Filmer som delade publiken

Kända filmer som delade publiken

Filmtopp
26 juni 2020 kl. 18:06

Var står du gällande dessa filmer – för eller emot?

Vi har alla diskuterat en film och upptäckt att det råder högst delade åsikter kring dess kvaliteter. Det är just vad den här listan handlar om, stora filmer där publikens yttrande gått åt två olika håll.

Twilight (2008)

twilight-2008
Foto: Nordisk Film

"Twilight" är baserad på Stephenie Meyers roman och handlar i korta drag om tonårstjejen Bella Swan (Kristen Stewart), som blir förälskad i vampyren Edward Cullen. (Robert Pattinson) är Twilight kom 2008 blev den en omedelbar succé som spelade in nästan dubbelt så mycket av sin budget redan under öppningshelgen. Trots den ekonomiska framgång och popularitet som omgav Twilight stod det även tidigt klart att det rådde delade meningar inom publiken, vissa älskade den och andra hatade den.

Lägret som älskade filmen menade att det var en fantastiskt fin kärlekshistoria inbakad i mystiken kring vampyrer medan motståndarna ansåg att den var alltför löjlig i såväl handling som dialog och förstörde allt som var spännande och intressant med vampyrer bland annat genom att vampyrer nu ”glittrade” i solljus.

Avatar (2009)

avatar 2
Foto: Twentieth Century Fox

Med "Avatar" startade 3D-trenden på allvar och den är även den mest inkomstbringande filmen någonsin. Avatar utspelar sig i den fiktiva världen Pandora där människan påbörjat utforskningar med planer på att nyttja dess resurser utan närmre eftertanke på den lokala befolkningen bestående av Na’vi rasen.

När Avatar lanserades slog den världen med häpnad vilket resulterade i tidigare nämnda ekonomiska framgång, många älskade filmen och hyllade den till skyarna. När första intrycken lagt sig uppstod åsikter att Avatar, bortsett från de tekniska effekterna, var en ganska blek kopia av Kevin Costners Dansar med vargar från 1990. Vissa menade att filmen innehöll liknande teman och saknade en egen identitet och att den endast var en uppvisning i den nya 3D-tekniken.

Prometheus (2012)

promethus
Foto: Twentieth Century Fox

Hajpen inför "Prometheus" lansering var stor, senaste filmen i Alien-serien kom 1997 och med denna andliga prequel till originalet ville man återlansera Alien för 2010-talet. Filmens handling tar ett team bestående av utforskare och arkeologer till en avlägsen måne som sägs inneha spår av mänsklighetens ursprung. Det dröjer inte länge innan expeditionen stöter på patrull och utforskandet byts ut mot en kamp om överlevnad.

Prometheus mottogs med relativt positiva omdömen från såväl kritiker som fans och ansågs av filmbolaget tillräckligt framgångsrik för att motivera en uppföljare som är planerad till 2017. Trots det mötte den även motsatta reaktioner från fans av filmserien som hävdade att filmens handling byggde på klichéer, ologiska händelser och saknade originalets spänning.

Kill Bill: vol 2 (2004)

KillBill2_4
Foto: Columbia TriStar Films

Idén till Quentin Tarantinos projekt "Kill Bill" sägs ha påbörjats redan under inspelningen av "Pulp Fiction" där han diskuterade saken med Uma Thurman. Beslutet togs att filmen skulle delas in i två delar och när Kill Bill: Vol 1  väl släpptes, vid slutet av 2003, var det till en förväntansfull publik som fick skåda action i ett högre tempo jämfört med tidigare Tarantino-filmer.

I kontrast till detta var Kill Bill: vol 2 en annan historia, handlingen fördes framåt i ett långsamt tempo och var mer dialogtung jämfört med föregångaren, vilket delade publiken i två läger, där vissa menade att den andra filmen i serien var ett platt fall efter en bra start med den första.

Watchmen (2009)

Watchmen-TV-Series-Show-Zack-Snyder
Foto: United International Pictures

"Watchmen" är en superhjältefilm baserad på en grafisk roman med samma titel och är regisserad av Zack Snyder (Batman V Superman, 300). Filmen utspelar sig på mitten av 80-talet där superhjältarnas tid är förbi sedan regeringen, med den amerikanska presidenten Richard Nixon i spetsen, förbjudit maskerade brottsbekämpare.

Filmen fick ett blandat mottagande där främsta kritiken bestod av att den var alldeles för långsam med en ointressant handling och underutvecklade karaktärer som man helt enkelt inte kände något för. Andra sidan hävdade att den tvärtom, var en mycket välgjord film som var trogen ursprungsmaterialet, olikt andra filmer inom samma genre som ofta hämtar inspiration från dess serieupplaga men med en egen handling.

Rickard Axelsson

För mer läsning: spana in vår lista på filmer vi låtsas förstå

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL