Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om 9/11 – 11 dokumentärer och filmer om 11 september

9/11 – 11 filmer och dokumentärer om 11 september

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
11 september 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
11 september 2021

Filmerna som tacklar det omtumlande 11 september 2001.

Terrordåden den 11 september 2001 är en av vår tids största tragedier. Händelserna har gett upphov till mängder av både filmer och dokumentärer och i samband med 20-årsdagen för de tragiska dåden tipsar Filmtopp om 11 titlar med fokus på 9/11.

De flesta av oss som är gamla nog minns precis var vi var någonstans när vi fick höra om de hemska händelserna den 11 september 2001. Det monumentala som inträffade är numera inpräntade i oss som ett ärr i själen. Även om de flesta av oss här i Sverige inte drabbades av händelserna i form av en personlig tragedi – och att vi kan hålla en distans till terrordådet på ett sätt som de på plats inte är besparade ifrån – så har det påverkat hur vi lever våra liv i dag.

En mindre allvarlig form av påverkan som den 11 september 2001 har haft på våra liv, är hur händelserna lade grund till en uppsjö av filmer och dokumentärer.

Här är 11 titlar om 9/11 – först ut är filmerna:

Filmer om 11 september 2001:

Det finns som sagt många filmer om 9/11 och även om kvaliteten på dem (och intentionerna bakom dem) varierar, så bjuder de på många intressanta perspektiv om en dag som skakade om människor runt om hela världen. Flera av filmerna på den här listan har exempelvis framgångsrikt fokuserat på efterspelet kring terrorattackerna.

Extremt högt och otroligt nära (2011)

Extremt högt och otroligt nära: film om 11 september
Foto: Twentieth Century Fox.

Extremt högt och otroligt nära är en finstämd film om en 9-årig pojke som måste hantera förlusten av sin pappa som gick bort i samband med terrordåden under 9/11. I filmen försöker pojken lista ut vad den mystiska nyckel som hans avlidne far har lämnat efter sig går till. En av huvudrollerna i filmen spelas av en lysande Max von Sydow.

United 93 (2006)

United 93: Film om 9/11
Foto: United International Pictures.

United 93 är en gripande skildring som kastar oss rakt in i händelsernas centrum under 9/11 – men inte vid World Trade Centers tvillingtorn. Filmen fokuserar istället på händelserna på planet, United 93, som kraschade i Pennsylvania efter att passagerarna i planet kämpat emot terroristerna som kapade det.

Zero Dark Thirty (2012)

Zero Dark Thirty: Film om 11 septembers efterspel
Foto: United International Pictures.

Succérullen Zero Dark Thirty, regisserad av Kathryn Bigelow med Jessica Chastain i huvudrollen, riktar fokus på efterföljderna kring 11 september. I filmen får vi under ett decennium följa med i jakten på al-Quaida-ledaren Osama bin Laden – en jakt som kulminerade i att Navy S.E.A.L.:s team 6 lokaliserade honom i maj 2011, nästan 10 år efter terrordåden.

The Report (2019)

The Report: Film om 9/11
Foto: Amazon Prime Video.

Även The Report riktar strålkastaren mot efterföljderna av 9/11. I det här fallet ligger fokuset dock på den undersökning som gjordes kring de förhörsmetoder som CIA tog sig friheten att använda efter terrorattackerna. En undersökning som avslöjade skandalösa metoder. I huvudrollerna ser vi Adam Driver, Annette Bening och Jon Hamm.

Worth (2020)

Worth ger oss ett helt unikt perspektiv på hur många av anhöriga till offren på 11 september har behandlats i efterhand, och vad som ligger till grund för den ersättning de har tilldelats. Fokus i filmen ligger just på hur Kenneth Feinberg (spelad av Michael Keaton) efter terrordåden var tvungen att beräkna vad dessa offrens liv var värda i dollar för de anhöriga. Innehållet i filmen är lika ögonöppnande som det är hjärtskärande.

Vänner för livet (2007)

Vänner för livet: Film om 9/11
Foto: Sony Pictures.

I Vänner för livet får vi uppleva lite av den värme och medmänsklighet som kan växa fram ur tragedier. Handlingen i filmen kretsar kring en man som förlorar sin familj under 9/11, och det är först när han stöter ihop med sin gamla rumskamrat från college som ett ljus i mörkret uppenbarar sig. Huvudrollerna i denna varma film spelas av Don Cheadle och Adam Sandler.

World Trade Center (2006)

World Trade Center: Film om 11 september 2001
Foto: United International Pictures.

Denna film från 2006 berättar historien om hur två poliser blir fångade under rasmassorna från World Trade Center. Handlingen är baserad på upplevelserna från John McLoughlin och William Jimeno – två av de få som lyckades räddas från rasmassorna efter den 11 september. I filmen spelas McLoughlin och Jimeno av Nicolas Cage och Michael Peña

LÄS OCKSÅ: 10 år efter Utøya – filmerna om terrordådet

Dokumentärer om 9/11:

Tycker du att det känns aningen olustigt att titta på uppskruvade Hollywoodfilmer om 11 september så finns det många sevärda dokumentärer om dagen, som kanske faller dig bättre i smaken. Bara i år, och framför allt den senaste tiden, har det i samband med 20-årsdagen för terrordåden kommit flertalet sevärda dokumentärer om 9/11.

Turning Point: 9/11 and the War on Terror (2021)

Turning Point 9/11: Dokumentärserie om 11 september
Foto: Netflix.

I början av september släppte Netflix Turning Point: 9/11 and the War on Terror, deras nya dokumentärserie på fem delar om den 11 september 2001 – och den kan inte beskrivas som något annat än riktigt, riktigt bra. Innehållet är välgjort och ger oss både personliga perspektiv från unika individer och ett helhetsperspektiv kring vad som lade grunden till händelserna samt deras konsekvenser.

NYC Epicenters 9/11 (2021)

NYC Epicenters 9/11: dokumentär om 11 september
Foto: HBO.

Över fyra avsnitt tar Spike Lee med oss på en resa som sträcker sig över 20 år – från terrordåden 2001 till covidverkligheten 2021. Dokumentärserien från HBO riktar fokus på sorgen och förlusterna i staden, men också styrkan och motståndskraften som New York-borna har visat upp sedan den 11 september 2021.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Fahrenheit 9/11: Dokumentärfilm om 11 september
Foto: Scanbox.

Michael Moores Fahrenheit 9/11 är sannolikt den mest välkända dokumentären om 11 september. Den kontroversiella dokumentärfilmsmakaren synar George W. Bush-administrationen i sömmarna och anklagar den för bland annat att ha utnyttjat terrordåden för att kunna bedriva krig i Afghanistan och Irak.

9/11: Inside the President's War Room (2021)

9/11: Inside the President's War Room
Foto: Apple TV+

Inside the Presiden't War Room är ännu en dokumentär som har kommit i anknytning till 20-årsdagen för 9/11. Den här dokumentärfilmen på 90 minuter ger oss presidentens perspektiv på händelserna under dagen. Vi får en unik inblick i vad som skedde under tiden som World Trade Center var under attack, från personerna som var tvungna att fatta de svåra besluten.

BONUS:

Man on Wire (2008) och The Walk (2015)

Dokumentären "Man on Wire" och filmen "The Walk" har ingenting med terrordådet den 11 september 2001 att göra, men de kändes ändå värdiga att smyga in dem så här i slutet av listan. Mitt i all misär kan de vara en fin påminnelse om att minnet av World Trade Centers tvillingtorn också kan vara något mer än den tragedi som de blev en symbol för.

Man on Wire och The Walk gör nämligen de två tornen till protagonister på ett helt annat sätt, då de berättar historien om hur Philippe Petit gick på lina mellan tvillingtornen på 70-talet. I The Walk spelas Petit av Joseph Gordon-Levitt.

LÄS OCKSÅ: Bra dokumentärer som måste ses

NÄSTA ARTIKEL