Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 år efter Utøya – filmerna om terrordådet

10 år efter Utøya – filmerna om terrordådet

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
22 juli 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
22 juli 2021

Filmer och dokumentärer om Utøya.

Det har gått tio år sedan massakern på Utøya, men minnet av vad som hände och människorna som vi förlorande lever vidare.

Trots att ett helt decennium nu har passerat sedan det djupt tragiska händelserna på Utøya känns dådet fortfarande påtagligt nära i tiden.

En av anledningarna till att terrordådet fortfarande känns färskt i minnet beror på de många dokumentärer, långfilmer och serier som har släppt om händelserna. Det finns många där ute som har svårt att titta på innehåll om någonting så tragiskt – vilket är fullt förståeligt – men flera av titlarna på den här listan lyfter faktiskt unika och respektfulla perspektiv över vad det var som hände. Inte minst dokumentärerna.

Dessutom hjälper de oss att aldrig glömma personerna som tvingades lämna oss för tio år sedan.

Dokumentärer om Utøya.

Generation Utøya (2021)

Generation Utoya.
Foto: Fenris Film

"Generation Utøya" är en norsk dokumentär som har producerats i samband med att det har passerat tio år sedan terrorattacken. I dokumentären får vi möta fyra kvinnor som överlevde massakern. Trots traumat de fick uppleva, och trots det politiska motivet bakom terrordådet, har de fyra kvinnorna valt att hålla sitt politiska engagemang vid liv.

Överlevarna som vi får följa i dokumentären är Kamzy Gunaratnam, Line Hoem, Ina Libak och Renate Tårnes.

Dokumentären är 59 minuter lång och skapad av Sigve Endresen och Aslaug Holm

Finns att streama på SVT Play.

Utøya – Aldrig glömma, aldrig tiga (2021)

Utøya - Aldrig glömma, aldrig tiga
Foto: SVT

Den svenska reportern och journalisten Carina Bergfeldt var på plats och rapporterade om händelserna på Utøya. Som en av de första på plats kom hon närmare händelserna än nästan någon annan, och i två dagar delade hon till och med boende med överlevare och deras föräldrar. Tio år senare återvänder Bergfeldt till platsen i SVT-dokumentären Utøya - Aldrig glömma, aldrig tiga

Dokumentären är 59 minuter lång och skapad av SVT:s utrikesredaktion.

Finns att streama på SVT Play.

Rekonstruktion Utøya (2018)

Rekonstruktion Utøya
Foto: TriArt Film

Den här Guldbaggebelönade dokumentären om Utøya ger tittaren en helt unik inblick i vad som hände den där dagen för tio år sedan. I Rekonstruktion Utøya samlas fyra överlevare från Utøya, Jenny Andersen, Mohammed Saleh, Rakel Mortensdatter Birkeli och Torje Hansen, i en tom studio för att under två veckor återskapa vad som hände under terrorattacken.

Innehållet är gripande och starkt, och ungdomarnas rekonstruktion av sina minnen är en skildring som berör på ett helt annat sätt än andra dokumentärer och filmer på ämnet.

Dokumentären är 94 minuter lång och skapad av Carl Javér.

Finns att streama på SVT Play.

LÄS MER: Bra dokumentärer som måste ses

Filmer och serier om Utøya.

Utøya 22 juli (2018)

Utoya 22 juli.
Foto: Nordisk Film

"Utøya 22 juli" är en film om terrordådet på ön från perspektivet av en tonårsflicka. I filmen får vi följa hennes kamp för att överleva och samtidigt försöka lokalisera sin lillasyster.

Filmen är 93 minuter lång och regisserad av Erik Poppe.

Finns att hyra på SF Anytime, Viaplay etc.

22 July (2018)

22 July
Foto: Netflix

"22 July" är en Netflix-film om händelserna den 22 juli 2011. Filmen är en berättelse flera delar som fokuserar på allt från händelseförloppet på ön till efterspelet och det norska politiska systemet.

Filmen är 2 timmar och 23 minuter och regisserad av Paul Greengrass.

Finns att streama på Netflix.

22 juli (2020)

22 juli
Foto: NRK

"22 juli" är en norsk miniserie från 2020 som skildrar terrordåden på Utøya och inne i Oslo över sex avsnitt. Vad som är unikt med 22 juli är att dramaserien berättar händelserna från perspektivet av journalister, poliser, sjukvårdare, civila och andra utomstående.

Serien består av sex avsnitt och är skapad av Sara Johnsen och Pål Sletaune.

Finns att streama på SVT Play.

LÄS MER: De bästa norska filmerna från 2000-talet

NÄSTA ARTIKEL