Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Grattis Timothée Chalamet! – Våra 10 favoritfilmer med stjärnan

Grattis Timothée Chalamet! – Våra 10 favoritfilmer med stjärnan

Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 december 2022

Sevärda filmer med Timothée Chalamet

Stjärnan Timothée Chalamet fyller år och Filmtopp passar på att fira honom genom att blicka tillbaka på några av hans allra bästa filmer.

På bara några år har Timothée Chalamet exploderat till att bli en av filmindustrins mest uppmärksammade skådespelare och trots sin unga ålder har han hunnit medverka i flertalet minnesvärda filmer.

I dag fyller stjärnan 27 år och med det passar vi på att lista några av hans allra bästa filmer – från charmiga Lady Bird till storskaliga Dune.

Lady Bird
Foto: United International Pictures.

Lady Bird (2017)

Genre: Drama, Komedi

Handling: Christine MacPherson (Saorise Ronan) är en 17-årig high school-tjej som helst går under namnet Lady Bird. Året är 2002, vilket är hennes sista på en katolsk skola i Sacramento. Under året formar hon nya bekantskaper, provspelar för skolpjäsen och skickar ansökningar till college. Hon är fast besluten om att flytta till östkusten trots att hennes mamma är tydlig med att hon måste söka till skolor i Kalifornien.

Chalamet har inte en överdrivet stor roll i filmen, men han har minnesvärda scener tillsammans med Ronan, där deras kemi är uppenbar. Det är med andra ord inte förvånande att regissören Greta Gerwig förde samman dem igen i Unga kvinnor (2019).

Call Me By Your Name
Foto: United International Pictures.

Call Me by Your Name (2017)

Genre: Drama, Romantik

Handling: I Italien sommaren 1983 blir en ung amerikansk-italienare förälskad i en amerikansk student som kommer för att studera och bo hos hans familj. Tillsammans upplever de en oförglömlig sommar – full av musik, mat och kärlek – som för evigt kommer att förändra dem.

Filmen som blev Chalamets definitiva genombrott är både fantastiskt fin och innehåller skådespelaren själv i högform (som alltid).

Beautiful Boy
Foto: Scanbox Sweden.

Beautiful Boy (2018)

Genre: Drama

Handling: Beautiful Boy baseras på de bästsäljande memoarerna skrivna av far och son i form av David och Nic Sheff, och skildrar en hjärtskärande och inspirerade kamp för överlevnad, återfall och återhämtning i en familj som under många år kämpar mot beroende.

 

A Rainy Day in New York
Foto: Scanbox Sweden.

A Rainy Day in New York (2018)

Genre: Komedi, Romantik

Handling: Collegekärleksparet Gatsbys och Ashleighs planer på en romantisk helg tillsammans i New York City går om intet lika snabbt som solen går i moln och blir till regn. De två skiljs snart åt och får på varsitt håll uppleva en rad slumpmöten och komiska äventyr. Under den drömlika och regniga dagen i New York upptäcker Ashleigh att hon kanske inte är den som hon trodde att hon var och Gatsby inser att även om man bara lever en gång så räcker det om man hittar rätt person.

Det här är kanske inte den bästa filmen som Chalamet medverkat i, men här visar han att han inte har några problem att göra romantiska komedier.

 

The King
Foto: Netflix.

The King (2019)

Genre: Drama, Krig

Handling: Prins Hal måste förvandla sig från en oansvarig festprisse till krigarkonung, och möta hot från både utifrån och inifrån slottets murar för att vinna slaget om England.

Redan i The King (2019) visade Chalamet att han var kapabel att vara frontfigur i en mer actionladdad film, och lugnade många som var oroliga över hur han skulle hantera den då kommande Dune-filmen.

 

Unga kvinnor
Foto: SF Studios.

Unga kvinnor (2019)

Genre: Drama, Romantik

Handling: De fyra systrarna March, Jo, Meg, Amy och Beth, växer upp i mitten av 1800-talet i ett amerikanska samhället som domineras av stela könsroller. Ju äldre de blir, desto mer inser de vilka hinder som står i vägen för dem att hävda sig som kvinnor, samtidigt som de kommer underfund med hur olika de också är.

Här får vi än en gång se Chalamet spela mot Ronan. Han har en till stora delar en tillbakadragen roll i filmen, men med små medel blir han ett perfekt bollplank till Ronans "Jo" och Florence Pughs "Amy".

 

Trailern till Wes Andersons film har landat
Foto: Walt Disney Studios.

The French Dispatch (2021)

Genre: Komedi, Drama, Romantik

Handling: En samling historier väcks till liv från den sista utgåvan av en amerikansk tidskrift, som publiceras i en fiktiv fransk stad under 1900-talet. Wes Andersons filmer kryllar alltid av filmvärldens allra största namn och Chalamet smälter sömlöst in med de andra storstjärnorna.

 

Svenskarnas 10 mest sedda filmer just nu
Foto: SF Studios.

Dune (2021)

Genre: Sci-fi, Äventyr

Handling: Paul Atreides är en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde som måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt om tillgången till planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmågan att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.

Med Dune befäste Chalamet sin position som en av Hollywoods starkast lysande stjärnor de senaste åren och visade att han kan hantera allt från indierullar till stora blockbusters.

 

Trailer till Don't Look Up – se Chalamet, DiCaprio, Streep, Lawrence m.fl.
Foto: Netflix

Don't Look Up (2021)

Genre: Komedi, Sci-fi

Handling: I denna stjärnspäckade Netflix-komedi åker två astronomer på en medieturné för att varna mänskligheten om en komet som är på väg mot jorden – men alla verkar för upptagna för att bry sig. Chalamet har en relativt liten roll i filmen, men även där sticker han ut.

 

Bones and All
Foto: Warner Bros.

Bones and All (2022)

Genre: Drama, Romantik, Skräck

Handling: Maren, en ung tjej som lever i samhällets utkant, möter den laglöse dagdrivaren Lee, och tillsammans ger de sig ut på en lång roadtrip genom 1980-talets USA. Trots deras starka gemenskap och hårda ansträngningar leder alla vägar tillbaka till deras skrämmande förflutna, vilket slutligen avgör om deras kärlek kan överleva deras säregna livsstil.

Chalamets senaste film är också en av hans bästa.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL