6 Filmer om sociala medier

6 Filmer om sociala medier

10 oktober 2021 kl. 18:10
ANNONS
ANNONS

Kolla in de här filmerna om livet online

För några dagar sedan låg Instagram, Facebook och WhatsApp nere. Många kände sig då lättade och tänkte att det var skönt att slippa sociala medier ett litet tag, medan andra ville ha tillbaka dem så snabbt som möjligt. Därför tänkte vi spana in några filmer som utforskar påverkan av sociala medier.

The Social Network

Den här kända filmen följer Mark Zuckerberg i sin resa att skapa Facebook. På vägen till den stora plattform Facebook kom att bli så fanns det ett par hinder, bland annat att han blev stämd flertalet gånger, till och med av sin bästa vän. 

Filmen som regisserades av David Fincher vann tre Oscars. Med Jesse Eisenberg och Andrew Garfield i två av huvudrollerna blev The Social Networl en intressant insyn på livet som geni, och vad som krävs för att vara allra bäst.

The Social Network finns att se på Netflix.

The Social Dilemma

Den här spännande dokumentären förklarar hur plattformar som Facebook och Google kan påverka oss som människor utan att vi märker av det. Dessa sidor har mer kraft än man kan tro, detta utforskar Jeff Orlowski genom att prata med dem som skapat det hela.

Han pratar med folk från Facebook, Twitter, Instagram, Google och fler olika plattformar för att få veta vilken påverkan dessa sidor faktiskt kan ha.

Filmen som gjordes 2020 finns nu att se på Netflix.

Läs mer: Skådespelare som spelar mot sig själva

Searching

I denna mystiska drama-thriller ser vi en pappa som försöker hitta sin försvunna 16-åriga dotter genom att leta igenom hennes dator. Den här filmen berättar mycket genom en datorskärm, ett ovanligt och intressant sätt att se en film.

Searching ser vi John Cho, bland annat känd som Sulu i Star Trek, i huvudrollen med den relativt oerfarna Michelle La som den försvunna dottern. En uppföljare till filmen är just nu i postproduktion.

Filmen finns att hyra på iTunes, SF Anytime.

Catfish

Vi följer Nev Schulman, som hittat en tjej på internet. Hans två kompisar dokumenterar hela grejen, men när de åker för att träffa henne får han en jobbig överraskning. Filmen är klassad som en dokumentär och ska enligt uppgifter skildra en verkligen händelse, men huruvida det är fallet är vida omdiskuterat.

Filmen är inspelat på ett väldigt enkelt sätt som påminner om filmer som Paranormal Activity. Den har ingen stor produktion utan skulle lika gärna kunna vara en hemmafilm gjord av några collegeelever. Men fascinerande och gripande är den.

Den här dokumentärliknande thrillern finns att hyra på SF Anytime

Läs Mer: Searching | Recension

The Hater

En Polsk film som handlar om en ambitiös ung kille, Tomasz (Maciej Musiałowski), som får ett jobb på ett PR-företag. Det visar sig att det här är en "troll farm" där internet troll försöker påverka olika politiska beslut och annat. Tomasz är skicklig på jobbet och att sprida fake news och hat riktat mot kända personer. Snart börjar Tomasz använda sina nya kunskaper för att stalka och till och med kontrollerna familjen Krasucki, som han är besatt av.

Filmen finns att se på Netflix.

Ingrid Goes West

Den sista filmen på listan följer Aubrey Plazas (Parks & Recs) Ingrid Thorburn som har lätt att fokusera lite väl hårt på någon. Hon stalkar upp Instagram profilen Taylor spelad av Elizabeth Olsen (WandaVision) och kidnappar hennes hund för en väg in till att bli hennes vän. Deras vänskap växer och växer, men Ingrid kan inte hålla uppe fasaden för evigt.

Plaza spelar en mentalt instabil karaktär i vad som antingen kan ses som en komedi eller en insyn på den lite obehagliga sidan av sociala medier. O'Shea Jackson Jr och WandaVision-stjärnan Olsen och är också med i filmen.

Filmen finns att hyra på iTunes och Youtube Movies.

Läs också: 5 Netflix-serier att se på en helg

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL