Här streamar du Agatha Christies bästa filmer

Här streamar du Agatha Christies bästa filmer

Eric Diedrichs
16 september 2023 kl. 08:00

Vilka är de bästa Agatha Christie-filmerna?

Drottningen av pusseldeckare har hållit generationer på spänn. I samband med att C More släpper sin underhållande serie "Agatha Christies Hjerson" passar vi på att tipsa om Agatha Chrities bästa filmer.

Redan 1920 släppte den brittiska deckarförfattaren Agatha Christie sin första bok. 1928 kom hennes första filmatisering, The Passing of Mr. Quinn. Sedan dess har det blivit 172 filmer och serier.

i går släppte C More historiens första TV-serie baserad på en spin off-karaktär i Agatha Christies universum. I Agatha Christies Hjerson ser vi Johan Rheborg som den omdiskuterade mästerdetektiven Sven Hjerson, en karaktär som tidigare existerat i periferin i författarens värld.

Med anledning av detta passar vi på att lista några av författarens bästa filmatiseringar.

Agatha Christies bästa filmer

Mord i Venedig
Foto: Disney

Mord i Venedig (2023)

Tredje gången gillt. Det tog ett par försök men Kenneth Branaghs senaste Agatha Christie-film Mord i Venedig fick en positiv från Filmtopps recensent Nine Selander, som skriver att filmen är "en fröjd att titta på".

Utöver Branagh ser vi också skådespelare som Michelle Yeoh, Jamie Dornan och Tina Fey. Finns nu att se på bio.

Crooked House
Foto: Sony Pictures.

Crooked House (2017)

Det senaste inslaget att kvala in på listan stavas Crooked House och är regisserat av fransosen Gilles Paquet-Brenner, som är mest känd för sin thriller Sarahs nyckel. Filmen är baserad på Agatha Christies Konstiga huset från 1949 och följer en före detta spion, som numera livnär sig som detektiv. En dag bjuder hans forna älskare in honom för att lösa en mordgåta innan Scotland Yard får knyst om familjens mörka hemlighet. I rollerna ser vi bland andra Glenn Close, Christina Hendricks och Max Irons.

Här streamar du: Crooked House (2017)

Mord på ljusa dagen
Foto: Sandrew Metronome.

Mord på ljusa dagen (1982)

Här är det klurigt så att det smäller om det när Agatha Christies ikoniska detektiv Hercule Poirot försöka lösa ett mysteriet kring en diamant på en kändistät lyxsemesterort på en ö i Adriatiska havet. På rollistan ser vi underbara skådespelare som Maggie Smith, James Mason och Peter Ustinov.

Här streamar du: Mord på ljusa dagen (1982)

Death on the Nile
Foto: Sandrew Metronome.

Döden på Nilen (1978)

Hercule Poirot befinner sig på en kryssning längs Nilen när ett mord begås. Hinner han lösa mordet innan mördaren lämnar skeppet? Regisserad av John Guillermin brukar detta räknas till en av de bästa Agatha Christie-filmerna. Det är också både underhållande och spännande, men samtidigt frustrerande. Några år tidigare släpptes nämligen Mordet på Orientexpressen (bättre placering på den här listan) med ett liknande koncept, men på ett tåg istället.

Här streamar du: Döden på Nilen (1978)

Och sen var det ingen kvar
Foto: 20th Century Fox.

…och sen var ingen kvar (1945)

Ultraklassisk deckarhistoria där tio gäster på en ö hittas döda en efter en. Vad är det som händer och varför? Den som ser filmen (eller läser boken) får helt enkelt se!

Filmen är regisserad av René Clair och i rollerna ser vi skådespelare som Walter Huston, Barry Fitzgerald och Louis Hayward.

Här streamar du: …och sen var ingen kvar (1945)

Mordet på Orientexpressen
Stjärnspäckat i en av de bästa Agatha Christie-filmerna. Foto: Universal Picture.

Mordet på Orientexpressen (1974)

Glöm Kenneth Branaghs totala haveri från 2017. Det här är istället ett lysande och Oscarsbelönat mordgåta signerat Sindey Lumet med skådespelare som Albert Finney, Ingrid Bergman, Sean Connery, Martin Balsam, Lauren Bacall, Anthony Perkins och Michael York. På ett tåg begås ett mord men vem är egentligen skyldig? Hercule Poirot bestämmer sig för att bringa klarhet i frågan!

Här streamar du: Mordet på Orientexpressen (1974)

Åklagarens vittne en av de bästa Agatha Christie filmerna
Marlene Dietrich och Charles Laughtons ryggtavla. Foto: SF Studios.

Åklagarens vittne (1957)

Mordet på Orientexpressen i all ära, men den bästa Agatha Christie-filmen är utan tvekan Åklagarens vittne. Med hennes bejublade pjäs som förlaga har mästerregissören Billy Wilder snickrat ihop ett rättegångsdrama som heter duga. Efter en lång serie twister får vi veta om den anklagade verkligen är en mördare eller inte. I rollerna ser vi bland andra Charles Laughton, Marlene Dietrich och Tyrone Power.

Här streamar du: Åklagarens vittne (1957)

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL