Michael Caine fyller 91 år – här är 9 filmer du måste se

Michael Caine 91 år – 9 filmer med Michael Caine du måste se

Johan Samuelsson Krantz
14 mars 2024 kl. 12:03

Filmtopp listar Michael Caines mest minnesvärda roller

I dag hyllar vi Michael Caine, en av de största ikonerna i filmindustrin, när han firar sin 91-årsdag. Häng med när vi går igenom hans bästa 8 filmer.

Michael Caine, som från början egentligen hette Maurice Joseph Micklewhite Jr., är en ikonisk brittisk skådespelare med en imponerande karriär som sträcker sig över sex decennier. Han har spelat i en mängd olika genrer, från drama och komedi till hårdkokt action och thrillers. Han har vunnit flera priser, inklusive två Oscars för bästa manliga biroll, och har blivit en av de mest respekterade skådespelarna i filmindustrin. 

Han har sagt att hemligheten bakom en lyckad skådespelarkarriär är att aldrig ta sig själv på allvar och att "alltid se bra ut i en dålig film". Med anledning av denna omisskännliga legendars 91-årsdag lyfter Filmtopp fram hans nio bästa filmer – och var du streamar dem.

Michael Caine i en stillbild ur "The Dark Knight".
Michael Caine i sin kanske mest älskade roll. Foto: Warner Bros. Pictures

1. The Dark Knight-trilogin (2005-2012)

Genre: Action
Regi: Christopher Nolan
Med: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman m.fl.

The Dark Knight-trilogin, regisserad av Christopher Nolan, är känd för att introducera en mörkare och mer realistisk tolkning av Batman. Trilogin inleddes med bejublade Batman Begins och tog sedan ett nytt kliv med The Dark Knight, som bjöd op en episk kamp mellan Batman och Joker. En mörk och intensiv berättelse om godhetens och ondskans natur. Michael Caine spelar Alfred Pennyworth, Bruce Waynes trogne betjänt, och hans varma och rörande porträtt av rollen har blivit omtyckt av fans världen över.

Här stramar du: Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

En ung Michael Caine bryter fjärde väggen. Foto: Paramount Pictures

2. Alfie (1966)

Genre: Drama, komedi
Regi: Lewis Gilbert
Med: Michael Caine, Shelley Winters, Millicent Martin, Julia Foster m.fl.

Michael Caine spelar en charmig men ytlig kvinnokarl, Alfie, i 60-talets London, vars liv och inställning till kärlek och ansvar förändras dramatiskt. En intressant kuriosa är att filmen innehåller scener där Alfie bryter den fjärde väggen genom att vända sig direkt till kameran och prata med publiken, vilket var ovanligt för den tiden.

Här stramar du: Alfie (1966)

Stillbild ur The Italian Job
Låt planerna smidas. Foto: Paramount Pictures

3. The Italian Job (1969)

Genre: Action, komedi
Regi: Peter Collinson
Med: Michael Caine, Noel Coward, Benny Hill, Raf Vallone m.fl.

 En klassisk rånarfilm där Michael Caine leder ett team av skickliga tjuvar på en vågad stöld av guld i Italien, med ikoniska biljakter genom gatorna i Turin. Trots att filmen inte fick någon Oscarsnominering vid dess ursprungliga release har den blivit en kultklassiker.

Här stramar du: The Italian Job (1969)

Stillbild ur Mannen som ville bli kung.
Sean Connery och Michael Caine i "Mannen som ville bli kung". Foto: Columbia Pictures

4. Mannen som ville bli kung (1975)

Genre: Äventyr
Regi: John Huston
Med: Michael Caine, Sean Connery, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey m.fl.

En storslagen klassiker om två brittiska äventyrare i 1800-talets Afghanistan, där deras strävan efter makt och rikedom leder till katastrof. Sean Connery och Michael Caine, som spelar huvudrollerna som Daniel Dravot och Peachy Carnehan, var bästa vänner i verkliga livet. Deras kemi på skärmen speglar deras verkliga vänskap och bidrar till filmens autenticitet.

Här stramar du: Mannen som ville bli kung (1975)

"Hannah och hennes systrar" är ett måste! Foto: Orion Pictures

5. Hannah och hennes systrar (1986)

Genre: Drama, komedi
Regi: Woody Allen
Med: Woody Allen, Michael Caine, Mia Farrow, Carrie Fisher m.fl.

En berättelse om tre systrar och deras livskriser och kärleksbekymmer, där Michael Caine spelar en av de ledande birollerna och utforskar komplexiteten i relationer. Filmens titel är något vilseledande eftersom handlingen inte enbart fokuserar på huvudkaraktären Hannah utan även utforskar livet och relationerna hos hennes två systrar och deras partners. Filmen vann flera Oscars, inklusive bästa originalmanus, och betraktas som en av Woody Allens främsta verk.

Här stramar du: Hannah och hennes systrar (1986)

Michael Caine håller i ett hagelgevär.
Michael Caine briljerar som hämndlysten gangster i "Get Carter" – en av hans bästa filmer. Foto: MGM-EMI Distributors

6. Get Carter (1971)

Genre: Thriller
Regi: Mike Hodges
Med: Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland, John Osborne m.fl.

En hårdkokt kriminalfilm där Michael Caine spelar en hämndlysten gangster som återvänder till hemstaden för att utreda sin brors död och ställa saker till rätta. Filmen betraktas som en av de bästa brittiska gangsterfilmerna genom tiderna och har haft ett betydande kulturellt inflytande. Vår egen Britt Ekland har en av rollerna.

Här stramar du: Get Carter (1971)

Foto: Miramax Films

7. Ciderhusreglerna

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Tobey Maguire,  Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd  m.fl.

En gripande dramafilm där Michael Caine porträtterar en doktor som driver ett förbjudet aborthem och vägleder en ung man genom livets moraliska dilemman. Michael Caines rolltolkning som den excentriske Dr. Wilbur Larch hyllades och han nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll för sin prestation. Lasse Hallström står för regin.

Här stramar du: Ciderhusreglerna (2000)

Harry Brown
I "Harry Brown" bjuder Michael Caine på stenhård action. Foto: Lionsgate

8. Harry Brown (2009)

Genre: Action
Regi: Daniel Barber
Med: Michael Caine, Emily Mortimer, David Bradley, Charlie Creed-Miles m.fl.

En mörk och intensiv thriller där Michael Caine spelar en pensionerad militär som tar lagen i egna händer för att rensa upp i sitt brottsdrabbade grannskap. Caine förberedde sig för rollen genom att interagera med riktiga pensionärer och utvecklade sin karaktärs röst och gester baserat på deras beteenden.

Här stramar du: Harry Brown (2009)

Zulu
Episk strider i lysande "Zulu". Foto: Paramount Pictures

9. Zulu (1964)

Genre: Drama, krig
Regi: Cy Endfield
Med: Michael Cain, Jack Hawkins, Ulla Jacobsson, James Booth

Zulu är en episk krigsfilm från 1964 som skildrar slaget vid Rorke’s Drift under anglo-zulukriget 1879. Med Michael Caine i en av sina första stora roller så hyllas filmen som en klassiker inom brittisk filmhistoria. Zulu var inte bara en framgång på biograferna utan också en historisk händelse för filmindustrin. Det var den första filmen som använde sig av Dolby-sounden, vilket revolutionerade ljudet på biograferna.

Här stramar du: Zulu (1964)

Filmtopp säger ha den äran och grattis till Michael Cain på hans födelsedag.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL