
Spirited Away - Chihiro springande över bron till badhuset.

Regi: Hayao Miyazaki

Handling: Spirited Away handlar om Chihiro, en ung flicka som är sur över att behöva flytta till en annan stad. När hennes föräldrar kör vilse hamnar de i ett mystiskt samhälle, en slags nöjespark för andar. Efter att föräldrarna ätit av andarnas mat förvandlas de till grisar och Chihiros kamp med att rädda sin mor och far innan slakt tar sin början. Hon tar jobb på häxan Yubabas badhus där hon lär känna Haiku, en pojke som jobbar för Yubaba, och som sedan hjälper henne under filmens gång.

Därför ska du se den: För många i västvärlden var Spirited Away den film som fick dem att få upp ögonen för Studio Ghibli. Det var den fösta av Ghiblis filmer som vann en Oscar (Oscar för bästa tecknade film) och med det följde ett uppsving för den japanska filmen globalt. Till sin karaktär är filmen starkt präglad av japanska miljöer, och skiljer sig därför markant från vad som brukar gå upp på de svenska biograferna. 

Finns på: Netflix, iTunes, SF Anytime

Prinsessan Mononoke (1997)

Mononoke och varg
Prinsessan Mononoke - en film där människan står mot naturen.

Regissör: Hayao Miyazaki

Handling: Prinsen Ashitaka blir efter en strid med vildsvinsguden Nano smittad av en förbannelse. Ingen i Ashitaksa by vet hur förbannelsen kan hävas men Ashitaka råds att söka sig västerut, åt det håll som Nano kom ifrån. Ashitaka ger sig därför iväg och kommer fram till ett järnbrukssamhälle lett av kvinnan Emishi. Hon visar honom gästfrihet och berättar att de är ute efter järnet i den angränsande skogen. Problemet är att skogens andar vill ha skogen för sig själva. Andarnas leds av en människa, prinsessan Mononoke, som vuxit upp med vargar. När Ashitaka lär känna henne inleds han mission att försöka skipa frid mellan skogens boenden och Emishis anhang. 

Prinsessan Mononoke anses av många vara en av Studio Ghiblis största filmer. Den slog publikrekord när den släpptes i Japan och har fortsatt vara populär sedan dess. Filmen är ganska blodig, så för för de yngre tittarna är denna film kanske inte riktig lämplig. 

Finns på: Netflix, SF Anytime

Min Granne Totoro (1988)

Totoro
Min granne Totoro

Regi: Hayao Miyazaki

Handling: Min granne Totoro är definitionen av japanernas begrepp kawaii (sv. gullighet, söthet). Återigen står en nyinflyttad familj i centrum, denna gång bestående av systrarna Satsuki och Mei samt deras pappa. Modern ligger på sjukhus men återkommer då och då i filmen. Satsuki och Mei är nyfikna på sitt nya hus och den stora skogen som de bor granne med. Snart upptäcker de att skogen rymmer märkliga varelser, framför allt den stora björnliknande Totoro, skogens skyddsande. En annan mycket speciell figur är det levande transportmedlet, Kattbussen, en jättelik katt som överträffar alla bussar i världen. 

Därför ska du se den: Min granne Totoro kan är en film som kan ses och njutas av hela familjen. Den innehåller allt från skratt och vackra bilder, till djupare stunder och fantastisk musik. Oförglömlig, helt enkelt.

Finns på: Netflix, iTunes, SF Anytime

Eldflugornas grav (1988)

Eldflugornas grav
Eldflugornas grav - Seita och Setsuko

Regissör: Isao Takahata

Handling: Eldflugornas grav bygger på en novell av Akiyuki Nosaka och handlar om den 14-årige Seita och hans lillasyster Setsuko. Filmen utspelar sig vid slutet av andra världskriget när amerikanerna släpper atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Seita och hans lillasyster ger sig iväg från sitt hem efter att deras mor dött och hamnar först hos ett par släktingar, men de trivs inte och väljer att lämna. De hittar ett nytt hem i ett övergivet skyddsrum där de försöker överleva alltmedan kriget intensifieras och umbärandena blir svårare. 

Därför ska du se den: Eldflugornas grav är en allvarstyngd film om syskonkärlek som inte kommer att lämna någon oberörd. 

Finns på: Cineasterna, SF Anytime

När Marnie var där (2014)

När Marnie var där
När Marnie var där - Anna och Marnie

Regi: Hiromasa Yonebayashi

Handling: När Marnie var där handlar om den astmasjuka Anna som skickas iväg till en stad ute på kusten för att må bättre. Det är sommar och den lilla kuststaden är som tagen ur en saga. En dag ser Anna hur det lyser i den övergivna villan på andra sidan viken. Det visar sig att en flicka vid namn Marnie bor där, men det är någonting med Marnie som är märkligt. Finns hon verkligen på riktigt? Och huset Marnie bor i verkar också på något vis bekant. 

Därför ska du se den: När Marnie var där är en mystisk film om vänskap, som förenar dåtid med nutid. Det är är film som fungerar lika väl för en publik på elva år som den äldre. 

Finns på: Netflix, iTunes, SF Anytime

Sagan om prinsessan Kaguya (2013)

Kaguya
Prinsessan Kaguya

Regissör: Isao Takahta

Handling: Sagan om prinsessan Kaguya handlar om en liten flicka som hittas i ett bamburör. Okina, bambuhuggaren som hittat henne, beslutar sig för, tillsammans med sin fru, att uppfostra den lilla flickan till en fin dam. De ser hennes nedkomst som ett tecken på en gudomlig gåva. När Bambuskott, som hon kallas, blir äldre skickas hon därför iväg till ett fint hus i staden där hon ska lära sig att föra sig på rätt sätt. Hon uppsökts av diverse friare, men hon tänker inte ge efter utan har en egen vilja. Så småningom får hon också reda på vem hon egentligen är. 

Därför ska du se den: Sagan om Prinsessan Kaguya är baserad på en japansk folksaga och blev regissören Isao Takahatas sista film. Det är en spännande film, tecknad i en annorlunda stil jämfört med de andra Ghibli-filmerna. Den är också en av Ghiblis längsta filmer, med en speltid på 137 minuter. 

Finns på: Netflix, SF Anytime

Det levande slottet (2004)

Det levande slottet
Det levande slottet - inte ett slott i den klassiska bemärkelsen

Regissör: Hayao Miyazaki

Handling: Det levande slottet handlar om Sofie, en ung hattmakerska, som förvandlas till en 90-årig gumma av den mystiska Ödehäxan. Sofie ger sig av och hamnar i ett levande slott, som hon gör till sin nya bostad. Där bekantar hon sig med trollkarlen Hauru och hans adept Mark samt den spydige men gullige elddemonen Calcifer. Spänningen mellan Sofie och Hauru stegras under filmens gång, alltmedan Sofie gör allt för att att bryta förhäxningen som lagts över henne. 

Därför ska du se den: Det levande slottet är en lugn och fartfylld film på samma gång. Den bygger på Diana W. Jones bok med samma namn, och fungerar som en bra ingång till den som inte sett en tidigare Ghibli-film. Som vanligt håller animationerna och musiken världsklass. 

Finns på: Netflix, iTunes, SF Anytime

Laputa - slottet i himlen (1986)

Laputa
Laputa - slottet i himlen

Regissör: Hayao Miyazaki

Handling: Laputa - slottet i himlen handlar om pojken Pazu som en dag hittar en flicka vid namn Sheeta. Sheeta har en magisk kristall med svävarförmåga. Kristallen är eftertraktad bland pirater och myndigheter, vilket leder till att Sheeta ständigt är jagad. Pazu tar till sin uppgift att hjälpa henne, samtidigt som de försöker ta reda på sanningen om kristallen och Sheetas ursprung. Kanske finns det en koppling mellan den och det mytomspunna, svävande slottet Laputa

Därför ska du se den: Laputa - slottet i himlen är liksom Det levande slottet en bra film första film att se för den som inte tidigare stiftat bekantskap med Studio Ghibli. Filmen innehåller många klassiska Ghibli-element som flygande fordon, magi och temat natur kontra människa. Filmen fungerar för alla åldrar. 

Finns på: Netflix, iTunes, SF Anytime

Lånaren Arriety (2010)

Arrietty
Lånaren Arrietty - Arrietty och Sho

Regi: Hiromasa Honebayashi

Handling: I Lånaren Arrietty får vi följa den 14-åriga Arrietty, en pysslingliknande figur som bor tillsammans med sina föräldrar under en golvplanka. Hon och hennes familj arbetar som lånare, vilket innebär att de "lånar" saker som de tror att människor inte behöver. De får inte bli sedda och tvingas därför vara ytterst försiktiga när de strövar omkring efter nya föremål. En dag flyttar en ny människofamilj in i huset och Arrietty börjar som smått lära känna den nya familjens son, Sho. Kanske är inte alla människor så hemska som hon först trott. 

Därför ska du se den: Lånaren Arrietty är en sagolik film om vänskapens band. En klassisk berättelse som påminner om Nils Karlsson pyssling och Epic - Skogens hemliga rike. Filmen bygger på Mary Nortons bokserie Lånarna.

Finns på: Netflix, iTunes, SF Anytime

Uppe på vallmokullen (2011)

Vallmokullen
Uppe på vallmokullen - Umi och Shun

Regissör: Goro Miyazaki

Handling: 16-åriga Umi förlorade sin far under Koreakriget och har sedan dess hissat signalflaggorna som signalerar "farväl" och "lycka till" från flaggstången på tomten. Snart kommer det fram att någon lagt märke till detta, någon som också visar sig på samma skola som Umi. Personen i fråga är pojken Shun och Umi och han blir snart vänner. Samtidigt som deras vänskap fördjupas pågår en konflikt mellan kulturklubben på skolan och skolans ledning, som vill riva trähuset där klubben håller till. 

Därför ska du se den: Uppe på Vallmokullen är en ungdomlig film, inramad av en fin handling om vänskap och kärlek. Den är kanske inte en av Studio Ghiblis vackraste filmer rent bildmässigt, men den hör definitivt hemma bland de tio bästa.

Finns på: Netflix, SF Anytime

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL