Se trailern till Fantastiska vidunder 3

Gandalf Vs. Dumbledore - 7 likheter och skillnader

05 april 2022 kl. 20:00

Hur lika är egentliga filmvärldens två största trollkarlar?

Vi är säkert många som sett åtminstone någon av Harry Potter- eller Sagan om ringen-filmerna. Alla som gjort det vet att det finns två gamla gubbar som sticker ut lite extra. Låt oss fokusera på dem nu.

Sju anses vara det magiska talet och därför har vi sammanställt en lista på sju jämförelser mellan trollkarlen Gandalf från Sagan om Ringen-serien och Dumbledore från Harry Potter-filmerna. Lagom till premiären av Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter finns nu lite magisk läsning för den intresserade. 

Gandalf och Dumbledore - likheter, skillnader

Gandal_grey

Ian McKellen som Gandalf.

Ålder

Låt oss börja med de två herrarnas ålder. Båda dessa gubbar har några ordentliga år på nacken. Albus Dumbldore föddes 1881 och dog 1997, vilket ger honom 115 år till meritlistan. En ansenlig ålder med andra ord. Under sin livstid hann han med att upptäcka tolv nya sätt att använda drakblod, besegra den onde trollkarlen Grindelwald samt genomföra stora alkemiska studier med Nicolas Flamel

Dumbledore blir dock klart omsprungen av Gandalf. Gandalf ålder sägs uppgå till hela 24 000 år?! Det råder dock lite oklarheter om den exakta åldern, men att han funnits med länge råder det inga tvivel om. Medan Dumbledore är en dödlig man är Gandalf ett nästan gudomligt väsen och till synes odödlig.  

Gandalf_strider

Gandalf den Vite.

Uppgift

Dumbledore och Gandalf har svåra uppgifter att utföra i respektive värld. Dumbledores mission är dels att som rektor leda utbildningen på Hogwarts, skolan för häxkonst och trolldom. Men han ser det också som sin uppgift att stoppa mörkrets herre, Lord Voldemort, från att ta makten. Till sin hjälp har han sin unge adept, Harry Potter.

Gandalfs uppgift är snarlika. När Saurons krafter växer måste de goda krafterna samlas och kämpa mot, och för detta blir Gandalf en av de samlande figurerna. Gandalf står visserligen på ytterfronten när stridslarmet går, men han har också rollen som mentor för Frodo.

Dumbledore

Michael Gambon som Dumbledore

Utseende

Om det är någonting som kännetecknar en trollkarl, är det hans klädstil. Lång kåpa och spetsig hatt, och i fallet med Dumbelore och Gandalf stämmer detta väl in. Dumbledore går genom filmerna ofta klädd i långa, färgstarka kläder. Lägg där också till hans långa skägg och det lika långa hårsvallet så blir bilden komplett. 

Gandalfs stil påminner om sin kollegas, med särk, ikoniska hatt och långt skägg. Sagan om ringen-trollkarlens stil är dock betydligt mer lågmäld, i alla fall i den första filmen. Där bär han sin kännetecknande slitna, grå kåpa och en hatt i samma snitt. I film två och tre genomgår han lite av en make-over, när han förvandlas till Gandalf den Vite och får en vit, ren klädnad och välordnat ljust skägg. Nu är också hatten borta och istället syns han ljusa, blanka hår istället. 

Dumbledore_pokal

Dumbledore avslöjar den flammande bägaren

Relationsstatus

Två mäktiga trollkarlar borde väl inte ha några svårigheter på kärleksfronten, eller? Det skulle man ju kunna tro. Men vad vi vet är både Gandalf och Dumbledore singlar; även fast förehållandet mellan Gandal och Galadriel, alvdrottningen, tycks grunda sig i mer än bara vänskap.

När det kommer till Dumbledore fanns det många som en gång trodde att han och Minerva McGonagall hade något på G, men detta rykte tog böckernas författare J.K Rolwing död på när hon meddelade att Dumbledore är gay. Hon berättade också att under en genomläsning av manuset till Harry Potter och Halvblodsprinsen fanns det en indikation om att Dumbledore skulle haft ett heterosexuellt förhållande i sin ungdom, något som J.K Rowling såg till att de strök. Rätt ska ju vara rätt.

Hobbit

Gandalf och Galadriel.

Häftigaste trollkarlsduellen

Redan i första filmen i Sagan om ringen-trilogin får tittaren bevittna en duell mellan Gandalf och trollkarlen Saruman. Som dockor far deras kroppar åt vänster och höger. Saruman sätter dock stopp på duellen genom att fånga Gandalfs stav och trolla upp sin kombattant till tornets topp.

Duellen mellan Dumbledore och Lord Voldemort i Harry Potter och Fenixorden är även den rik på underhållning. I denna kraftmätning mellan gott och ont avhandlas gigantiska eldormar, svävande vattenströmmar och gröna och röda blixtar. Medan duellen mellan Gandalf och Saruman är mer enkel och subtil, sparar denna inte på krutet. Men så är ju Gandalf och Saruman inte riktiga trollkarlar - egentligen!

Dumbledore_fighting

Dumbledore duellerar.

Arbetsposition

När det kommer till position inom sin yrkeskår skiljer det till en början en del åt mellan Gandalf och Dumbledore. I filmerna är Dumbledore rektor för Hogwarts redan från början, en position han också  behåller till sin död. Gandalf börjar däremot som underställd Saruman och först efter Sarumans förräderi och striden med Balrog upphöjs han till ledare för trollkarlarna.

Både Gandalf och Dumbledore är viktiga och respekterade figurerer i sina respektive världar, och delar en hög befattning genom filmernas gång. De är dock bägge beroende av hjälp från utomstående; Dumbledore genom Harry Potter och Gandalf genom Frodo. 

Gandalf_Bilbo

Husdjur

Slutligen var då dags för den sjunde rubriken. 

Både Gandalf och Dumbledore verkar ha en förkärlek för flygande varelser, men där Gandalf föredrar jätteörnar föredrar Dumbledore mer de lite eldigare fenixfåglarna. Det är inga vanliga små husdjur det är frågan om när det kommer till trollkarlar.  

Visste du att...

  • Ian McKellen, som spelade Gandalf, blev tillfrågad att spela Dumbledore efter att Richard Harris avlidit? McKellen tackade dock nej, av hänseende till att Richard sagt att McKellen var en tekniskt briljant men opassionerad skådespelare. 
  • Michael Gambon, som spelade Dumbledore i den tredje till sjunde Harry Potter-filmen, aldrig läst en enda Harry Potter-bok? Detta kan kanske förklara hans annorlunda och något kallare tolkning av Hogwarts rektor, jämfört med Richard Harris lugnare och varmare Dumbledore. 
  • Jude Law spelar en yngre Dumblore i Fantastiska Vidunder-filmerna? Om vi kommer få se en yngre version av Gandalf i den nya Sagan om ringen-serien är fortfarande okänt. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL