Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Halloween Kills

Halloweenmusik – 12 tips från filmer och serier

Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 oktober 2022

Filmmusiken som sätter stämningen till Halloween

Den stämningshöjande musiken som används i våra favoritfilmer och -serier kan också användas med samma syfte i våra egna liv. I den här artikeln tipsar vi om stycken som vi tror passar lite extra bra i samband med Halloween.

Planerar du att styra upp en läskigt bra Halloweenfest måste du givetvis ha en spellista som levererar. Då finns det få bättre ställen att vända sig till än filmens och seriernas värld – där kryllar det av ikonisk musik som matchar mer eller mindre vilket tillfälle som helst.

För dig som är ute efter Halloweenmusik som kan få gästerna att komma i rätt sinnesstämning, eller behöver något att lyssna på när du vässar vampyrtänderna, skär i pumpan och pyntar dina fönster med spindelväv, har vi valt ut ett dussin tips på tidlösa stycken från några av våra mest älskade filmer och serier.

Musik till Halloween – tips från filmer och serier

Hedwig's Theme – Harry Potter

Myskuslig, det måste vara den bästa beskrivningen av John Williams odödliga "Hedwig's Theme" från Harry Potter-filmserien. Den har något mystiskt och kusligt över sig samtidigt som den känns inbjudande och omhuldande. "Hedwig's Theme" är både mysig och lite kuslig helt enkelt – en perfekt uppladdning inför Halloween.

This Is Halloween – The Nightmare Before Christmas (1993)

Är du sugen på lite mer lekfull musik för stunden är det bara att kasta sig över "This Is Halloween" från Tim Burtons Nightmare Before Christmas. Låten är precis som filmen och Burtons estetik i största allmänhet – lite skruvad, väldigt lekfull och med ett underliggande mörker.

Dracula- The Beginning – Dracula (1992)

Francis Ford Coppolas Dracula (originaltitel: Bram Stoker's Dracula) var en stjärnspäckad historia med namn som Gary Oldman, Winona Ryder och Anthony Hopkins. Filmen innehåller många minnesvärda skådespelarinsatser och stunder, men frågan är om det inte är filmmusiken som har etsat sig fast allra mest från filmen.

Addams Family Theme – Familjen Addams (2019)

Familjen Addams har existerat i många år och i många former. I flera av dessa finns det en melodi – eller åtminstone versioner av den – som har hängt med i allt från serier till filmer. Vi pratar givetvis om den fingerknäppsvänliga låten som introducerar familjen. Här hör ni versionen från den animerade filmen som kom ut 2019.

Imhotep – Mumien (1999)

Mumien från 1999, med Brendan Fraser och Rachel Weisz ligger många varmt om hjärtat trots att den fick ett ljummet mottagande av kritiker. Filmen skriker knappast Halloween, men musiken gör det till viss del – om än med en tydlig touch av äventyr. Jerry Goldsmiths "Imhotep" känns inledningsvis som ett rent äventyrsstycke, men ju längre den lider desto kusligare blir den.

Jaws Main Theme – Hajen (1975)

Vi inledde listan med John Williams och givetvis finns han med på fler hörn än så på den här typen av lista – mästaren själv har ju onekligen haft ett finger med i spelet både här och där. Det klassiska ledmotivet till Hajen är ett måste på den här listan, då det finns få andra musikstycken som kan etablera ett växande obehag med samma effektivitet.

Toccata och fuga d-moll – Dr. Jekyll och Mr. Hyde, The Black Cat, Fantasia m.fl.

Var har Johann Sebastian Bachs "Toccata och fuga d-moll" inte varit med egentligen? Mer klassiskt än så här blir det inte och stycket har nyttjats flitigt i spök- och skräcksammanhang i vad som känns sedan urminnes tider. Det är inte svårt att förstå varför – musiken fångar verkligen den kusliga känslan på ett sätt som inget annat. Den är med andra ord ett ultimat val som Halloweenmusik.

Main Theme: Tubular Bells – Exorcisten (1973)

Till en början upplevs inte ledmotivet från Exorcisten som överdrivet kusligt, men det har något övernaturlig obehagligt över sig. När man dessutom kopplar ihop musiken med filmen är de kalla kårarna ett faktum.

Halloween Theme: Main Title – Alla helgons blodiga natt/Halloween (1978)

Vad passar bättre som Halloweenmusik än musiken till Halloween? Soundtracket till filmen är inte nödvändigtvis superläskigt, men det är intensivt, dramatiskt och etablerar ett obehag som bara växer sig större och större.

Bridge of Death – Chernobyl

Varken serien Chernobyl eller katastrofen i Tjernobyl har någonting med det övernaturliga och Halloween att göra. Ändå är "Bridge of Death" från serien, som skrivits av isländska Hildur Guðnadóttir, utan tvekan ett av de läskigare tipsen på den här listan. Oavsett om det är i relation till en kärnkraftskatastrof eller något annat kan "Bridge of Death" framkalla rysningar hos vem som helst.

Every 27 Years – Det (2017)

Det finns en rad rysare där ute som använder sig av barns oskuldsfullhet för att på ett eller annat sätt rama in obehag. I "Every 27 Years" från Det (2017) bevisar Benjamin Wallfisch att tekniken kan vara precis lika effektfull inom musik.

Prelude – Psycho

Vi avrundar listan med en riktig klassiker, hämtad från Alfred Hitchcocks Psycho. Bernard Herrmanns "Prelude" är relativt fartfylld och ordentligt dramatisk, men givetvis inte utan att inkludera en hel del nerv och kusliga element.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL