Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Julfilmer som du inte sett.

10 bra julfilmer du aldrig sett – men måste se

David Lindahl | Lista
19 december 2020
David Lindahl | Lista
19 december 2020

Missa inte dessa julfilmer som du inte har sett.

Du har redan sett alla de klassiska julfilmerna. Ta dig i kragen och plöj igenom vår lista över riktigt bra julfilmer som du inte har sett, men som du helt enkelt måste se!

Julen är här, i våra mörka länder, kom låt oss ta varandras händer och se lite julfilm. Men inte bara de vanliga klassikerna som du alltid ser. Och inte heller Netflix eller Disneys senaste spektakel. Nej, jag talar om riktigt bra julfilmer som du aldrig har sett. Men absolut måste se.

Kavla ut pepparkakorna och värm upp glöggen. Det kan vara bra med en filt också för denna lista innehåller allt från julskräckisar till krigsfilm och äventyr på Tokyos gator. Häng med!

 

Joyeux Noël (2005)

Joyeux Noel.
Joyeux Noel. Foto: Sony Pictures Classic.

Året är 1914 och månaden december. Det är vinter under första världskriget och britterna, fransoserna och tyskarna ligger i sina skyttegravar och drömmer om en fridfull jul. Men ett riktigt julmirakel är inte långt bort. Mitt i all galenskap uppstår plötsligt en vapenvila utan dess like.

Joyeux Noël är den sanna historien om den tillfälliga vapenvilan som uppstod under julen 1914 under första världskriget. Fiender från båda sidor lade ned sina vapen, skakade hand och önskade varandra en God Jul. Och är inte det exakt vad julen ska handla om? Att begrava stridsyxor och skänka en fin tanke till din omgivning?

 

Rare Exports (2010)

Rare Exports.
Rare Exports. Foto: FS Film Oy

Är tomten verkligen snäll eller vilar det något ondskefullt bakom myten om den rödklädde mannen? Långt upp i de finska bergen bor Pietari med sin pappa. De försörjer sig på renjakt och lever ett stillsamt liv. Men på berget bredvid deras dal börjar mystiska människor att gräva efter något som begravdes för väldigt länge sedan.

Rare Exports är en rolig svart komedi med en annorlunda tolkning på jultomtens existens. Det är rått, finskt och väldigt fantasifullt. Unna dig själv en annorlunda julupplevelse i år.

 

The Shop Around the Corner (1940)

The Shop Around the Corner.
The Shop Around the Corner. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Alfred jobbar i en presentbutik i Budapest när julen närmar sig. När Klara anställs mot hans vilja, hamnar de omedelbart i luven på varandra. Alfred tröstar sig med att han har sin anonyma och hemliga brevvän som han äntligen snart ska få träffa. Men vad Alfred inte vet är att hans hemliga brevvän faktiskt är Klara – och ingen av dem är medvetna om att de egentligen skriver till varandra.

Livet är underbart är högst sannolikt James Stewarts kändaste julfilm. Men The Shop around the Corner är inte långt efter. Margaret Sullivan och James Stewart är väldigt söta som Alfred och Klara som avskyr åsynen av varandra, samtidigt som de blir förälskade genom hemliga brev. Originalet till You've Got Mail är både vassare och mer juligt än nyinspelningen. 

 

The Family Man (2000)

The Family Man.
The Family Man. Foto: Universal Pictures.

Wall Street-hajen Jack Campbell lever lyxliv i New York och bryr sig knappast om varken julen eller de anställdas önskan om att få julledighet. Men hans stöddiga attityd straffar sig och plötsligt kastas han in i ett parallellt universum där han är gift med sin tonårskärlek, har barn och bor i ett villaområde utanför staden.

The Family Man är en otroligt mysig julfilm med en annorlunda Livet är underbart-twist. Nicolas Cage och Téa Leoni har en fin personkemi i denna berättelse som gör det omöjligt att inte själv drömma sig bort till hus, barn och ett lyckligt äktenskap.

 

Black Christmas (1974)

Black Christmas.
Black Christmas. Foto: Warner Bros.

Nu är det dags att darra lite. Det är juletider i Kanada, och i ett hus där det bor ett studentsällskap av tjejer förbereder sig alla för den stundande högtiden. Men samtidigt smyger sig en sadistisk mördare in i huset och börjar terrorisera tjejerna – en efter en. 

Black Christmas är en banbrytande slasherfilm som inspirerade många efterkommande klassiker som Halloween och Friday the 13th. Mördaren som kallar sig Billy satte skräck i många under 70-talet och hans genuint otäcka telefonsamtal, för att inte tala om stirrande ögon, är inget vi glömmer i första taget. 

 

Joulutarina (2007)

Joulutarina.
Joulutarina. Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB.

Om det är något finländarna kan så är det att berätta en bra julhistoria. Amerikanarna påstår att jultomten kommer från Nordpolen. Fel. Det är i Finland han hör hemma och Joulutarina berättar om just den historien. 

Förbered dig på att bli golvad av en otroligt charmig berättelse om hur det föräldralösa barnet Nikolas växer upp i Lapland i norra Finland och blir Saint Nicholas i egen hög person. Klaus, släng dig i väggen, Joulutarina kom före dig.

 

A Christmas Carol (1951)

A Christmas Carol.
A Christmas Carol. Foto: Renown Pictures.

Julsagornas julsaga har filmatiserats så många gånger om att det nästan är omöjligt att se alla versioner. Men den brittiska A Christmas Carol från 1951 med Alastair Sim som Ebenezer Scrooge är högst troligt den bästa av dem. Mannen som hatar julen har aldrig varit mer elak och rolig på samma gång, vilket förmodligen är precis det som är meningen med hela sagan. 

Den girige Scrooge möter under en natt den förflutna, den nutida och den framtida julens ande. Resten kan ni. Missa inte denna klassiker. 

 

Fred Claus (2007)

Fred Claus.
Fred Claus. Foto: Warner Bros. Pictures.

Alla känner till tomtefar och tomtemor. Men jultomens syskon då? Fred Claus är den knäppa historien om tomtens storebror som bittert lever i skuggan av sitt populära helgon till broder. När Fred blir arresterad betalar tomtebrorsan borgen, mot kravet att Fred kommer hem till Nordpolen och hjälper till med julen. 

Vince Vaughn är perfekt som tomtens "street smarta" och rappkäftade brorsa som motvilligt tvingas rycka in och rädda självaste julafton. I andra roller syns Paul Giamatti, Elizabeth Banks och Kevin Spacey.

 

A Christmas Story (1983)

A Christmas Story.
A Christmas Story. Foto: MGM/UA Entertainment Co.

Klassisk amerikansk julfilm som aldrig fått samma genomslag i Sverige. Ralphie minns tillbaka när han var en pojke och ville inget annat än att ha ett luftgevär i julklapp. A Christmas Story blev en omedelbar succé och klassiker i USA. Den är både vulgär och lekfull, vilket gör den till en något märklig, men skojig filmupplevelse.

Luftgeväret som Ralphie använder i filmen lades nyligen ut för auktion, och den klassiska benlampan fortsätter än i dag att pryda fanatikers hem. Kanske passar den i ditt?

 

Tokyo Godfathers (2003)

Tokyo Godfather.
Tokyo Godfather. Foto: Sony Pictures Entertainment Japan.

Det är julafton i Tokyo och en udda trio av uteliggare – en alkis, en dragueen och en förrymd tonåring – drar runt och letar efter mat bland stadens sopor. Till deras förvåning och stora sorg hittar de ett spädbarn bland skräpet. De bestämmer sig för att ge sig ut och leta reda på mamman som så hänsynslöst kastat bort sitt eget barn.

Tokyo Godfathers är precis så tokig, dramatisk och sorgsen som du förväntar dig att en japansk animerad film ska vara. Det är något särskilt med japanska regissörers berättarteknik, och som en julfilm är det sannerligen en annorlunda upplevelse du bara inte får missa.

Läs också om Netflix nya julfilmer.

NÄSTA ARTIKEL