Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Höjdpunkterna på filmfestivalen i Venedig 2022

Höjdpunkterna på filmfestivalen i Venedig 2022

Filmtopp
Filmtopp | Lista
01 september 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
01 september 2022

Storfilmerna som tävlar på Venedigs filmfestival

Filmfestivalen i Venedig, världens äldsta av sitt slag och en av de mest prestigefyllda filmfestivalerna på vår planet är igång med sin 79:e upplaga. På schemat väntar en hel del spännande premiärer. Här hittar nu några av höjdpunkterna...

Med sin långa historia och höga status brukar filmfestivalen i Venedig klassas som en av världens främsta filmfestivaler tillsammans med Cannes och Berlin. Följaktligen finns det en hel del spännande storfilmer som ges utrymme på festivalen, inte minst bland dem som tävlar om det åtråvärda Leone d'Oro (Guldlejonet).

Även i årets startuppställning under Venedigs filmfestival hittar vi en handfull titlar från några av filmvärldens allra mest aktade namn.

Här är 10 av höjdpunkterna på filmfestivalen i Venedig 2022:

The Whale

Filmfestivalen i Venedig – The Whale
Foto: A24.

Regi: Darren Aronofsky
I rollerna: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau m.fl.

Darren Aronofsky ligger bakom filmer som Black Swan, The Wrestler, Requiem for a Dream och vattendelaren Mother! Nästa film att bygga ut regissörens filmografi är The Whale, med Brendan Fraser i rollen som en man som väger 270 kilo. I filmen ser vi också Stranger Things-stjärnan Sadie Sink.

White Noise

Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Adam Driver, Greta Gerwig, Raffey Cassidy, Don Cheadle m.fl.

En av de mest framemotsedda filmerna under årets upplaga av Venedigs filmfestival är White Noise av Noah Baumbach, regissören bakom filmer som Marriage Story och The Squid and the Whale. I huvudrollerna ser vi hans fru, Greta Gerwig, och Adam Driver.

Filmen beskrivs som en skildring av en samtida amerikansk familj, som försöker hantera vardagens utmaningar i kombination med universella teman som kärlek, döden och lycka.

Blonde

Filmfestivalen i Venedig: Blonde – Netflix Marilyn Monroe-film
Foto: Netflix.

Regi: Andrew Dominik
I rollerna: Ana de Armas, Lucy DeVito, Adrien Brody, Bobby Cannavale m.fl.

Med Ana de Armas i huvudrollen som Marilyn Monroe har Joyce Carol Oates roman filmatiserats. Handlingen är en fiktiv skildring av ikonens liv, som gestaltar både hennes inre och yttre liv under sin uppgång och fall i Hollywood.

Bones and All

Regi: Luca Guadagnino
I rollerna: Timothée Chalamet, Chloë Sevigny, Mark Rylance, Michael Stuhlberg m.fl.

Bones and All är ett nytt samarbete mellan Timothée Chalamet och Luca Guadagnino, regissören som gjorde succén Call Me By Your Name. Den här gången har de skapat ett skräckromantiskt hybriddrama om ett ungt par på en road trip genom USA:s småvägar på 1980-talet.

Tár

Regi: Todd Field
I rollerna: Cate Blanchett, Mark Strong, Julian Glover, Nina Hoss m.fl.

Tár, med Cate Blanchett i huvudrollen är en film som utspelar sig i den klassiska musikens värld. Handlingen kretsar kring Lydia Tár (Blanchett), en erkänt framgångsrik och aktad kompositör och dirigent. Baserat på de första reaktionerna från festivalen ser det här ut att vara en film att se fram emot, inte minst på grund av Blanchetts insats.

Bardo

Venedigs filmfestival – Bardo
Foto: Netflix.

Regi: Alejandro G. Iñárritu
I rollerna: Hugo Albores, Andrés Almeida, Misha Arias De La Cantolla m.fl.

Oscarsvinnaren Alejandro G. Iñárritu (The Revenant, Birdman) är tillbaka med en ny film. Bardo, eller Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths) som den också går under, handlar om en mexikansk journalist och dokumentärfilmare som återvänder hem i samband med en existentiell kris.

The Banshees of Inisherin

Regi: Martin McDonagh
I rollerna: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan m.fl.

År 2008 gjorde Martin Mcdonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) stor succé med In Bruges, där Colin Farrell och Brendan Gleeson spelade huvudrollerna. Nu har trion förenats i The Banshees of Inisherin. Dramakomedin handlar om en livslång vänskap som får ett abrupt slut när en av parterna väljer att avsluta relationen.

The Eternal Daughter

Filmfestivalen i Venedig – The Eternal Daughter
Foto: A24.

Regi: Joanna Hogg
I rollerna: Tilda Swinton, Joseph Mydell, Carly-Sophia Davies m.fl.

Det mystiska dramat The Eternal Daughter, med Tilda Swinton i huvudrollen, är en berättelse om en konstnär och hennes ålderdomliga mamma som besöker ett före detta hem till familjen – en plats som är hemsökt av det förflutna.

Don't Worry Darling

Regi: Olivia Wilde
I rollerna: Florence Pugh, Chris Pine, Harry Styles, Gemma Chan, Nick Kroll, Olivia Wilde m.fl.

Oliva Wildes efterlängtade och stjärnspäckade Don't Worry Darling har sin världspremiär på filmfestivalen i Venedig. Handlingen utspelar sig på 1950-talet, och det i ett experimentellt, utopiskt samhälle som inte är helt vad det ser ut att vara.

The Son

Regi: Florian Zeller
I rollerna: Anthony Hopkins, Vanessa Kirby, Hugh Jackman, Laura Dern m.fl.

Florian Zeller gjorde enorm succé med sin The Father och nu följer han upp framgången med The Son. Dramat handlar om en man vars nya förhållande äventyras i samband med att han ex-fru dyker upp tillsammans med deras tonårsson.

Ytterligare filmer som kan vara värda att hålla ett extra öga på under Venedigs filmfestival är: Pearl, Dead for a Dollar, Argentina 1985, Dreamin' Wild, Eismayer, Hanging Gardens, Love Life, No Bears (Khers Nist) och Copenhagen Cowboy. En annan stor höjdpunkt är givetvis också att Riket: Exodus har sin premiär under festivalen.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL