Maktens ringar-kompositören: Dagens filmmusik är inte melodisk

Maktens ringar-kompositören: "Dagens filmmusik är inte melodisk"

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
24 september 2022 kl. 10:09
ANNONS
ANNONS

Hedrar de gamla mästarna

Bear McCreary är mannen bakom det hyllade "Sagan om ringen: Maktens ringar"-soundtracket. I en intervju med Filmtopp avslöjar han sina influenser och kritiserar ny filmmusik.

Emmy- och BAFTA-vinnande Bear McCreary har skrivit musik för flera spännande titlar under åren. Utöver filmer och serier som The Walking Dead, Outlander, Black Mirror och Happy Death Day har han även arbetat på de hyllade TV-spelen God of War och Assassin's Creed. Nu är han aktuell med Amazons monstersatsning Sagan om ringen: Maktens ringar.

När jag träffar honom på galapremiären i London är hans passion alldeles uppenbar. Precis som serien utspelar sig tusentals år före Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer, ser McCreary sitt soundtrack som en sorts prequel.

– Jag ville göra två saker, säger Bear McCreary, som kanske är motsägelsefulla. Dels ville jag erkänna musiken Howard Shore skrev för filmerna, dels ville jag skapa ny musik för alla karaktärer och platser, men som känns som en fortsättning på hans arbete. Något som skulle kunna utvecklas till det han gjorde. Alla som har sett filmerna känner till Khazad-dûm, men i serien är det en väldigt annorlunda plats från när vi befann oss i Morias gruvor. Här är Khazad-dûm i sin prime, det frodas, är vackert och energirikt! Samtidigt vill jag skapa en sorts musik som naturligt skulle kunna förvandlas till den melankoliska atmosfär vi möter i Howard Shores kompositioner.

Bear McCreary
Bear McCreary på galapremiären i London. Foto: Tim P. Whitby/Getty Images för Prime Video.

Kritiserar dagens filmmusik

Även om serien har blivit något av en vattendelare har soundtracket hyllats av kritiker världen över. Och det med all rätt, om du frågar om. Han berättar också hur viktigt det är för honom att arbeta med melodier, något han tycker saknas i modern filmmusik.

– I det här arbetet var jag särskilt influerad av Jerry Goldsmith, John Williams, James Horner, Ennio Morricone, men även en del Bernard Herman. Dagens filmmusik är inte melodisk utan arbetar mer med syntmattor eller en viss stil, men när jag växte upp skrev kompositörerna fantastisk musik. Även för dåliga filmer. Man kunde se vad som helst och mötas av ett otroligt soundtrack. Och jag vill åberopa den typen av melodisk identitet.

Finns det något stycke du är extra stolt över eller någon plats i Tolkiens värld som du verkligen tycker att du har fångat?

– Det skulle vara Númenor eftersom det inte fanns något att hämta från filmerna, utan jag var tvungen att börja från noll. Så när man hör musiken i serien och sedan kommer till filmerna är den utdöd, eftersom Númenor inte existerar längre. Så jag hade lite mer spelrum där. Jag använde mig av grekiska, egyptiska och arabiska instrument och influenser. Jag ville att det skulle kännas som Mesopotamien, den första stora civilisationen med ett stänk av Camelot, säger Bear.

Med det tackar vi Bear McCreary för pratstunden. "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL