Gary Oldman 66 år – Oscarsvinnarens 7 bästa roller

Gary Oldman 66 år – Oscarsvinnarens 7 bästa roller

Emil Oscar Rasmussen
21 mars 2024 kl. 10:03

Filmerna med Gary Oldman du inte får missa

Den brittiske storstjärnan Gary Oldman fyller 66 år i dag. Filmtopp firar den tidigare Oscarsvinnaren med att lista några av hans allra bästa rollprestationer.

Gary Oldmans 7 bästa filmroller

Gary Oldman som Siruis Black i Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Gary Oldman som Sirius Black Harry Potter-filmerna (2004–2011)

Gary Oldman har varit aktiv sedan tidigt 1980-tal och redan innan millennieskiftet hade han länge varit ett namn att räkna med. Men när han klev in i Harry Potter-universumet hände något med såväl franchisen som Oldman själv. I rollen som Sirius Black gav han inte bara Harry Potter en mentor, utan också hela filmserien lite extra karisma och attityd. Till råga på det introducerades Oldman för en helt ny generation av fans.

Oldman själv må inte vara ett fan av sin insats i Harry Potter-filmerna, men de flesta andra tycker det sämsta med rollen är att vi inte fick se mer av den.

Gary Oldman som Dracula
Foto: Columbia TriStar.

Gary Oldman som Dracula i Dracula (1992)

I Francis Ford Coppolas Dracula spelar Gary Oldman titelkaraktären (eller snarare de många versionerna av titelkaraktären) på ett sätt som perfekt gifter sig med filmens relativt säregna stil. Vad som utmärker Oldmans insats är självklarheten och mångsidigheten som han tar sig an de olika Dracula-versionerna, utan att tappa den röda tråden.

Gary Oldman i Léon
Foto: Buena Vista.

Gary Oldman som Stansfield i Léon (1994)

Genom åren har det blivit en och annan skurkroll för Oldman, och en av de allra bästa insatserna är utan tvekan den som Stansfield i Léon. Den stundtals urspårade rolltolkningen vippar hela tiden på gränsen till att vara "för mycket", men utan att helt och hållet tippa över. Fingertoppskänsla.

Gary Oldman i The Dark Knight
Foto: Warner Bros.

Gary Oldman som Jim Gordon i Batman (2005–2012)

Vid sidan om rollen som Siruis Black var det definitivt Oldmans insats som Jim Gordon i Christopher Nolans Batman-trilogi som var delaktig i att introducera skådespelaren för en yngre och bredare publik. I kontrast till Batmans (Christian Bale) traumagenererade kamp och trilogins skruvade och oberäkneliga skurkar, bidrar Oldman med en jordnära balans som ger publiken någon att identifiera sig med.

Gary Oldman i Darkest Hour
Foto: UIP.

Gary Oldman som Winston Churchill i Darkest Hour (2017)

Givetvis måste vi inkludera filmen som gav Oldman hans Oscarsvinst. Oldman har vid flertalet tillfällen porträtterat individer från verkligheten, men sällan lika minnesvärd som i Darkest Hour, där han tog sig an utmaningen som Winston Churchill. Här talar hyllningarna av rolltolkningen för sig själva.

Gary Oldman 66 år – Oscarsvinnarens 7 bästa roller
Foto: Focus Features.

Gary Oldman som George Smiley i Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Tinker Tailor Soldier Spy. Filmen som såg ut att lyfta Tomas Alfredsons karriär till nya höjder (men som istället ser ut att ha blivit någon form av höjd). Den där osande känslan av kvalitet som Alfredsons film levererade förkroppsligades på något sätt av Oldmans insats i rollen som Smiley. Den värdiga form av återhållsamhet (men som ändå innehåller viss spets) som Oldman visar upp i filmen kontrasterar många av hans övriga bästa insatser, och visar upp hans mångsidighet.

Gary Oldman i JFK
Foto: Warner Bros.

Gary Oldman som Lee Harvey Oswald i JFK (1991)

Oldman hade visserligen redan gjort avtryck i en handfull filmer innan JFK, men frågan är om inte rollen som Lee Harvey Oswald verkligen gjorde honom till en kraft att räkna med. Sättet som Oldmans rolltolkning mänskliggjorde Oswald öppnade utan tvekan dörren till många av hans kommande roller under 90-talet.

Fler imponerande filminsatser av Gary Oldman:

 • Oppenheimer (2023)
 • Mank (2020)
 • Apornas planet: Uppgörelsen (2014)
 • Hannibal (2001)
 • Det femte elementet (1997)
 • Överlagt mord (1995)
 • Min odödliga kärlek (1994)
 • True Romance (1993)
 • State of Grace (1990)
 • Prick Up Your Ears (1987)
 • Sid and Nancy (1986)

Kolla också in våra listor med Michael Caines bästa filmer och Bruce Willis bästa filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL