9 nervkittlande rymningsfilmer

9 nervkittlande rymningsfilmer

Filmtopp
Uppdaterad kl. 20:02 | Publicerad 27 februari 2023 kl. 19:02

Rymningsfilmerna som höjer pulsen

För alla som inte kan få nog av spännande filmer finns det få genrer som är bättre att vända sig till än den för rymningsfilmer. Här tipsar vi om nio nervkittlande rullar som kommer få svetten att pärlas i pannan.

Inom action- och äventyrsgenren finns subgenren rymningsfilmer, som tar med publiken genom listiga planer, livsfarliga hinder och pulshöjande scener.

Filmer där intrigens fokus riktas mot flykt finns det gott om. Nedan tipsar Oskar Gustavsson Klingenstierna om nio rymningsfilmer, vissa mer kända än andra, som gör att du sitter på helspänn i soffan, eller var du nu ser film, och spekulerar fritt i hur filmen ska sluta.

Den stora illusionen (1937)

Den stora illusionen – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: Wivefilm.

Första världskriget är i full gång då två franska flygare blir tillfångatagna och placerade i ett tyskt krigsfångeläger som styrs med järnhand av kapten von Rauffenstein. Det råder bitvis god stämning då en mängd olika människor med varierande nationaliteter socialiserar sig med varandra. De franska flygarna, Boëldieu och Maréchal, bestämmer sig dock att deras vistelse i lägret ska bli kort. Deras planer på att rymma får rot och de börjar samarbeta med de andra för att på bästa möjliga vis fly utan att någon tysk märker det.

Filmen har stämpeln på sig att vara den franska filmhistoriens stora mästerverk och giganter som Woody Allen och Orson Welles har gett filmen epitetet ”världens bästa film”

Var kan jag se den? Google Play, Amazon.

En dödsdömd har rymt (1956)

En dödsdömd har rymt  – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: Europa Film.

Filmen är antagligen den franske filmskaparen Robert Bressons främsta verk om hur en man flyr från ett nazistfängelse under andra världskriget. Fontaine, medlem i den franska motståndsrörelsen, börjar från dag ett i fängelset att skissa på en plan på hur han ska ta sig därifrån. Genom andra fångar får han tag på material och bekantar sig så småningom med en ung man som sedan blir hans medhjälpare.

Filmens detaljrikedom är slående, Bresson är generös med sina beskrivningar kring flyktplanen och skapar dramatiska närbilder på Fontaines när han förbereder sig för att en gång för alla komma på fri fot.

Var kan jag se den? SF Anytime, Cineasterna, Google Play, Blockbuster, Amazon.

Kedjan (1958)

Kedjan  – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: United Artists.

Två klassiska Hollywoodskådisar, Sidney Poitier och Tony Curtis, möts i detta äventyr där kedjan som de båda är ihopkopplade med sätter käppar i hjulet för deras rymning och, å andra sidan, gynnar deras växande vänskap. Duon är på flykt från fängelset och hack i häl finns patruller och hundar som natt och dag försöker få tag i dem. Genom deras vandring och upprepade gräl stöter de på en rad olika lustiga karaktärer som mer eller mindre hjälper deras fortsatta färd mot friheten.

Filmen blev en stor succé när det begav sig och det som utmärkte den extra mycket var att den innehöll två huvudroller, en vit och en svart man, där bägge var lika viktiga och fick lika mycket tid på duken. Den är blott 97 minuter lång, men samtidigt effektivt och tajt berättar vilket gör att du inte kommer ha tråkigt en enda sekund.

Var kan jag se den? Amazon.

Hålet (1960)

Hålet – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: Stjärnfilm.

Ännu en fransk film tar plats i denna listan, den här gången handlar det om en ung man, Gaspard, som sitter inne och är anklagad för ett mordförsök på sin käresta. Han blir tilldelad en cell med fyra andra intagna och tillsammans ägnar de dagarna, utåt sett, åt att vika kartonger. Samtliga är dock helt fokuserade på att rymma från fängelset. Det skickas meddelanden mellan fönsterna, de använder speglar för att veta när vakterna är på väg och ovikta kartonger får stå som kulisser när tunnlar grävs genom golvet.

Samarbetet mellan de fem männen är inte helt befriat från konflikter. Gaspard får vid åtskilliga tillfällen bevisa sin lojalitet och pålitlighet till de resterande i cellen, dels genom att dela med sig av sina matpaket, dels genom att bidra med idéer och arbetskraft till den planerade rymningen.

Var kan jag se den? Amazon.

Den stora flykten (1963)

Den stora flykten – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: United Artists.

Den drygt tre timmar långa filmen är en nyinspelning av Billy Wilders film Stalag 17 (1953) som gjordes blott tio år tidigare. Den senare versionen som jag väljer att belysa här är dock, med god marginal, bättre. Handlingen är enkel: ett gäng krigsfångar sitter inlåsta i ett tyskt krigsläger under andra världskriget. Det som utmärker just detta lägret är att det är anpassat för de som är mest frestade till att rymma, det är med andra ord en extra stor utmaning att ta sig därifrån.

Med en stark uppställning skådespelare, bland andra Richard Attenborough, Charles Bronson och Steve McQueen, i spetsen blir filmen ett episkt verk där de intagna står inför ständiga konflikter med varandra samtidigt som de är tvingade till samarbete för att kunna komma helskinnade från fånglägret.

Var kan jag se den? SF Anytime, Google play, Blockbuster, Rakuten TV, Amazon.

Midnight Express (1978)

Midnight Express – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: Warner-Columbia.

Brad Davis spelar i denna filmen den unga haschsmugglaren Billy Hayes vars planer går om intet när han planerar att transportera en stor mängd hasch från Turkiet till USA. Han grips på flygplatsen och placeras i fängelse. Det turkiska fängelset kryllar av besvärliga typer och det gränslösa våldet tillhör vardagen. Han hittar vänskapen i några andra intagna och börjar planera sin rymning. Planen är att ta sig genom de underjordiska tunnlarna och så småningom ta sig till Grekland. Det är dessvärre lättare sagt än gjort då det underjordiska systemet är en enda stor labyrint och det är inte alla som håller rymningsförsöket hemligt.

Filmen, som fick en Golden Globe för bästa dramafilm, bygger på verkliga händelser ur Billy Hayes liv.

Var kan jag se den? SF Anytime, Google play, Blockbuster, Microsoft Store, Rakuten TV, Amazon.

Flykten från Alcatraz (1979)

nervkittlande rymningsfilmer – Flykten från Alcatraz
Foto: Cinema International.

Världens mest kända fängelse står i strålkastarljuset när Clint Eastwood spelar huvudrollen i detta rymningsdrama som är baserat på verkliga händelser. Året är 1962 när Frank Lee Morris (Eastwood), tillsammans med bröderna Anglin och den ängslige Charley Butts, planerar en flykt förbi den enorma vaktstyrkan och sedan det betydligt större problemet: den strömstarka San Franciscobukten. Kvartetten samlar på sig skedar, regnrockar, borr och skapar så kallade ”dummies” som ska ligga i deras sängar den natten då de ger sig av.

Eftersom filmer grundar sig på verkliga händelser bidrar det till en extra gnista spänning. Vad du än gör bör du dock inte googla något om Alcatraz innan du ser filmen, utan luta dig tillbaka och njut av detta storslagna rymningsdrama.

Var kan jag se den? SF Anytime, Viaplay, Google play, Blockbuster, Rakuten TV, Amazon.

Nyckeln till frihet (1994)

Nyckeln till frihet – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: Columbia TriStar Films.

Filmen som gjorde Morgan Freeman till ”Mr Narrator” och som jämt och ständigt innehar en solid ledning i IMDb:s lista över de 250 filmer med högst betyg är ett måste för alla filmälskare. Den oskyldiga bankmannen Andy Dufresne (Tim Robbins) döms till fängelse när hans fru och hennes älskare skjuts ihjäl. Till en början håller sig Andy för sig själv innan han bygger upp en stark vänskap till en annan intagen; nämligen Red (Morgan Freeman).

Vänskap, rättvisa och hopp är tre tydliga teman i filmen jämsides med den ständiga längtan efter att få lämna tillvaron innanför de tunga och kalla stenväggarna i fängelset Shawshank.

Var kan jag se den? SF Anytime, Cineasterna, Viaplay, Google play, Blockbuster, Microsoft store, Rakuten TV, Amazon.

Toy Story 3 (2010)

Toy Story 3 – nervkittlande rymningsfilmer
Foto: Walt Disney Pictures.

En joker får sätta punkt för den här listan över rymningsfilmer. Den är en joker då den avviker mycket från resten av filmerna som nämnts ovan, men har alltjämt ett stort fokus på rymning. Andy har blivit äldre och bestämmer sig för att lämna sina leksaker till en förskola i staden. Woody, Buzz, Mr. Potato Head, Hamm, Jessie och de andra i gänget vantrivs på sitt nya hem och tar beslutet att försöka rymma. Vi får möta nya bekantskaper såsom Barbies tvillingsjäl Ken, den rosa björnen Teddy och triceratopsen Trixie.

Filmen är ett stort äventyr för hela familjen och enligt mig den bästa av de hittills fyra filmerna om de älskade leksakerna i filmserien Toy Story.

Var kan jag se den? SF Anytime, Disney+, Viaplay, Google play, Blockbuster, Microsoft store, Rakuten TV, Amazon.

Av: Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL