Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Harry Potter Cast

10 tuffa brudar från Harry Potter-serien

David Forssell | Lista
04 april 2022
David Forssell | Lista
04 april 2022

Bakom varje framgångsrik man...

På fredag slås portarna till J. K. Rowlings magiska värld åter upp när Fantastiska Vidunder: Dumbledores hemligheter har premiär. Det vill vi fira genom en lista på de fränaste kvinnorna från Harry Potter-universat.

Lista på 10 balla häxor 

Harry Potter i all ära, men vad vore världen utan en ordentlig uppsättning kvinnliga karaktärer? I den här texten listar vi därför tio av de kvinnor från Harry Potter-filmerna som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Men märk väl, detta är inte en lista över de godaste karaktärerna. 

Minerva McGonagall

McGonagall

Maggie Smith som Minerva McGonagall.

Vi börjar vår lista med den stränga men alltid rättvisa Professor Minerva McGonagall. Denna skotska häxa, lärare i förvandlingskonst och känd för sin skarpa blick och kärlek till sporten Quidditch, var ett självklart val när vi började spåna på vilka vi skulle ha med. Med spetsig hatt är hon sinnebilden av en häxa och en riktig baddare på magi, alltid redo att försvara Hogwarts och dess elever mot onda angrepp.

I filmerna spelas hon av Maggie Smith, vilket också var J. K Rowlings förstahandsval när det kom till vem hon helst såg spela McGonagall på vita duken. 

Bellatrix Lestrange

Helena Bonham Carter som Bellatrix

Helena Bonham Carter som Bellatrix Lestrange.

Bellatrix Lestrange är en mugglarhatande häxa och den onda trollkarlen Voldemorts med hängivna tjänarinna. Hon är inte bara grymt skicklig på svart magi, som Cruciatusförbannelsen och Avada Kedavra, utan också grymt ond. I flera år satt hon inspärrad i Azkaban, trollkarsfängelset, tills hon lyckades fly och fick chansen att åter härja fritt för att utrota smutsskallar och andra, enligt henne, ovärdiga personer.

Bellatrix spelas i filmerna av Helena Bonham Carter.

Fleur Delacour

Fleur Delacour

Clémence Poésy som Fleur Delacour.

Fleur Delacour gör sin debut i Harry Potter och den flammande bägaren som en av deltagarna i Turneringen i magisk trekamp. Bördig från Frankrike tävlar hon för sin skola Beauxbatons i jakten om ära och rikedom. När Harry räddar hennes lillasyster under ett av tävlingsmomenten blir hon honom evigt tacksam. Senare i serien gifter hon sig med Ron Weasleys storebror, Charlie och blir på så vis en del av Weasleyfamiljen.

Hon spelas i filmerna av Clémence Poésy.

Ginny Weasly 

Ginny

Bonnie Wright som Ginny Weasley.

Även om första scenen med Ginny Weasley skedde redan i Harry Potter och De vises sten var det i film två, Harry Potter och Hemligheternas kammare som tittarna på riktigt introducerades för Ron Weaslys lillasyster. Där hamnade hon under Voldemorts kontroll och var riktigt illa ute innan Harry till slut lyckades rädda henne. 

Kär i Harry sedan tidig ålder, byggs deras förhållande stadigt upp under seriens gång. Hon blir en framgångsrik quidditchspelare och kämpar tappert vida sina Hogwartskamraters sida när avgörandets kamp närmar sig. Liksom sina bröder har hon det välkända röda weaslyhåret.

Hon spelas i filmerna av Bonnie Wright

Dolores Umbridge

Dolores

Imelda Staunton som Dolores Umbridge.

Inte alla lärare är snälla och sannerligen inte denna dam, Dolores Umbridge. Professor Umbridge gör sin debut i Harry Potter och Fenixorden, som lärare i Försvar mot svartkonster. Hennes tantiga klädsel döljer dock en ondskefull och sadistisk natur. De som sätter sig mot henne tvingas skriva sig blodiga som strafftjänst och hon tvekar inte att göra allt för att få sin vilja igenom.

Dolores Umbridge spelas av Imelda Staunton.

Luna Lovegood

Luna Lovegood

Evanna Lynch som Luna Lovegood.

Luna Lovegood är Ravenclaweeleven som blir vän med Harry Potter under dennes femte läsår. Hon ses av de andra på skolan som udda på grund av sin klädstil och för att hon tror på sagodjur, som den skrynkelhornade snorkacken. Hon har dock hjärtat på rätt plats, och när det blåser upp till strid mellan de goda och de onda sällar hon sig utan tvekan till Harry Potters sida.

Hon spelas av Evanna Lynch

Molly Weasley

Molly

Julie Walters som Molly Weasley.

Molly Weasley är Rons mamma och i princip Harrys extramamma. En omtänksam kvinna som sätter sin barns väl främst och som inte tvekar att ryta ifrån på skarpen om någon av dem betett sig oförsvarligt (oftast någon av tvillingarna Fred och George). Ett illvrål från henne är det nog få som önskar sig när de öppnar brevlådan. 

Hon spelas av Julie Walters.

Nymphadora Tonks

Tonks

Natalia Tena som Nymphadora Tonks.

Auroren Nymphadora Tonks har till uppgift att stoppa onda häxor och trollkarlar, och är en hjälpande hand för Harry genom den femte filmen Harry Potter och Fenixorden. Som upprätthållare av lag och ordning är hon med och slåss mot dödsätarna på Trolldomsministeriet och visar där vad hon går för. Häxor och trollkarlar som placerats i Hufflepuffs elevhem ses ibland på som mindre smarta och begåvade, men inget av det  kunde vara mer fel när det gäller Tonks. 

Nymphadora Tonks spelas av Natalia Tena

Sibylla Trelawney

Trelawney

Emma Thompson som Sibylla Trelawney.

Tja... Hon är väl kanske inte den ballaste häxan i världen. Och fast hon egentligen inte kan spå (förutom när hon omedvetet faller i trans och sen glömmer bort det), förtjänar lärarinnan för Spådomskonst ändå sin plats på listan. Helt enkelt för att det var hon som uttalade profetian om Harry Potter som Voldemorts dödsfiende. Utan denna enkla lilla förutsägelse hade Harry Potter ju varit som vilken trollkarl som helst. Men självklart har hon ingen kännedom om att hon någonsin uttalat en sådan spådom.

Sibylla Trelawney spelas av Emma Thompson. 

Hermione Granger

Hermione Granger

Emma Watson som Hermione Granger.

Då har vi slutligen nått fram till sista personen i denna uppräkning. Ingen lista över Harry Potter-karaktärer är komplett om inte Hermione Granger står med på den. Känd för sin intellektuella begåvning och besserwisserattityd är hon den som har stenkoll på förtrollningar, briljerar i skolämnena och verkligen fungerar som hjärnan i trion Harry-Ron-Hermione. Mugglarfödd som hon är, blir hon ständigt mobbad av Draco Malfoy och hans gelikar, vilket dock inte stoppar henne från att vara den skarpaste häxan på skolan. 

Hermione spelas av Emma Watson

Mer läsning: 

 

NÄSTA ARTIKEL