Filmer om hockey – alla bra tips på hockeyfilmer

Filmer om hockey – alla bra tips på hockeyfilmer

Filmtopp
19 februari 2022 kl. 21:02

Sportfilmens Power Play!

Får du inte nog av hockey och vill spendera mer tid med sporten i rutan? Ta då rygg på Filmtopps lista med filmer om hockey!

Miracle (2004)

"Miracle". Foto: Disney.
Foto: Disney.

Den här biografiska hockeyfilmen skildrar ett av största största ögonblicken i modern sporthistoria. I Miracle följer vi ishockeycoachen Herb Brooks, spelad av Kurt Russell, som 1980 fick utmaningen att av ett gäng amerikanska collegeungdomar skapa ett hockeylag som kunde besegra Sovjetunionen i de Olympiska spelen.

Streamas på Disney+.

Slagskott (1977)

Streama Slagskott (1977)
Foto: Universal Pictures.

Denna kultklassiker anses vara en av de allra bästa sportkomedierna, och nog är det hysteriskt kul när vi följer Paul Newman i rollen som tränare för Chiefs, ett halvdant ishockeylag i en av de mindre ligorna. För att öka publiktillströmningen till lagets matcher skriver lagledningen kontrakt med tre spelare med udda utseende, vilkas uppgift består i att bokstavligen attackera och pulvrisera motståndarna, förtjust påhejade av en stadigt ökande skara supportrar.

Hyrs på iTunes, Google Play, Blockbuster, SF Anytime, YouTube Movies.

The Mighty Ducks (1992)

The Mighty Ducks.
Foto: Disney.

Ingen lista på filmer om hockey vore komplett utan The Mighty Ducks. Bland hockeyfilmer är den tillsammans med Slagskott den mest omtyckta av dem alla. För dig som ännu inte sett den, så handlar berättelsen om advokaten Gordon Bombay som döms till samhällstjänst efter ett antal trafikbrott. Han ska under några månader träna ett knattelag i ishockey och tilldelas då uppdraget att coacha seriens sämsta lag. 

The Mighty Ducks är en film med mycket humor och värme, men också en hel del nagelbitande hockeysekvenser. Kort och gott har den allt du vill ha av en sportkomedi. 

Streamas på Disney+.

Red Army (2014)

Red Army
Foto: Sony.

På Filmtopps lista med filmer om hockey hittar vi även den här politiska sportdokumentären. Red Army kallades det sovjetiska ishockeylandslaget som under 80-talet spelade bättre och vackrare än något annat lag. Men kraven på spelarna var stenhårda och kom från högsta tänkbara ort. Matcherna mellan Sovjet och rivalerna USA och Kanada handlade i en tid av kallt krig lika mycket om ideologi som om hockey. 

Streamas på Cineasterna och Viaplay.

Goon (2011)

Goon 2011
Foto: Alliance Films.

Vill du ha mer hockeyhumor? Se då komedin Goon med American Pie-stjärnan Sean William Scott och Liev Schreiber från Scream och Ray Donovan. Utstött från sin framgångsrika och smarta familj, ger sig en dörrvakt i kast med att bygga en halvprofessionell hockeykarriär genom att banka skiten ur motståndarna.

Hyrs på Google Play, SF Anytime.

Bra serier med fokus på hockey

Björnstad (2020-)

Den här fenomenala svenska HBO-serien bygger på Fredrik Backmans hyllade roman Björnstad. I den får vi följa NHL-stjärnan Peter Andersson som vänder hem till sin hemort i Norrland. Väl hemma uppenbarar det sig för honom hur dåligt det går för hans gamla ort och framförallt bygdens stolthet Björnstad Hockey. Han gör nu sitt yttersta för att vända på lagets negativa trend, men det som redan är svårt blir än mer utmanande när hans familj skakas av en våldtäkt där den misstänkte gärningsmannen är lagets stora stjärna. I Björnstad ser vi de två stjärnorna Ulf Stenberg och Aliette Opheim.

The Mighty Ducks: Game Changers (2021-)

I denna nya serie på Disney+ kommer The Mighty Ducks tillbaka – i mindre format. Efter att ha misslyckats med att gå med i det nu kraftfulla Mighty Ducks juniorhockeylag, uppmuntrar 12-åriga Evans mamma honom att bilda ett nytt lag med underdogs med hjälp av Gordon Bombay, Ducks ursprungliga tränare. Roligt att han även den här gången spelas av Emilio Estevez som frontade originalfilmen.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL