Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tokyo Story.

Ressugen? Upplev Tokyo från tv soffan

Filmtopp
Filmtopp | Lista
25 juli 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
25 juli 2021

Dessa pärlor tar dig till Tokyos pulserande stadsliv.

OS i Tokyo väcker reslusten hos många av ossa. Men det går också utmärkt att upptäcka Japans huvudstad från tv-soffan. Här har vi några filmer som fångar känslan av Tokyo.

Sommarens hetta ligger i och OS i Tokyo är i full gång. Förutom sport och idrott väcker också de olympiska spelen reslusten. Men om inte vi kan komma till Tokyo, får Tokyo komma till oss.

Varför inte passa på att mellan sporterna fånga lite äkta japansk Tokyo-känsla? Här är lite filmer som gör att du kan upptäcka Tokyo hemma från tv-soffan.

Lost in Translation (2003)

Lost in Translation.
Foto: Focus Feature.

Bill Murray spelar en avdankad skådespelare som är ensam på ett jobb i Tokyo. För att fördriva tiden strosar han runt på gatorna och börjar även umgås med en tjej (Scarlett Johansson) som bor på samma hotell.

Sofia Coppolas mästerverk är inte bara en film om mänsklighet och att fånga de sällsynta ögonblicken i livet. Det är också en fantastiskt vacker skildring av Tokyos stadspuls och nattliv. Perfekt nu när vi alla drömmer lite extra om att åka till Japan.

Tokyo Godfathers (2003)

Tokyo Godfathers.
Foto: Sony Pictures.

Det är julafton i Tokyo och tre uteliggare drar runt och letar efter mat bland stadens sopor. Till deras förvåning och stora sorg hittar de ett spädbarn bland skräpet. De bestämmer sig för att ge sig ut och leta reda på mamman som så hänsynslöst kastat bort sitt eget barn.

Vanligtvis kanske inte japansk animerad film är det bästa för att få en genuin känsla av ett ställe. Men Tokyo Godfathers lyckas ändå på något sätt att visa en unik sida av Japans huvudstad.

MER LÄSNING:
10 julfilmer du aldrig sett men måste se

The Fast and Furious: Tokyo Drift (2006)

Tokyo Drift.
Foto: Universal Pictures.

Tokyos charm kommer i många olika former. Här genom amerikanska ögon i den tredje delen i Fast and Furious-filmserien där karaktären Sean skickas till Tokyo för att bo med sin pappa som är med i flottan. Väl där dras han givetvis in i trubbel och street racing i den undre världen.

Tokyo Drift må kanske inte vara den bästa filmen om Japans huvudstad, men den har snygga bilar och härliga stadsmiljöer från en av världens största städer.

Tokyo Story (1953)

Tokyo Story.
Foto: Shochiku.

Yazijuro Ozus gripande drama om föräldrarna som åker till Tokyo för att hälsa på sina barn är både sorglig och fantastisk. Väl i Japans huvudstad har deras barn inte tid att umgås med dem och föräldrarna får mest roa sig själva.

Tokyo Story fångar utmärkt den härliga känslan av Tokyo under 50-talet och det fantastiska svartvita fotot ger en speciell känsla av Japans huvudstad.

Your Name (2016)

Your Name.
Foto: Toho.

"Your Name" berättar historien om en kille som jobbar i Tokyo och en tjej ute på landet som byter kroppar med varandra. Plötsligt är hon mitt i Tokyos stim, medan han har tagit över hennes liv.

Den hyllade animerade filmen Your Name är ytterligare en historia som vackert fångar känslan av en stad genom fantastisk animering. Dessutom också med en spännande och kreativ historia.

Tampopo (1985)

Tampopo.
Foto: Itami Productions.

"Tampopo" är en både fantastisk och bisarr matfilm som utspelar sig i Tokyo. Två lastbilschaufförer stannar till på en sliten snabbmatsnudelrestaurang. Vad som sedan följer är ett drama där änkan som driver restaurangen får hjälp att höja kvaliteten på både sin mat och restaurangens inredning.

Tampopo är en underbar japansk film inspelad mot ett härligt pulserande stadsliv i Tokyo. Missa inte denna pärla.

MER LÄSNING:
Filmer om konstiga sporter

NÄSTA ARTIKEL